بلیچینگ دندان

بلیچینگ

امروزه توجه به زیبایی دهان و دندان بیش‌ازپیش موردتوجه قرارگرفته است یکی از راه‌های افزایش زیبایی و سلامت دهان و دندان بلیچینگ دندان می‌باشد. بلیچینگ دندان به‌منظور حذف آلودگی‌ها و جرم‌های روی دندان انجام می‌شود. با بلیچینگ دندان یا اصلاح طرح لبخند، می‌توان دندان‌هایی درخشان‌تر و جذاب‌تر داشت. ما در این مقاله می‌خواهیم به بررسی بلیچینگ دندان کرج و مزایا و معایب آن بپردازیم و شمارا به‌طور کامل با این روش آشنا کنیم پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

بلیچینگ چیست؟

بلیچینگ دندان ازجمله حرفه‌ای‌ترین خدمات و درمان‌های دندانپزشکی است، که به کمک آن رنگ‌دانه‌های غیرطبیعی که بر روی سطح دندان‌ها چسبیده‌اند را از بین می‌برند. این شیوه درمانی می‌تواند تمام لکه‌ها و رنگ‌های ایجادشده بر روی دندان‌های طبیعی را پاک کند. درواقع دندان‌پزشک به کمک مواد شیمیایی که غلظت زیادی دارند در مطب و در یک مدت‌زمان کوتاه دندان‌های شمارا سفید می‌کند. نکته جالبی که درباره بلیچینگ دندان وجود دارد این است که، روکش‌ها و ایمپلنت دندان با کمک این روش، سفید نمی‌شوند.

در روش بلیچینگ دندان، چیزی به ساختار دندان‌ها اضافه نمی‌شود و فقط از مواد شیمیایی مخصوص برای سفید کردن دندان استفاده می‌کنند. تأثیر بلیچینگ دندان، بسته به جنس دندان‌ها و همچنین میزان تغییر رنگ و زردی آن‌ها دارد.

نحوه سفید شدن دندان توسط مواد شیمیایی بلیچینگ:

بلیچینگ با استفاده از مواد شیمیایی که بخش اصلی آن از پر اکسید هیدروژن تشکیل‌شده است باعث اکسید شدن رنگ‌دانه‌های رسوب‌کرده در مینای دندان می‌شود و به‌مرور از مینا عبور کرده و به عاج هم نفوذ می‌کند و رنگ عاج را هم روشن‌‌تر می‌کند. به‌این‌ترتیب باعث سفید شدن دندان و اصلاح لبخند می‌شود. این روش نسبت به کامپوزیت و لمینت دندان کمتر به مینای دندان آسیب می‌رساند و مقرون‌به‌صرفه‌تر است.

بلیچینگ دندان برای افرادی مناسب است که دندان‌هایشان سالم است اما مقداری زرد شده است. این روش برای دندان‌های قهوه‌ای کمتر نتیجه‌بخش است و روی لکه‌های بنفش و خاکستری هیچ تأثیری ندارد.

در بلیچینگ دندان از چه موادی استفاده می‌شود؟

ماده اصلی و سفید‌کننده دندان در آفیس بلیچینگ (توسط دندان‌پزشک)، پراکسیدهیدروژن و در هوم بلیچینگ (در خانه)، پراکسیدکربامید است. درهرصورت این دو ماده نباید به‌هیچ‌وجه در تماس با لثه یا دندان‌های پوسیده قرار بگیرد، زیرا موجب حساسیت و آسیب به لثه و دندان می‌شود. بدون مشورت با دندان‌پزشک به‌هیچ‌وجه از این مواد استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث سایش و از‌بین‌رفتن مینای دندان و تحلیل و زخم شدن لثه شوید.

آفیس بلیچینگ (در مطب دندانپزشکی)

بلیچینگ دندان در مطب این روزها طرفداران زیادی پیداکرده است. آنچه که بلیچینگ دندان در مطب را محبوب کرده سفید شدن کافی دندان‌ها در کوتاه‌ترین زمان با بیشترین ماندگاری است. این پروسه معمولاً توسط متخصص بلیچینگ کرج، در ایمن‌ترین شرایط ممکن انجام می‌شود. در آفیس بلیچینگ برای اینکه دندان‌ها سفید شوند از مواد شیمیایی خاصی مانند هیدروژن پر اکسید با غلظت بالا استفاده می‌کنند. میزان زمان موردنیاز برای بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی تخصصی کرج، 2 الی 3 جلسه و هر جلسه حدود 60 دقیقه می‌باشد.

بلیچینگ دندان در خانه چیست؟

بلیچینگ دندان در منزل  یکی دیگر از روش‌های بلیچینگ دندان است، فرض کنید خودتان قرار است از این روش استفاده کنید. یک جلسه با مطب ارتودنسی خودتان هماهنگ می‌کنید. طی این جلسه متخصص ارتودنسی از دندان‌های بالا و پایین شما با دقت یک قالب می‌گیرد. بر اساس این قالب‌ها، تری‌های پلاستیکی نازک و شفاف برای بلیچینگ دندان در خانه ساخته می‌شود. دفعه بعدی که به مطب برگردید، متخصص ارتودنسی به شما قالبی که در جلسه پیش‌گرفته بود را تحویل خواهد داد. او به شما می‌گوید که چگونه و از چه طریقی به بلیچینگ دندان‌های خود بپردازید. مواد بلیچینگ را به‌اندازه‌ای که متخصص ارتودنسی به شما می‌گوید، درون قالب گذاشته، سپس دقیقاً به همان مدت‌زمانی که او گفته است استفاده کنید.

بلیچینگ دندان در خانه، نیاز به صبر و حوصله دارد زیرا غلظت مواد مصرفی کمتر است و در هر بار استفاده نیاز است که چندین ساعت قالب روی دندان شما بماند. بلیچینگ دندان در خانه، نیاز به یک مدت‌زمان دوهفته‌ای دارد.

مراحل بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی:

بلیچینگ دندان در مطب دندان‌پزشک یک فرآیند نسبتاً سریع دارد و ازآنچه که تصورش را می‌کنید ساده‌تر است. شما تنها کافیست به یک کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید و روی صندلی دراز بکشید تا دندان‌پزشک یا متخصص ترمیمی و زیبایی طی دو الی سه جلسه و بدون اینکه هیچ مشکلی برای شما ایجاد شود دندان‌هایتان را سفید کند.

مراحل بلیچینگ دندان معمولاً به این شکل است:

  • تمیز کردن دندان‌ها و انجام فرآیند جرم‌گیری (درصورتی‌که دندان‌ها جرم داشته باشند ابتدا باید جرم‌ها برداشته شود و دندان‌ها کاملاً تمیز به نظر برسند)
  • گذاشتن یک وسیله دندانپزشکی برای باز کردن دهان به‌منظور ایجاد دسترسی به تمام سطوح دندانی.
  • محافظت از بافت لثه با کمک مواد مخصوص (مطابق تصویر بالا). پوشاندن لثه با این ماده به این منظور انجام می‌شود که مواد سفیدکننده دندان به لثه آسیب نزنند.
  • اعمال یک ژل سفیدکننده حاوی پر اکسید هیدروژن بر روی دندان‌ها به مدت 15 تا 30 دقیقه.
  • در طی مدت‌زمانی که ژل سفیدکننده بر روی دندان‌ها قرار می‌گیرد، برای فعال کردن مواد سفیدکننده موجود در آن از دستگاه لایت کیور یا لیزر استفاده می‌شود. به این شکل نور را به ژل می‌تابانند و نور نیز باعث فعال شدن هیدروژن پر اکسید می‌شود. به همین دلیل به این روش، بلیچینگ دندان با لیزر هم، می‌گویند.
  • ممکن است چند بار نیاز باشد تا به دندان‌ها ژل زده شود و هر بار 15 تا 30 دقیقه زمان اختصاص میابد. پس از، هر بار ساکشن کردن ژل، میزان سفیدی دندان‌ها چک می‌شود تا ببینند آیا دندان‌ها آن‌طور که خواسته‌شده، سفید شده‌اند یا خیر.
  • اگر دندان‌ها بیش‌ازحد دچار تیرگی، زدی و خلاصه تغییر رنگ باشند ممکن است در یک جلسه با کمک بلیچینگ دندان در مطب سفید نشوند و نیاز به یک یا دو جلسه دیگر باشد. اگر چنین باشد شما یک روز دیگر برای سفید کردن دندان‌ها باید مراجعه کنید.
  • درنهایت پس از اتمام درمان، یک کیت بلیچینگ در منزل برای استفاده در خانه و بیشتر شدن مدت‌زمان سفید بودن دندان‌ها به بیمار داده می‌شود.

مراحل بلیچینگ در خانه چگونه است؟

بعد از دریافت قالب و مواد بلیچینگ از دندان‌پزشک موردنظر، باید مراحل زیر را برای بلیچینگ دندان انجام دهید:

  • ابتدا دندان‌ها را با مسواک و نخ دندان به‌خوبی تمیز کنید (در نظر داشته باشید که در صورت نیاز دندان‌ها به جرم‌گیری، باید این کار را از قبل در مطب انجام دهید)
  • ماده سفیدکننده بلیچینگ را درون تری‌ها قرار دهید. (میزان این مواد باید به‌اندازه یک قطره از بلیچ در هر فضای دندان باشد)
  • سپس قالب‌ها را روی دندان قرار دهید.
  • اگر مواد سفیدکننده از قالب‌ها بیرون آمد، سریع آن را با دستمال پاک‌کنید.
  • مدت‌زمان قرار دادن تری‌ها روی دندان، حداقل 2 ساعت می‌باشد. بعد از خارج کردن قالب‌ها، دندان‌هایتان را با مسواک بشویید.

لازم است که این روند به مدت دو هفته انجام شود، در نظر داشته باشید که در هر بار استفاده از تری‌ها، فقط برای یکی از فک‌ها روند بلیچینگ دندان انجام می‌شود، یا فک بالا یا فک پایین.

چه‌کارهایی را قبل از بلیچینگ دندان باید انجام دهیم؟

قبل از انجام بلیچینگ باید سلامت دندان و لثه را از هر نظر بررسی کنید و در صورت مشاهده هرگونه مشکل آن‌ها را رفع کنید. به‌طور مثال اگر دچار بیماری پریودنتال هستید و لثه‌های شما تحلیل رفته است یا دچار التهاب و آفت لثه شده‌اید این موارد باید درمان شوند. از طرفی سلامت دندان‌ها ازنظر پوسیدگی بسیار مهم است. اگر دندان شما نیاز به ترمیم یا پر کردن دارد ابتدا باید این موارد را رفع کنید بعد اقدام به انجام بلیچینگ دندان‌کنید. شایان‌ذکر است که برای انجام بلیچینگ ممکن است نیاز باشد دندان را جرم‌گیری کنید تا سطح آن عاری از پلاک دندانی باشد و ماده سفیدکننده بتواند به همه جای دندان نفوذ کند.

مراقبت‌های بعد از بلیچینگ:

کارهای زیر را انجام دهید تا از دندان‌ها در حین انجام بلیچینگ محافظت کنید و بهترین نتیجه را بگیرید:

  • پس از انجام بلیچینگ، لثه خود را با آب گرم بشویید تا تمیز شود. می‌توانید کمی لثه را ماساژ دهید تا التهاب آن کمتر شود.
  • در روزهای بعد از بلیچینگ روزی دو بار دهان خود را با آب گرم بشویید.
  • به‌هیچ‌وجه پس از بلیچینگ سیگار و قلیان نکشید تا ماندگاری آن کم نشود.
  • تا ۲۴ ساعت از مصرف خمیردندان‌های رنگی خودداری کنید. سعی کنید چند روز اول از خمیردندان‌های ضد حساسیت استفاده کنید تا دندان‌های شما کمتر دچار حساسیت شود.
  • از مصرف غذاها یا نوشیدنی‌های بسیار سرد خودداری کنید.
  • بعد از یک هفته باید به دندان‌پزشکتان مراجعه کنید تا وضعیت دندان‌هایتان را موردبررسی قرار دهد.

از چه غذاهایی بعد از بلیچینگ نمی‌توان استفاده کرد؟

برای ماندگاری و اثربخشی بلیچینگ، نیاز است یک سری اقدامات انجام دهید یا از انجام برخی کارها اجتناب کنید که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

  • تا ۲۴ ساعت اول سعی کنید از مواد غذایی با رنگ‌دانه‌های نافذ استفاده نکنید.
  • در روزهای بعد از بلیچینگ سعی کنید از مواد غذایی رنگی مثل انواع سس و شکلات استفاده نکنید اما اگر استفاده کردید بلافاصله دندان‌هایتان را بشویید. استفاده از غذاهایی مثل سیب‌زمینی پخته، نان سفید، لبنیات و برنج هیچ مانعی ندارد.
  • از مصرف نوشیدنی‌هایی که می‌توانند باعث ایجاد لکه روی دندان شوند اجتناب کنید. مانند: نوشابه و قهوه.
  • تا ۲۴ ساعت از مصرف انواع میوه‌های رنگی مثل انار و آلبالو اجتناب کنید اما می‌توانید از میوه‌هایی مثل سیب و موز استفاده کنید توجه کنید که حتماً پوست سیب را بگیرید.
  • مصرف نوشیدنی‌های بی‌رنگ مثل شیر و آب بعد از بلیچینگ مانعی ندارد.

بلیچینگ دندان برای چه کسانی مناسب است؟

بلیچینگ دندان برای افرادی مناسب است که دندان‌هایی صاف و مرتب دارند و فقط می‌خواهند دندان‌هایشان سفید و درخشان شود. این روش هیچ تأثیری روی حالت و شکل دندان ندارد. اگر تمایل دارید هم‌شکل دندان را تغییر دهید و هم‌رنگ آن‌ را اصلاح کنید نیاز به کامپوزیت یا لمینت دندان دارید.

چه کسانی نمی‌توانند از بلیچینگ استفاده کنند؟

افرادی که شرایط زیر را دارند روش بلیچینگ اصلاً مناسب آن‌ها نیست:

  • اشخاصی که دچار حساسیت لثه هستند.
  • افرادی که بیماری‌های لثه دارند و لثه آن‌ها دچار تحلیل‌شده است مثل بیماری پریودنتال. این افراد پس از درمان لثه می‌توانند از بلیچینگ استفاده کنند.
  • افرادی که دچار پوسیدگی دندان هستند. برای انجام بلیچینگ، دندان باید عاری از پوسیدگی باشد، زیرا ممکن است مواد سفیدکننده به داخل پوسیدگی نفوذ کند و باعث ایجاد حساسیت دندان شود. این افراد قبل از بلیچینگ می‌توانند پوسیدگی دندان را ترمیم کنند.
  • افرادی که مینای دندان آن‌ها دچار سایش شده است.
  • افرادی که از روکش‌های دندانی مثل کامپوزیت و لمینت‌های سرامیکی استفاده می‌کنند چون بلیچینگ دندان تأثیری روی کامپوزیت و سرامیک ندارد

مزایای بلیچینگ دندان

  • یکی از بهترین و سریع‌ترین روش‌های سفیدی دندان بلیچینگ دندان است.
  • بلیچینگ یک روش نسبتاً ایمن با کمترین میزان عوارض است.
  • این روش نسبت به سایر روش‌های سفید کردن دندان هزینه کمتری دارد و ماندگاری آن نسبت به قیمتی که دارد بسیار عالی است.
  • بدون سایش و تراش دادن مینای دندان، به سفید کردن دندان می‌پردازد و کمترین آسیب ممکن را به مینا می‌رساند.

 معایب و عوارض بلیچینگ چیست؟

  • تقریباً نتایج هیچ درمانی در دندانپزشکی دائمی نیست. این روش هم پس از مدتی نیاز به تمدید شدن دارد. زیرا دندان‌ها به‌صورت طبیعی مستعد لکه‌دار شدن و تغییر رنگ هستند.
  • اگر مواد و فرمول‌های بلیچینگ دندان برای یک مدت طولانی بر روی دندان‌ها باقی بمانند، تأثیرات بدی بر روی آن‌ها خواهد گذاشت. کمترین پیامد در این وضعیت افزایش حساسیت دندان است.
  • یکی از معایب بلیچینگ خانگی این است که در بیشتر موارد به دلیل اشتباه در ترکیب و استفاده از مواد، حساسیت‌های مختلفی در دندان‌ها و بافت‌های دهان ایجاد می‌شود. این روش اما در مطب، چون با ابزار حرفه‌ای صورت می‌گیرد، احتمال آسیب و حساسیت به حداقل می‌رسد.

بنابراین در این مطلب به بررسی بلیچینگ دندان در دندانپزشکی بلیچینگ کرج پرداختیم و نحوه انجام آن را برای شما عزیزان شرح دادیم و مزایا و معایب آن را توضیح دادیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید واقع‌شده باشد.