ارتودنسی

همه‌چیز در مورد ارتودنسی…

امروزه به دلیل رواج عمل‌های زیبایی شاهد ازدیاد این نوع فعالیت‌ها و علاقه مردم درنتیجه تبلیغات و مواردی این‌چنینی هستیم. گاهی افراد آن‌قدر تحت تأثیر خدمات زیبایی قرار می‌گیرند که تن به جراحی‌های شدید می‌دهند.

ارتودنسی دندان نیز از خدماتی است که در کلینیک‌های مختلف دندانپزشکی ازجمله دندانپزشکی تخصصی گلشهر انجام می‌شود اما همانطور که میدانید ارتودنسی عمل جراحی و خدمتی این‌چنینی نیست و راهی ساده برای رفع مشکلات بسیار زیاد فک و دندان است.

در این مقاله می‌خواهیم اطلاعت کامل و جامعی را راجع به ارتودنسی به شما که دغدغه فعلیتان این موضوع است ارائه دهیم. پس با ما همراه باشید تا در این مقاله به همه سؤال‌هایتان پاسخ داده شود.

ارتودنسی، روش درمانی مناسب جهت رفع مشکلات فک، کجی و نامرتب بودن دندان‌ها و…

ارتودنسی دندان چیست؟

بهداشت دهان و دندان همیشه یکی از مسائل بسیار مطرح دنیا بوده است که همه مردم سعی دارند تا حد امکان این بهداشت را رعایت و سلامت دندان خود را تضمین کنند. اما همین‌طور که امروزه بسیار می‌شنویم بسیاری از عمل‌های زیبایی و حتی جراحی‌های زیبایی روی کار آمده است که زیبایی نیز در کنار سلامتی جایگاه ویژه‌ای برای خود به دست آورده است.

ارتودنسی نیز یکی از این خدمات زیبایی است که بسیاری از ما با آن آشنا هستیم. در ارتودنسی دندان که مانند سایر خدمات زیبایی نیاز به جراحی و فعالیت‌های این‌چنینی ندارد، جهت رفع فاصله بین دندان‌ها، رفع کجی یا شکل نامناسب دندان، فعالیت‌های مربوط به فک مانند عقل بردن یا جلو آوردن آن، ایجاد تناسب در محل برخورد و قرار رفتن دندان‌های بالایی و پایینی دهان و… انجام می‌شود.

این تخصص دندانپزشکی که مدت‌هاست بسیار رایج شده است از دو کلمه یعنی ortho که به معنای راست و درست است و dontics به معنای دندان تشکیل‌شده است. در ارتودنسی علاوه بر برطرف شدن مشکلات ظاهری دندان و زیبایی ظاهری، برخی مشکلات داخلی دندان نیز برطرف می‌شود.

ارتودنسی با توجه به میزان نامرتب بودن دندان‌های فرد و همچنین شکل استخوان فرد متفاوت است.

انواع ارتودنسی دندان شامل چه مواردی می‌شوند؟

ارتودنسی نیز مانند سایر خدمات دندانپزشکی انواع مختلفی دارند که نوع ارتودنسی با توجه به میزان نامرتب بودن دندان‌های فرد و همچنین شکg استخوان فرد متفاوت می‌باشد و درنتیجه این تفاوت انواع ابزار و وسایل متفاوتی نیز در انجام هر یک مورداستفاده قرار می‌گیرد.

انواع ارتودنسی عبارت‌اند از :

ارتودنسی در دو نوع ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک انجام می‌شود که با توجه به نظر دندانپزشک هر یک از آن‌ها بر روی دندان انجام می‌شود.

ارتودنسی ثابت به ارتودنسی گفته می‌شود که بر روی دندان بیمار ثابت هستند و در طول دوره درمان به‌هیچ‌عنوان توسط خود فرد برداشته نمی‌شوند و تنها دندانپزشک است که توانایی برداشتن آن را دارد.  در این نوع سیم‌ها و نگین‌هایی بر روی دندان قرارمیگیرند که همان وسایل ثابت هستند.

این ارتودنسی باگذشت زمان مشکلات مختلفی مانند نامنظم بودن دندان، مشکلات فک، فاصله نامناسب دندان‌های بالا و پایین و… را درمان می‌کند و روشی بسیار کارآمد به‌حساب می‌آیند که تقریباً تمام مشکلات فکی و دندان که توسط ارتودنسی درست می‌شوند را رفع می‌کند. اما مشکلی که در این نوع وجود دارد این است که به دلیل ثابت بودن مصرف مواد غذایی و مراقب کردن از آن تا حدودی برای فرد دشوار است.

 ارتودنسی متحرک به ارتودنسی گفته می‌شود که توسط فرد و در زمان‌های نیاز مانند غذا خوردن و… بدون نیاز به مراجعه به دندانپزشک برداشته می‌شود. در این نوع ارتودنسی با توجه به فرم و اندازه دندان قالبی برای دندان ساخته می‌شود که بر روی آن قرار می‌گیرد. ارتودنسی متحرک هزینه‌های کمتری نسبت به ثابت دارد اما اگر در کنار درمان به دنبال زیبایی نیز هستید زیبایی ارتودنسی ثابت  بیش‌تر از متحرک است.

انواع ارتودنسی ثابت شامل، ثابت فلزی، ثابت سرامیکی، ثابت دیمون، ثابت لینگوال، ثابت رنگی هستند و نوعی ارتودنسی متحرک ، ارتودنسی نامرئی نام دارد.

انواع ارتودنسی ثابت دندان

انواع ارتودنسی ثابت شامل، ثابت فلزی، ثابت سرامیکی، ثابت دیمون، ثابت لینگوال، ثابت رنگی می‌شوند.

ارتودنسی ثابت لینگوال

در این نوع ارتودنسی سیم‌ها و براکت ها در پشت دندان فرد قرارمیگیرند که به‌نوعی ارتودنسی نامرئی به‌حساب می‌آید. درنتیجه پنهان بودن ابزار زیبایی لبخند فرد حفظ‌شده و حس اعتمادبه‌نفسش افزایش می‌یابد.

اما به دلیل مکان خاصی که این سیم‌ها دارند ممکن است در اوایل قرار گرفتن سیم‌ها و براکت ها فرد مشکلاتی را در تکلمش احساس کند که به‌مرور رفع می‌شود. همچنین مشکلات دیگری ازجمله زخم شدن زبان را ممکن است به وجود بیاورد که چه ازلحاظ مراقبتی چه ازلحاظ بهداشتی بیشتر نیاز به توجه دارد.

ارتودنسی ثابت سرامیکی

این نوع ارتودنسی همانطور که از نامش پیداس تفاوتش با روش درمانی فلزی این است که جنس نگین‌ها یا همسان براکت هایی که بر روی دندان قرار می‌گیرند از نوع سرامیک است که به دلیل همرنگ بودن بارنگ دندان، زیاد دیده نمی‌شود و زیبایی فرد را به ارمغان می‌آورد.

ارتودنسی ثابت دیمون

در این نوع درمانی درنتیجه جابه‌جایی دندان براکت یا همان نگین‌های بکار رفته به‌طور خودبه‌خود تنظیم و گشاد و تنگ می‌شوند. همچنین به دلیل داشتن براکت هایی با اندازه کوچک و کمتر دیده شدن براکت ها زیبایی بیشتری را برای دندان ایجاد می‌کنند.

در این نوع درمانی فرد کمتر اذیت می‌شود و درد کمتری دارد و همچنین طول دوره درمان نیز کوتاه‌تر است و زمان‌های مراجعه به دندانپزشک نیز کمتر است اما هزینه بیشتری نسبت به نوع فلزی و سرامیکی ارتودنسی باید برایش صرف کرد و به دلیل فلزی بودن براکت ها بازهم نسبت به مدل سرامیکی بیشتر دیده می‌شوند.

ارتودنسی ثابت رنگی

شاید تابه‌حال برایتان این سؤال پیش‌آمده باشد که چه نوع درمانی برای کودکان و نوجوانان مناسب است؟ و باید گفت ارتودنسی رنگی ازجمله درمان‌هایی ایست که به دلیل سبک فانتزی که دارد بیشتر برای کودکان مورداستفاده قرار می‌گیرد.

به‌طوری‌که کش هایی که بر روی نگین‌ها قرار می‌گیرند به داشتن رنگ‌های فانتزی و زیبا وجودشان را برای کودکان قابل‌تحمل‌تر می‌کنند. کودک بسته به سلیقه‌اش می‌تواند هر رنگی را انتخاب کند.

انواع ارتودنسی متحرک دندان

 نوعی ارتودنسی از نوع متحرک ارتودنسی،  نامرئی نام دارد. 

ارتودنسی نامرئی

این نوع درمانی که بیشتر برای بزرگسالان و نوجوانان به کار می‌رود همانطور که از نامش پیداست با داشتن قالب‌های سرامیکی و شفاف زیبایی بیشتری نسبت به سایر روش‌های درمانی برای بیمار دارد همچنین متحرک بودن آن کار را برای خوردن و آشامیدن آسان می‌کند.

اما به دلیل شفاف بودن جنس قالب، مراقبت‌های ویژه‌ای را نیز نیاز دارد. همچنین ارتودنسی نامرئی بااینکه برای انجامش باید هزینه زیادی را صرف کرد اما محدوده درمانش بسیار کم و صرفاً برای درمان یک یا چند دندان از آن می‌توان استفاده کرد.

کدام‌یک از این ارتودنسی‌ها بهتر از بقیه است؟

همانطور که قبلاً گفته با توجه به وضعیت فک و دندان شما تشخیص بهترین ارتودنسی به عهده دندانپزشک است که با معاینه نوع آن مشخص می‌شود درنتیجه تشخیص قطعی آن ممکن نیست اما ارتودنسی متحرک و نامرئی را میان به‌عنوان بهترین‌های این درمان معرفی کرد زیرا مزیت‌های بیشتر و معایب کمتری نسبت به سایر آن‌ها دارند.

چه مراقبت‌هایی قبل از ارتودنسی باید انجام شود؟

ارتودنسی نیز مانند سایر درمان‌های دندانپزشکی نیازمند یک سری مراقبت‌هایی است که باید قبل و بعد هر درمان انجام شود. ازجمله مراقبت‌هایی که قبل از ارتودنسی باید انجام داد عبارت‌اند از :

١. آشنایی کامل با انواع این درمان و مشاهده و مقایسه مزایا، فواید، هزینه‌های درمانی و…

٢. زودون هرگونه کثیفی و پلاک و جرم قبل از انجام این درمان.

سلامت و زیبایی دهان و دندانتان، بهترین هدیه‌ای است که باید خودتان بدهید.

چه مراقبت‌هایی بعدازاین درمان باید انجام شود؟

پس از انجام ارتودنسی و نصب بریس ها و براکت های آن، لازم است یک سری مراقبت‌ها و فعالیت‌هایی را به‌صورت روزانه انجام دهید تا درمان شما بهتر پیش برود.

این موارد عبارت‌اند از :

١. استفاده از مواد غذایی خاص : استفاده از غذاهایی  مانند سوپ، پاستا و میوه هایی مانند موز به دلیل نرم بودن بسیار مناسب بوده و آسیبی به اجزای این درمان نمی‌رسانند. درنتیجه باید از مواد غذایی سفت‌وسخت یا واردکردن اشیاء نوک‌تیز دردهان، خوراکی‌های جویدنی و چسبناک، آجیل‌ها، ذرت‌ها و… خودداری کرد.

٢. استفاده از مسکن توصیه‌شده : اگر پس از درمان احساس درد دارید و به بریس ها، نخ‌ها و سیم‌های درمانیتان عادت ندارید این شرایط طبیعی بوده و مدت یک یا دو هفته طول خواهد کشید و اگر در طی این تایم درد دارید بهتر است از اپیوپروفن و پاراستامول به‌عنوان مسکن البته بااطلاع دادن به پزشکتان استفاده کنید.

٣. مسواک زدن : مسواک زدن پس از صرف هر یک از وعده‌های غذایی بهترین کار برای حفظ بهداشت دندان، بریس ها، براکت ها و… است.

مراحل انجام ارتودنسی به چه صورت است ؟

ارتودنسی نیز مانند سایر خدمات دندانپزشکی مراحلی دارد که  در این قسمت از مقاله با آن‌ها آشنا خواهیم شد. تمام این مراحل به بهترین نحو ممکن در کلینیک شبانه‌روزی دندانپزشکی کرج انجام می‌شود.

مرحله اول مراجعه شما به دندانپزشک و معاینه توسط آن است همچنین دندانپزشک توضیحاتی راجع به انواع ارتودنسی نحوه و حالت فک شما و… ارائه می‌دهد. سپس با استفاده از اشعه ایکس از دندان شما عکس می‌گیرند زیرا اگر مشکلی در دندان‌هایتان باشد تا قبل از انجام ارتودنسی رفع و درمان شوند.

در مرحله سوم دندانپزشک نوع درمان شما را تعیین می‌کند و سپس جهت بهتر پیش رفتن درمان پوسیدگی‌ها و جرم‌های دندان شما را درمان می‌کند. حال اگر ارتودنسی تشخیصی شما از نوع متحرک باشد قاب گیری و اندازه‌گیری قالب دندان شما انجام می‌شود. در برخی مواقع آن‌قدر وضع دندان‌ها آشفته است که فرد در آخرین مرحله باید عمل جراحی فک انجام دهد…

آگاهی از مراحل ارتودنسی به شما در درک بهتر درمان کمک خواهد کرد.

عوارض ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی نیز مانند سایر خدمات دندانپزشکی دارای عوارضی هست که ازجمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

١. پوسیدگی : پوسیدگی دندان ازجمله مشکلاتی است که در ارتودنسی ثابت ایجاد می‌شود زیرابه دلیل ثابت بودن براکت ها ممکن است تجمع غذا در زیر براکت ها انجام شود و ایجاد و تجمع باکتری‌ها و عدم رعایت بهداشت پوسیدگی دندان را منجر می‌شوند.

٢. مشکلات لثه : همین‌طور که اشاره کردیم به ایجاد پوسیدگی در اثر وجود ارتودنسی ثابت، با ازدیاد پوسیدگی آن‌قدر شدت در چنین مشکلاتی پیش می‌آید که لثه را نیز درگیر می‌کند و بیماری‌های لثه پیش می‌آید.

٣. ایجاد آلرژی : در برخی مواقع فرد دارای آلرژی است، درنتیجه دهانش نسبت به سیم‌ها، براکت ها، نگین و ‌سایر وسایل ارتودنسی حساسیت نشان می‌دهد و بیماری‌های آلرژیک را منجر می‌شود. در چنین مواقعی فرد باید آلرژی‌های خود را به دندانپزشک اطلاع دهد و آن را از این موارد آگاه کند.

نتیجه‌گیری

ارتودنسی، این خدمت دندانپزشکی علاوه بر زیبایی سلامت را نیز برای افراد به ارمغان می‌آورد. در این مقاله در مورد ارتودنسی ثابت که به ارتودنسی گفته می‌شود که بیشتر مواقع با آن مواجه می‌شویم، همان سیم‌ها و نگین‌هایی که بر روی دندان افراد وجود دارد  و ارتودنسی متحرک که به‌صورت قابی است که قابل برداشتن است و همچنین زیرمجموعه‌های هر یک ازجمله لینگوال، سرامیکی، دیمون، رنگی، نامرئی توضیحاتی کامل بیان کردیم.

مقایسه ارتودنسی ثابت و متحرک ازجمله سؤال‌هایی است که ممکن است برای بسیاری از افراد پیش بیاید که در این مقاله بیان شد. همچنین ازآنجایی‌که این درمان، درمانی بسیار حساس است در مورد مراقبت‌های قبل و بعد از درمان توضیحاتی را ارائه دادیم که حتماً به کمک شما عزیزان می‌آید.

این درمان نیز مانند هر درمان دیگری عوارض دارد که ازجمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به پوسیدگی دندان، آسیب به لثه ایجاد آلرژی و… اشاره کرد. از طرفی دانستن مراحل ارتودنسی که به آن پرداخته شد، موضوعی است که بسیار به افراد کمک می‌کند تا خود را برای آن آماده کنند.