جراحی دندان

صفر تا صد نکات جراحی دندان

جراحی دندان یکی از جراحی‌های شایع در کشورمان است که همه‌روزه بسیاری از افراد بدین طریق یکی از مهم‌ترین بخش‌های بدن یعنی دندانشان را التیام می‌بخشند. همان‌طور که میدانید درد دندان یکی از سخت‌ترین دردهایی است که تحمل آن گاها برای بیماران غیرممکن می‌شود، پس با مراجعه به دندانپزشک و در صورت نیاز جراحی‌های سطحی یا عمیق‌تر بر روی دندان صورت می‌گیرد.

این عمل می‌تواند بر روی استخوان فک یا بر روی دندان صورت بگیرد و بدین ترتیب این عمل رایج خدماتی صورت گیرد.  در این مقاله سعی داریم با جمع‌آوری تمام اطلاعاتی که برای جراحی دندان به آن‌ها نیاز دارید درصدد کمک به شما عزیزان و رفع دغدغه شما برآییم. با ما همراه باشید.

جراحی دندان چیست؟

بسیاری از ما به دلایل مختلفی کار دندانمان ممکن است به جراحی رسیده باشد. درواقع جراحی دندان هرگونه جراحی است که بر روی دندان یا استخوان فک درون دهان انجام شود. ازآنجایی‌که اکثر جراحی‌های دندان پرهزینه و دردآور هستند.

به‌محض آوردن نام جراحی توسط دندانپزشک دلهره و ترس در بیمار ایجاد می‌شود درصورتی‌که در بسیاری از مواقع جراحی دندان سرپایی است و فعالیت‌های فرد را مختل نمی‌کند بلکه پس از چند روز فرد به زندگی عادی خود برمی‌گردد. از طرفی همین عمل جز رایج‌ترین خدماتی است که در کلینیک‌ها و مطب‌های دندان‌پزشکان انجام می‌شود.

ازجمله جراحی‌های دندان که برای عموم مردم آشنا است می‌توان به جراحی دندان عقل اشاره کرد. زیرابه دلیل برخی مشکلات و عوارض احتمالی که این دندان برای فرد ایجاد می‌کند، دندانپزشکان توصیه می‌کنند که این دندان بهتر است در زمان لازم کشیده شود.

انواع جراحی دندان شامل چه مواردی هستند؟

انواع مختلف جراحی دندان شامل :

اندودانتیکس :

جراحی اندودانتیکس ( Endodontic) این نوع جراحی که باریشه دندان سروکار دارد خود شامل عصب‌کشی، پالپوتومی، پالیکتومی، اپیکواکتومی و.. است.

عصب‌کشی : پوشیده شدن و آسیب دیدن دندان ازجمله مشکلاتی است که با استفاده از عصب‌کشی و توسط دندانپزشک یا انتودنتیست انجام می‌شود. در این نوع جراحی از قسمت زیر مینای دندان و عاج دندان، ریشه دندان برداشته می‌شود.

این عمل باعث ایجاد کانال ریشه و پایان دادن به درد دندان می‌شود. علت پایان دادن یا درد دندان در این جراحی این است که پالپ دندان با استفاده از سوراخی که در دندان ایجاد می‌کنند تخلیه و ماده دیگری به آن وارد می‌کنند. و سپس جهت محافظت از دندان تاجی بر روی قسمت بالایی دندان قرار می‌دهند.

پالیکتومی : زمانی که تمام پالپ دندان آسیب‌دیده و مورد عفونت قرارگرفته زمانی است که باید جراحی پالیکتومی  انجام شود. در این مورد عمل تخلیه پالپ دندان به‌صورت کامل انجام می‌شود، یعنی تمام پالپ از طریق سوراخ‌های ایجادشده درد ندان برداشته می‌شود و پس‌ازآن کانال‌ها از طریق دارو ضدعفونی و تمیز می‌شوند.

پالپوتومی : هر جراحی ممکن است شرایط و پیش‌نیازهایی داشته باشد و پالپوتومی ازجمله مواردی است که پیش‌نیاز عصب‌کشی محسوب می‌شود. پالپوتومی باز شدن حفره دندان را جهت تخلیه پالپ شامل می‌شود.  در این درمان دندانپزشک تنها بخش عفونی پالپ را برمی‌دارد درنتیجه برداشتن تمام پالپ یا انجام عصب‌کشی دیگر برای بیمار ضروری نیست و از این طریق نیز درمان انجام خواهد شد.

در اثر این حراجی قسمت‌های سالم دندان‌ها مانند قسمت‌های آسیب‌دیده دیگر برداشته نمی‌شود درنتیجه تشخیص‌های دمایی که توسط دندان انجام می‌شود همچنین دریافت مواد مغذی از طریق خون توسط دندان انجام می‌شود و موفق نخواهد شد. در این جراحی نیز قرار دادن تاج بر روی قسمت بالایی دندان لازم است.

اپیکواکتومی : زمانی که عصب‌کشی انجام شود و درد تسکین نیابد و مواقعی که جراحی باید فراتر از عصب‌کشی انجام شود دندان‌پزشکان سراغ اپیکواکتومی می‌روند. در این جراحی قطع یا برداشتن کامل ریشه انجام می‌شود. این جراحی نزدیک عصب انجام می‌شود درنتیجه با میکروسکوپ انجام‌پذیر است.

جراحی پروتز دندان

جراحی پروتز دندانی ( prosthodentic ) شامل موارد زیر هستند.

بریج : زمانی که بین دو دندان فاصله‌ای ایجاد می‌شود دندانپزشک سراغ بریج دندان می‌رود به اینصورت که از طریق روکش فاصله دندان‌ها پر می‌شود. به این دندان‌هایی که بین آن‌ها فاصله ایجادشده دندان تکیه‌گاه می‌گویند و به روکش‌های بین آن‌ها پونتیک می‌گویند.

ایمپلنت : یکی از جراحی‌های مشهور دندان که بسیاری از افراد ممکن است آن را انجام داده باشند، جراحی ایمپلنت دندان است. در ایمپلنت پایه‌ای فلزی جایگزین ریشه می‌شوند درنتیجه دندان مصنوعی فلزی جایگزین دندان آسیب‌دیده می‌شود درحالی‌که عملکرد و نقشی شبیه به دندان طبیعی و واقعی دهان را دارد. انجام ایمپلنت بهتر از گذاشتن دندان مصنوعی است زیرا در انجام آن دندان‌های کناری تراشیده نمی‌شوند.

روکش دندان : عوامل مختلفی مانند پوسیدگی دندان، وارد شدن ضربه به دندان استفاده مکرر و… وجود دارد که می‌توانند آسیب به دندان را ایجاد کنند. در چنین زمانی روکش دندان بر روی دندان قرار می‌گیرد و باعث حفظ ظاهر، جلوگیری از آسیب به دندان و… می‌شوند. انجام روکش دندان نیازمند رعایت کامل بهداشت دهان و دندان است. همچنین جنس این روکش‌ها می‌تواند از فلزات، سرامیک و موارد دیگری نیز باشند.

جراحی‌های زیبایی

جراحی‌های زیبایی دندان ازجمله جراحی‌های غیرضروری دندان هستند که همان‌طور که از نامشان پیداست جهت ایجاد زیبایی و آراستگی دندان‌ها انجام می‌شوند. مواردی ازجمله سفید کردن دندان که باعث از بین رفتن زردی دندان می‌شود، ارتودنسی که سبب می‌شود دندان‌های در یک ردیف و به‌صورت منظم قرار بگیرند، کامپوزیت، بلیچینگ و… جراحی‌های زیبایی هستند.

نکته قابل‌توجه است که جراحی‌های دندان در مطب دندانپزشک انجام می‌شوند و توسط جراح دندان انجام نمی‌شود همچنین این جراحی‌های دردی ایجاد نمی‌کنند و بدون درد هستند.

چه مراقبت‌هایی باید قبل از جراحی دندان انجام شود؟

قبل از انجام جراحی دندان یک سری نکات مهمی وجود دارد که حتماً باید رعایت شود و در غیراینصورت مشکلات جدی برای فرد ایجاد می‌شود…

– اگر مایل به انجام عمل جراحی دندان هستید همچنین اگر مشکلات و بیماری‌های قبلی دارید، اگر هر نوع دارویی اعم از داروهای ویتامینی، مکمل‌ها، داروهای بدون نسخه پزشک و… استفاده می‌کنید حتماً باید به دندانپزشک خود اطلاع دهید.

– از طرفی تصویر اشعه ایکس تصویری است که پزشک قبل از انجام عمل از دندان فرد می‌گیرد تا تشخیص‌های لازم را انجام دهد.

– بیماری‌هایی که در صورت وجود آن‌ها باید حتماً به پزشک اطلاع دهید شامل دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری‌های کبدی، بیماری‌های کلیوی، ضعف در سیستم ایمنی بدن، داشتن فشارخون بالا و… هستند.

– درصورتی‌که از مشکلاتی ازجمله سرماخوردگی، حالت تهوع، استفراغ و مواردی این‌چنینی قبل از جراحی برخوردار هستید حتماً باید به پزشکتان اطلاع دهید.

مراقبت‌های لازم بعد از جراحی دندان شامل چه مواردی است؟

مراقبت‌های لازم بعد از عمل جراحی دندان بسیار مهم‌تر از مراقب‌های بعد آن است زیرا قبل از جراحی صرفاً دادن یک سری اطلاعات به پزشک می‌تواند کمک‌کننده باشد اما پس از جراحی خود بیمار باید مواردی را رعایت کند که رد صورت عدم انجام آن‌ها فرد مشکلات جدی‌تری برایش پیش می‌آید.

این موارد عبارت‌اند از:

  • بهتر است به مدت ٢۴ ساعت پس از عمل جراحی از انجام فعالیت‌های سنگین و شدید خودداری کنید.
  • استفاده از مواد غذایی نرم که زبر نباشند مانند سوپ پس از عمل ضروری است زیرا استفاده از مواد غذایی و غذاهای سفت‌وسخت باعث فشار به فک و دندان‌ها می‌شود.
  • برخلاف تصور نادرستی که اکثر مردم دارند و از نی برای نوشیدن استفاده می‌کنند نباید از نی استفاده کرد زیرا باعث شدیدتر شدن خونریزی دندان می‌شود.
  • یک روز پس‌ازآنجام جراحی باید جهت حفظ بهداشت دهان و دندان از دهان شویه مناسب دندان‌های خود یا آب و نمک استفاده کرد.
  • باید سر را بالاتر از سطح بدن قرار داد.

جراحی دندان برای زنان باردار

یکی از مواردی که برای انجام جراحی دندان باید فوق‌العاده به آن توجه شود، جراحی دندان زنان باردار می‌باشد. زیرا استفاده از هر دارو یا انجام هر عملی باعث تأثیر بر روی سلامت جنین می‌شود. و جراحی دندان و یا کشیدن دندان در زمان‌های مختلف بارداری شرایط متفاوتی دارد که به چندی از آن‌ها خواهیم پرداخت.

 _ سه ماه اول یا 12 هفته اول بارداری : سه ماه اول بارداری دوران بسیار  حساسی برای حراجی دندان زنان باردار است. زیرا در این زمان اندام‌های اصلی جنین در حال رشد و تشکل است درنتیجه هرگونه مصرف مواد بی‌حسی، داشتن اضطراب و استرس و مواد این‌چنینی تأثیر سوء بر اندام‌های جنین می‌گذارند. زنان باردار بهتر است تا پایان 3 ماه اول درد را تحمل کرده و سپس برای انجام کارهای لازم اقدام نمایند.

_ سه ماه دوم یا هفته 12 تا 24 بارداری  : در این 3 ماه تشکیل و رشد اندام‌های اصلی جنین انجام‌شده درنتیجه خطر کمتری برای اندام‌های جنین وجود دارد. بااین‌حال پزشکان توصیه می‌کنند زنان باردار در صورت ایجاد مشکلات جدی برای دندان‌هایشان حتماً در این 3 ماه یعنی 3 ماه دوم اقدام نمایند.

_ سه ماه سوم یا هفته 24 تا 36 بارداری : در این سه ماه خونریزی لثه از مشکلاتی است که ممکن است برای خانم‌های باردار اتفاق بیفتد از طرفی به دلیل افزایش وزن جنین و مادر جراحی سخت خواهد شد.

چه عوارضی در اثر کشیدن دندان گریبان گیر زنان باردار می‌شود؟

کشیدن دندان زنان باردار می‌تواند عوارضی داشته باشد که در صورت عدم رعایت موارد بالا این عوارض خود را نشان دهند همچنین شما می‌توانید با مراجعه به کلینیک شبانه‌روزی دندانپزشکی کرج با خیالی آسوده خدمات دندانپزشکی را دریافت کنید و نکات لازم را نیز به‌صورت حضوری دریافت کنید.

عفونت : یکی از موارد و احتمالاتی که ایجاد آن در دندان مادر برای جنین نیز می‌تواند خطرناک می‌باشد ایجاد عفونت دندان مادر است. درنتیجه کشیدگی دندان و کشیده شدن ناحیه موردنظر ممکن است عفونت ایجاد شود.

خونریزی : در بارداری به دلیل حساس شدن بدن مادر، کشیده شدن دندان سبب خونریزی می‌شود و این خونریزی می‌تواند بسیار شدیدتر از حالت عادی خودش باشد.

نتیجه‌گیری

جراحی دندان یکی از جراحی‌های پرهزینه و به اصلاح دلهره‌آور پزشکی است که چه در صورت نیاز اساسی و چه باهدف زیبایی در تمام نقاط جهان انجام می‌شود. انواع جراحی‌های مختلف بر روی دندان انجام می‌شوند که در این مقاله به معرفی آن‌ها پرداختیم.

ازجمله این جراحی‌ها می‌توان به جراحی‌های اندودانتیکس شامل عصب‌کشی، پالیکتومی، پالپوتومی، اپیکواکتومی، جراحی پروتز دندان شامل بریج، ایمپلنت، روکش دندان و جراحی‌های زیبایی اشاره کرد.

قبل و بعد از انجام جراحی دندان باید مراقبت‌های ویژه‌ای ازجمله دادن اطلاعات کافی به دندانپزشک در رابطه با بیماری‌های مختلف بدنتان، حفظ نکات بهداشتی و عدم داشتن حالات موقتی مانند تهوع و… و همچنین پس از جراحی نداشتن حرکات سنگین، عدم استفاده از برخی وسایل برای تغذیه و… انجام داد.

در این مقاله بابیان چگونگی انجام جراحی دندان، همچنین اطلاعات لازم برای افراد باردار که قصد انجام این جراحی رادارند و عوارض ناشی از جراحی همراه شما عزیزان بودیم. دندان‌ها یکی از مهم‌ترین بخش‌های بدن هستند که سلامت آن‌ها نقش مهمی چه در حال انسان و چه در زیبایی دارد پس در حفظ آن‌ها کوشا باشید.

همه عزیزان جهت انجام خدمات دندانپزشکی خود می‌توانند از کلینیک شبانه‌روزی دندانپزشکی کرج یا داندانپزکشی تخصصی گلشهر مراجعه تا تجربه خوبی را با مراجعه به این کلینیک‌ها به دست آورند.