ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان یکی از کارآمدترین راه‌حل‌هایی است که پیشرفت علم دندانپزشکی برای فقدان دندان ازدست‌رفته به ارمغان آورده است. دندان‌ها علاوه بر  تأثیر بسزا بر زیبایی ظاهری افراد ، نقش زیادی در گوارش و هضم مواد غذایی و درنتیجه سلامت عمومی بدن دارد. بنابراین این مهم، سلامت و وجود دندان دردهان امری حائز اهمیت بوده و در صورت فقدان هر یک‌دندان، لازم است درصدد جبران آن برآییم.

اطلاعاتی درباره ایمپلنت دندان

زمانی که بنا بر هر دلیلی یک یا تعدادی از دندان‌های خود را از دست می‌دهید، برای بازیابی کارایی و کاربرد دندان خود و همچنین زیبایی ظاهری و اعتمادبه‌نفس خود، به دنبال جایگزینی مناسب برای جای خالی دندان خود می‌باشید. در این هنگام دو راه‌حل در پیش پایتان قرار دارد؛ دندان مصنوعی یا بریج، و یا ایمپلنت یا کاشت دندان. ایمپلنت دندان روشی دائمی با میزان موفقیت بالای 98%، راهکاری مناسب و مقرون‌به‌صرفه تر می‌باشد. ایمپلنت دندان متشکل از سه قطعه جدا از هم بهنام فیکسچر که حکم ریشه را دارد، اباتمنت به‌عنوان واسط و درنهایت تاج می‌باشد. کاشت دندان شامل مراحل و طول درمان مخصوصی می‌باشد که تمام این مراحل در کلینیک دندانپزشکی شبانه‌روزی کرج به بهترین نحو ممکن انجام می‌پذیرد.

پیش، حین و پس از ایمپلنت دندان چه مراحلی طی می‌شود؟

 دندان‌پزشک سوابق پزشکی شمارا مطالعه و بررسی نموده تا بهترین روش جهت جبران دندان ازدست‌رفته را ارائه دهد. زمانی که برای ایمپلنت دندان به ایمپلنت کلینیک کرج مراجعه می‌کنید، در ابتدا دندان‌پزشک برای شما سی‌تی‌اسکن دهان و ناحیه مورد ایمپلنت را تجویز می‌کند تا با بررسی آن ضخامت استخوان فک، به نیاز یا عدم نیاز به استفاده از پودر استخوان( برای استحکام بخشیدن به استخوان محل ایمپلنت جهت انجام آن به نحو احسن) پی ببرد. افرادی که در همان سال اول از دست دادن دندان نسبت به کاشت دندان اقدام می‌نمایند، استخوان فک و لثه‌ها از آمادگی مناسب‌تری برخوردار است.

پس از مشخص نمودن محل دقیق انجام ایمپلنت، در اکثر مواقع ابتدا باید ریشه دندان سابق از محل خارج گردد پس از خروج ریشه با جراحی، در صورت وجود عفونت یا احتمال بروز عفونت احتمالی با توجه به وضعیت دهان و دندان و بیماری‌های زمینه‌ای، ابتدا اقدام به برطرف سازی عفونت موجود می‌شود. در صورت عدم وجود عفونت، در همان جلسه پس از تزریق بی‌حسی موضعی برای جلوگیری از بروز در و ناراحتی در بیمار، پس از خروج ریشه، فیکسچر که کاربردی همانند ریشه دندان را داشته در استخوان فک کاشته شده و لثه که توسط برش جراحی بازشده بود بخیه و بسته می‌شود تا به ایمپلنت و استخوان فک برای جوش خوردن به هم‌زمان کافی داده شود که این زمان در افراد مختلف بسته به کیفیت استخوان محل ایمپلنت متفاوت بوده اما معمولاً بازهای بین دو تا شش ماه به طول می‌انجامد.

 در صورت به‌درستی طی شدن این مرحله ینی جوش خوردن ایمپلنت  به استخوان و تائید آن توسط دندان‌پزشک، نوبت  به نصب قطعه دوم یعنی اباتمنت می‌رسد و برای دریافت شکل مناسب دندان برای دهان فرد، قالب‌گیری انجام‌شده و تاج موردنظر ساخته‌شده و به سر اباتمنت پیچ می‌گردد. لازم به ذکر است  پس‌ازانجام ایمپلنت بهترین نکته رعایت بهداشت است که توسط دندان‌پزشک ارائه‌شده است. در ادامه این مقاله به این نکات اشاره خواهیم داشت.

انواع روش‌های انجام ایمپلنت دندان

برای انجام ایمپلنت دندان روش‌های یک مرحله‌ای، دومرحله‌ای و فوری یا یک‌روزه وجود دارد که بنا بر وضعیت بیمار و صلاحدید دندان‌پزشک انتخاب و اجرا گردند.

روش تک‌مرحله‌ای یا Non submerged

در حالت معمول فیکسچر در یک مرحله در داخل فک کاشته شده و لثه بر روی آدم بخیه زده و بسته می‌شوند و پس از جوش خوردن فیکسچر به استخوان فک لثه دوباره بازشده و اباتمنت بر روی فیکسچر نصب می‌گردد اما در افرادی که لثه به‌خوبی همپوشانی ندارد و توان و قوام کافی آن را ندارد که دو بار باز و بخیه گردد، دندان‌پزشک در همان مرحله کاشت فیکسچر، اباتمنت را نیز بر روی آن سوار کرده و به دور آن لثه را بخیه میزند تا از باز کردن دوباره لثه اجتناب گردد. پی از دو الی سه ماه نیز قالب‌گیری و نصب تاج برای فرد انجام می‌شود.

روش دومرحله‌ای یا Submerged

همان روش ایمپلنت معمول است که در بالا توضیح داده شد و از خوبی‌های آن می‌توان به مشخص و در دسترس نبودن ایمپلنت در دوره جوش خوردن فیکسچر به استخوان فک اشاره کرد. هنگام باز کردن دوباره لثه برای نصب اباتمنت بر فیکسچر، برش محدود زده‌شده و یک الی دو هفته زمان لازم است تا لثه بسته و جوش بخورد تا پس‌ازآن قالب‌گیری و تاج یا روکش گذاری ایمپلنت انجام گیرد.

روش فوری یا Immediate loading

روشی که طی آن خروج ریشه، کاشت فیکسچر، نصب اباتمنت و تاج در طی یک جلسه انجام می‌گردد و همچنین ترمیم استخوان در صورت لزوم البته به‌شرط عفونی نبودن دندان. این روش برای دندان‌های جلو کاربر دارد که در بازه آماده شدن کامل دندان، ظاهر فرد به هم نریزد. درواقع این تاج ، موقتی بوده و تا تحویل دندان نهایی بیمار برای وی کاربرد دارد.

ایمپلنت دیجیتالی

نوع دیگری از ایمپلنت که امروزه رواج داشته و محصول پیشرفت نوین تکنولوژی می‌باشد. این نوع ایمپلنت دارای یک برنامه کامپیوتری و یک قطعه الکترونیکی بوده که با ادغام مستقیم با فک و دندان فرد، زمینه کنترل مرتب دندان‌ها را برای وی فراهم می‌کند.

نکاتی که پس‌ازانجام ایمپلنت دندان باید رعایت کنید.

در ابتدا باید به یاد داشته باشید که حتی ایمپلنت با بهترین کیفیت و از برترین برند نیز با رعایت نکردن نکات نگهداری و بهداشتی، دوام و کارایی خوبی به همراه نخواهند داشت. حال به نکاتی که پس‌ازانجام ایمپلنت ملزوم به موردتوجه قرار دادن می‌باشند، اشاره می‌کنیم:

  • پس‌ازانجام  ایمپلنت نوشیدن آب بلامانع است
  •  تا هنگام از  بین رفتن اثر بی‌حسی، از خوردن بپرهیزید
  • تا هشت ساعت پس از جراحی نباید دهان خود را  بشویید.
  • پس از گذشت یک روز می‌توانید دندان‌های خود را مسواک بزنید.
  • از نوشیدن قهوه و چای و استعمال سیگار تا سه روز خودداری کنید.
  •  مصرف الکل و مواد مخدر احتمال شکست ایمپلنت دندان را افزایش می‌دهد.
  • لازم است از خمیر و نخ دندان مخصوص ایمپلنت استفاده کنید.
  • حداقل به مدت دو هفته از نوشیدن مایعات توسط نی پرهیزکرده و همچنین در این مدت از خوردن و نوشیدن مواد گرم دوری‌کنید.

افراد مجاز و غیرمجاز برای انجام ایمپلنت دندان

شاید برای شما سؤال باشد که آیا کاندید مناسبی برای انجام ایمپلنت دندان هستید یا خیر. در این بخش از مقاله سعی در پاسخ به این پرسش‌ها داریم.

افراد غیرمجاز به انجام این روش که تا برطرف کردن یا تحت کنترل درآوردن مشکل موردنظر برای آن‌ها ایمپلنت گذاری انجام نخواهد گرفت:

  • افراد مبتلابه عفونت فک و دندان
  • افراد دیابتی
  • افراد الکلی و سیگاری. این افراد باید مصرف این مواد را به‌کلی کنار گذاشته یا به‌طور قابل‌توجهی کاهش دهند.
  • مصرف داروهای ضد انعقاد خون مانند آسپرین، هفت الی ده روز پیش از ایمپلنت باید قطع گردد.
  • افرادی که به‌صورت درازمدت قرص بیسفوسفونات دریافت نموده‌اند، نباید ایمپلنت گذاری شوند.
  • بیمارانی که رادیوتراپی هر جا از بدن بخصوص فک و صورت دریافت کرده‌اند. درواقع کسانی که در حال درمان سرطان خود با رادیوتراپی هستند.
  • مادران باردار.
  • افرادی که فاقد تراکم مناسب استخوان هستند.
  • افرادی که دچار آسیب‌دیدگی در اعصاب صورت هستند.

تمامی موارد گفته‌شده دائمی نیستند و برخی شانس موفقیت ایمپلنت دندان را کاهش می‌دهند اما می‌توانند بعد از برطرف و یا کنترل شدن دیگر مانعی برای انجام ایمپلنت به‌حساب نیایند.

به‌جز موارد ذکرشده، در صورت صلاحدید دندان‌پزشک، باقی افراد می‌توانند ازاین‌روش و مزایای آن برخوردار گردند.

محدوده سنی ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان جایگزین مناسبی برای دندان‌های دائمی ازدست‌رفته فرد می‌باشد ازاین‌رو اگر فرزندتان دندان دائمی خود را اندکی پس از رویش بنا بر هر دلیلی از دست داد، کافی است تا 16سالگی صبر کنید تا بتوانید ایمپلنت را به‌عنوان جایگزین مناسب دندان سابقش برگزینید.

 

چرا ایمپلنت؟

حال که مراحل و روش‌های ایمپلنت دندان را شرح دادیم، لازم است فواید آن را نیز در اختیارتان قرار دهیم. در صورت امکان، یکی از واجبات است که فقدان دندان ازدست‌رفته را با بهترین جایگزین پر کنیم. درست است که دندان مصنوعی نیز یکی از گزینه‌های روی میز است اما سختی‌ها و معایب استفاده از آن، آن را در مقابل ایمپلنت کمرنگ می‌کند و فقط کسانی سمت آن می‌روند که نگران هزینه بالا ایمپلنت بوده یا یکی از کاندیدهای غیرمجاز برای ایمپلنت هستند و یا از انجام ایمپلنت و مراحل آن واهمه دارند. در این مقاله بر این هستیم تا با شرح کامل مراحل و نکات ریزودرشت ایمپلنت، کمک کنیم تا انتخابی درست و آگاهانه گرفته و بهترین نتیجه شامل حالتان گردد. در اینجا به چند مورد از مزایای ایمپلنت دندان می‌پردازیم:

ظاهر طبیعی و زیبا: زمانی که از عضوی غیر از عضو طبیعی بدن استفاده می‌کنیم، برایمان بسیار اهمیت دارد ک بیشترین شباهت به عضو سابق خودمان را داشته باشد تا طبیعی به نظر برسیم. ایمپلنت دندان این امکان را فراهم‌کننده بطوریکه دندان جدید ظاهر، رنگ و کاربردی بسیار نزدیک به دندان طبیعی دارد.

دوام و مقاومت: در مقایسه با دیگر راهکارهای جایگزینی دندان طبیعی، مانند بریج یا دندان مصنوعی، ایمپلنت دندان دوام و عمر طولانی‌تری دارد. به‌طوری‌که اگر عمر گزارش‌شده از بریج حداکثر ده سال باشد، ایمپلنت دندان عمر متوسط بیش از ۲۵سال را در کارنامه خود دارد.

جلوگیری از تخریب استخوان فک: زمانی که دندان از فک خارج می‌شود و یا از بین می‌رود، تراکم استخوان آن ناحیه از فک و حتی خون‌رسانی و تعداد مویرگ‌های خون رسان کاهش می‌یابد که این خود باعث کاهش استحکام و سلامت سایر دندان‌های حاضر در آن ناحیه می‌شود. ایمپلنت دندان با پر کردن جای خالی دندان ازدست‌رفته مانع بروز این اتفاقات می‌شود.

توزیع فشار: زمانی که یکی از دندان‌ها از دست می‌روند، خوردن و جویدن و حتی روی‌هم قرار گرفتن فک‌ها به دندان‌های کناری فشاری نابرابر و اضافی تحمیل می‌گردد که می‌تواند باعث شکستگی و جابه‌جایی و تخریب زودهنگام آنان شود. در اینجا ایمپلنت می‌تواند از این اتفاقات ناخوشایند جلوگیری کند.

آیا این روش عوارض دارد؟

از عوارض احتمالی این روش جایگزینی دندان، می‌توان به خطر عفونت اشاره کرد. آسیب به عصب صورت نیز در مواردی ممکن است اتفاق بیفتد که دندانپزشکی که بدان مراجعه کردید، از تجربه و مهارت کافی برخوردار نبوده و عمق استخوان فک را به‌درستی تشخیص نداده به همین جهت، پایه ایمپلنت به عصب آسیب‌زده درنتیجه احساس بی‌حسی، گزگز لب و لثه در فرد اتفاق می‌افتد. از دیگر عوارض آن می‌توان به بروز مشکلات سینوسی اشاره کرد که زمانی اتفاق می‌افتد که پایه ایمپلنت( در فک بالا) وارد یکی از حفرات سینوسی شده و ایجاد سوراخ کرده باشد.

البته این عوارض با انتخاب دندانپزشکی بامهارت و رعایت نکات مراقبتی نادر بوده و به‌طور قابل‌توجهی قابل‌پیشگیری می‌باشند.

آیا مواد سازنده ایمپلنت برای بدن ضرر دارند؟

ممکن است این نگرانی را داشته باشید که مواد مورداستفاده در ایمپلنت به‌عنوان‌مثال فیکسچر فلزی، آسیبی به بدن یا استخوان فک نمی‌زنند و یا به‌اصطلاح برای بدن سمی نیستند؟ می‌توان با اطمینان خاطر گفت فلز یا دیگر موادی که در ساخت ایمپلنت دندان بکار می‌روند، از جنسی هستند که فاقد هرگونه واکنش و اثرگذاری و اثرپذیری از دیگر مواد بوده و هیچ‌گونه ضرری به بافت‌های بدن و استخوان فک به همراه ندارند.

جمع‌بندی

در این مقاله سعی بر این بود تا شما مجهز به اطلاعات کافی و اساسی در باب ایمپلنت دندان‌گردانیم و سؤالاتی که ذهنتان را درگیر کرده پاسخ دهیم. در آخر توصیه ما به شما این است که اگر بر سر دوراهی انجام دادن یا ندادن ایمپلنت برای دندان‌های خود هستید، باید بگوییم که انجام دادن آن ده‌ها برابر بهتر از انجام ندادن آن است و بهتر است با اقدام به آن، گامی مؤثر در جهت ارتقای سلامت خود بردارید.