همه آنچه باید درباره درمان ریشه ( تخصصی آندو ) بدانید…
درمان ریشه ( تخصصی اندو ) یکی از درمانهای پیچیده و مهم دندانپزشکی است بسیاری از افراد به دلیل عدم رعایت شرایط مختلف بهداشتی یا مسائل وراثتی درگیر آن میشوند. این جراحی یکی از جراحیهای دلهرهآور برای بیماران است زیرا به دلیل سطح پیچیدگی آن دندانپزشک اعمال بیشتری را روی بافتهای عمقی دندان و لثه همچنین اعصاب و رگها انجام میدهد و همین دست ورزی زیاد باعث آزردگی بیشتر بیمار میشود.
درمان ریشه ( تخصصی اندو )، ازآنجاییکه از اهمیت زیادی برخوردار است باید در بهترین کلینیکها یا مراکز دندانپزشکی انجام شود و خوشبختانه لازم نیست که نگران آن باشید، کلینیک شبانهروزی دندانپزشکی کرج همهروزه با تیم مجرب خود در حال خدمترسانی به مردم است.
در این مقاله سعی داریم به دغدغه فعلی شما و سؤالاتی که راجع به چیستی، روش و… در مورد درمان ریشه که برای شما پیشآمده است پایه دهید پس همراه ما باشید.
درمان ریشه ( تخصصی اندو ) چیست ؟
ما انسانها به دلیل استفاده مداوم از دندانها در برخی مواقع عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و در بسیاری مواقع به علت نامناسب بودن جنس دندانمان کارمان به دندانپزشکی میرسد و خواهان ارائه این خدمات برای دندانمان هستیم.
ممکن است نام عصبکشی زیاد به گوشتان خورده باشد، بله درمان ریشه درمان درواقع همان عصبکشی دندان است و نامهای ديگري ازجمله روت کال تراپی، اندو و.. دارد. مشکلات ریشه دندان ازجمله مشکلاتی هستند که بهصورت اساسی باید درمان شوند در غیر اینصورت مشکلات و دردهای بیشتری را به بار میآورند.
عفونی شدن،پیشرفت و عمقی شدن پوشیدگی دندان درمان ریشه ( تخصصی اندو ) را نیازمند میشود. در این فرایند عصبهای دندانی، رگها و عروق دندان کاملاً از ریشه دندان خارج میشوند.
در درمان ریشه ( تخصصی اندو ) با تمیز کردن کانالهای دندان و به اصلاح بستهبندی کردن و ایزوله کردن نقطه موردنظر نقطه عفونیشده ارتباطش با بافتها و نقاط اطرافش قطعشده و پس از طی مدتزمان موردنیاز درمان کامل میشود. عدم انجام عصبکشی بهصورت کامل و صحیح باعث انتقال عفونت به سایر بافتهای اطراف درنتیجه عفونی شدن سایر نقاط و یا حتی در مواقعی ممکن است نیاز شود که دندان کشیده شود.
چه مواقعی افراد به درمان ریشه ( تخصصی اندو) نیاز دارند؟
بهطورکلی باید گفت که در صورت ایجاد عفونت یا عمقی شدن پوسیدگی دندان که فرد درد زیادی را بهصورت مداوم تحمل میکند نیازمند درمان ریشه ( تخصصی اندو ) میشود. در چنین مواقعی فرد علائمی ازجمله حساس شدن دندان به سرما و گرما، حس کردن درد در دندان موقع جویدن، تغییر کردن رنگ دندان آسیبدیده، ورم کردن فک و لثه، تحمل کردن درد مداوم، ایجاد آبسه و… را ممکن است داشته باشد.
علت آسیب به ریشه دندان چیست ؟
از علتهای آسیب به ریشه دندان علاوه بر عفونت و پوسیدگی میتوان به ترک و شکستگی عمیق دندان نیز اشاره کرد.
حال سؤالی که ممکن است برای شما پیش بیاید این است که در چه مواقع پوسیدگی عمیق و درنتیجه آسیب به ریشه اتفاق میافتد؟ پاسخ این است که عوامل مختلفی وجود دارد که میتوان ازجمله آنها به موارد زیر اشاره کرد :
بهداشت : عدم رعایت بهداشت دهان و دندان آنهم بهصورت مداوم سبب پوسیدگی و در صورت رفع نکردن پوسیدگی سطحی این مشکل بهصورت عمقی از اتفاق میافتد.
مسواک زدن : مسواک زدن هم از عواملی است که باید کاملاً به طرز صحیح انجام شود طوری که استفاده از مسواکهای زبر و یا شیوه مسواک زدن خشن میتواند مشکلساز شود.
بیماریهای لثه : بیماریهای لثه یا پریودنتال سبب عقب رفتن لثهها، ایجاد باکتری بر روی ریشه دندان و… خواهند شد.
افزایش سن : بیشتر شدن سن افراد و دیده شدن ریشه درنتیجه عقب رفتن لثهها مشکلاتی را به وجود میآورند.
داروها : استفاده از برخی دارو با ایجاد خشکی دهان مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان را ایجاد میکنند.
علاوه بر موارد اشارهشده، ژنتیک افراد، داشتن بیمار دیابت و تروما نیز میتوانند سبب آسیب به ریشه دندان شوند.
چه روشهایی برای درمان ریشه ( تخصصی اندو ) وجود دارد؟
پوسیدگی دندان که درنتیجه باعث آسیب به ریشه دندان میشود، روشهای مختلفی برای درمان دارد که ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
عصبکشی دندان : درواقع این موضوع که عصبکشی همان درمان ریشه دندان هست یا خیر باید گفت که بله، عصبکشی روشی برای درمان دندان است اما روشهای دیگری نیز برای درمان وجود دارد. پوشیده شدن و آسیب دیدن دندان ازجمله مشکلاتی است که با استفاده از عصبکشی و توسط دندانپزشک یا انتودنتیست انجام میشود.
در این نوع جراحی از قسمت زیر مینای دندان و عاج دندان، ریشه دندان برداشته میشود. این عمل باعث ایجاد کانال ریشه و پایان دادن به درد دندان میشود. علت پایان دادن به درد دندان در این جراحی این است که پالپ دندان با استفاده از سوراخی که در دندان ایجاد میکنند تخلیه و ماده دیگری به آن وارد میکنند. و سپس جهت محافظت از دندان تاجی بر روی قسمت بالایی دندان قرار میدهند.
ترمیم دندان : وقتی پوسیدگی آنقدر زیاد شود که به ریشه برید در اینصورت برای رفع پوسیدگی دندان یا ریشه باید بخش موردنظر را کشید و سپس جایش را با مادههای موردنظر دندانپزشک پر کرد. برخی از دندانپزشکان مکان موردنظر را با استفاده از کامپوزیت پر میکنند که به دلیل همرنگ بودن با دندان دیده نمیشود و این مزیتی است بزرگ.
پيوند زدن : میدانیم که عقب رفتن لثه باعث نمایان شدن ریشه میشود و درنتیجه به درمان ریشه نیازمند است. حال پیوند لثه روشی است که باعث جلوگیری از پوسیدگی و خرابی ریشه میشود، به اینصورت که لثه روی ریشه را میپوشاند و کار حفاظت را انجام میدهند.
کاشت دوباره دندان : اگر ریشه دندان بهقدری آسیبدیده باشد که نتوان برایش کاری کرد و درمان انجام نشود پس باید راه دیگری را امتحان کرد و میتوان دندان را کاملاً کشید و دندانی دیگر را جایگزین آن کرد. کشیدن دندان آخرین مرحله است زمانی که دیگر درمان جواب نمیدهد.
میزان درد درمان ریشه ( تخصصی اندو ) چه اندازه است؟
اکثر افراد با آمدن نام دندانپزشکی ترسی در وجودشان ایجاد میشود که این ترس ناشی از دردهای شدیدی است که گاها در اثر خدمات دندانپزشکی ایجاد میشود. درحالیکه این درمان درواقع برای رفع درد دندان انجام میشود، نه ایجاد دردی دوباره…
دندانپزشک سعی میکند تا حد امکان از بیحسی استفاده کند زیرا گاهی شرایطی پیش میآید که بیحس کردن دشوار است. پس از بیحسی ممکن است دندان آزردگی شدید یا خفیفی را تجربه کند و این به خاطر جراحی و کارهایی است که بر روی دندان انجامشده…
مراحل درمان ریشه ( تخصصی اندو ) به چه صورت است؟
برای آگاهی دقیق از اینکه درمان ریشه چگونه انجام میشود به بررسی ترتیب و عملکرد دندانپزشک در مراحل مختلف درمان میپردازیم پس با ما همره باشد…
١. تزریق بیحسی : ازآنجاییکه در درمان ریشه ( تخصصی اندو ) به دلیل اقدامات انجامشده بر روی دندان، دردآور است درنتیجه باید ابتدا
در لثه بیحسی تزریق شود.
٢. تخلیه کرده پالپ آلودهشده : در این مرحله دندانپزشک با ایجاد کانالی که از طریق عاج در دندان ایجاد میکند اعصاب موجود در کانالهای ریشه و همچنین پیش از آن پالپ دندان را برمیدارد.
٣. تمیز کردن کانال ریشه : در این مرحله که پالپ دندان تخلیه شد دندانپزشک داخل کانالهای ریشه را با استفاده از آنتیبیوتیک یا دیگر مواد که مخصوص همین کار هستند پر و تمیز میکند.
۴. ترمیم دندان : پسازاینکه مراحل تزریق، تخلیه و پاکسازی دندان انجام شد نوبت به ترمیم دندان میرسد. حال کانالی که دندانپزشک در عاج دندان ایجاد کرده را پرکرده و سپس روکشی برای دندان در نظر میگیرند و بر روی دندان روکشی میگذارند.
درمان ریشه دندان ( تخصصی اندو) چه عوارض احتمالی میتواند داشته باشد؟
همه ما به این مسئله آگاه هستیم که انجام هر نوع جراحی و عمل پزشکی عوارض خاص خود را دارد و کمتر جراحی وجود دارد که بدون عوارض باشد. درمان ریشه ( تخصصی اندو ) نیز از این قاعده مستثنی نیست. این عوارض احتمالی عبارتاند از :
١. گاهی چنین پیش میآید که دندانپزشک همه کانالهای موردنظر را درمان نمیکند و کانالی باقی میماند در این صورت عفونت باقیمانده در آن کانال ممکن است گسترش پیدا کند و حتی آنقدر پیشروی کند که به استخوان برسد.
٢. درصورتیکه دندانپزشک تمام کانالها را بهطور کامل پر نکند، امکان پخش شدن عفونت وجود دارد و میتواند عارضهای باشد که پس از درمان اتفاق بیفتد.
٣. اگر در حین انجام درمانبخشی از تیغه یا قسمتی از وسایل دندانپزشک در دندان یا کانالهای آن بشکند یا باقی بماند باعث ایجاد مشکلاتی پس از درمان میشود.
به این دلیل که کار دندان و درمان آن کار بسیار دشوار و ظریفی است حتماً باید فرد به کلینیک یا مرکز دندانپزشکی معتبری مراجعه کنند و کلینیک شبانهروزی دندانپزشکی کرج همهروزه در خدمترسانی به هموطنان عزیز آماده است.
چه مراقبتهایی باید بعد از درمان ریشه ( تخصصی اندو ) توسط فرد انجام شود؟
درمان ریشه به دلیل اینکه از ظرافت و اهمیت زیادی برخوردار است، مراقبتهای خاص و موردنیاز خود را دارد. به مدت یک روز پس از درمان باید یک سری مراقبتهای اولیه توسط فرد و 3 روز پس از درمان باید مراقبتهای ثانویه شروع شود.
فرد باید رژیم غذایی خود را تا 72 ساعت پس از درمان داشته باشد و در مصرف مایعات نیز دقت کند. فرد باید به مدت 24 ساعت پس از عمل جراحی از انجام فعالیتهای سنگین و شدید خودداری کند.
یک روز پس از انجام جراحی باید جهت حفظ بهداشت دهان و دندان از دهانشویه مناسب دندانهای خود یا آب و نمک استفاده کرد. همچنین بهتر است بیمار در طول دوران نقاهت سر را بالاتر از سطح بدن قرار دهد.
متخصص درمان ریشه ( تخصصی اندو ) چه کسی است؟
شاید برایتان جالب باشد که متخصص درمان ریشه چه کسی هست و آیا همان جراح است یا خیر؟ باید بگوییم که به متخصص درمان ریشه اندودنتیست گفته میشود. چنین دندانپزشکی وظیفه دارد کانالهای ریشه و شرایط پیچیده آن، جراحی و حذف کردن نوک دندانها، درمان کردن ریشه زنانی که باردار هستند، درمان برای افرادی که قبلاً عصبکشی داشتهاند و… را بر عهده دارد.
قابلذکر است که تفاوت دندانپزشکی ساده و اندودنتیست در این است که دندانپزشک نیز میتواند پر کردنهای ساده دندان، تمیز کردن، مراقبتهای پیشگیرانه و توصیههای لازم انجام دهد اما در شرایط پیچیده که چالشهای بیشتری برای انجام کار وجود دارد افراد به سراغ اندودنتیست میآیند.
نتیجهگیری
درمان ریشه ( تخصصی اندو ) موضوعی است که در این مقاله سعی شد بهصورت کامل در مورد آن توضیح داده شود. در این مقاله در مورد مطالب متنوعی ازجمله چیستی درمان ریشه ( تخصصی اندو )، بیان زمان یا تایم نیازمندی افراد به این درمان، علت آسیب به ریشه که درنتیجه آن دندان به این درمان نیازمند میشود، روشهای درمان ریشه، میزان درد حاصل از آن، مراحل درمان ریشه، و بیان عوارض و مراقبتهای ناشی از این درمان مطالبی را ارائه دادیم.
همچنین به معرفی متخصص درمان ریشه یا همان اندودنتیست پرداختیم که میتواند مسئله مهمی برای کنجکاوی بسیاری از افراد باشد، زیرا تفاوت میان دندانپزشک عمومی و اندودنتیست سؤالبرانگیز است.