Does composite cause tooth decay?

امروزه یکی از جدیدترین روش‌هایی که برای زیبایی ظاهری دندان و رفع عیوب آن استفاده می‌شود، کامپوزیت دندان است. استفاده از کامپوزیت‌ها معایب محدودی دارد. اما ممکن است کامپوزیت‌ها گاهی اوقات و به دلایل مختلف موجب مشکلاتی مانند خرابی و پوسیدگی دندان شوند.

ظاهر چهره یک فرد با داشتن لبخند زیبا بهبود پیدا می‌کند و در مقابل مشکلات دندان مانند لکه روی دندان، شکستگی دندان و دندان‌های کج می‌توانند ظاهر ناخوشایندی را برای انسان ایجاد کنند. بنابراین در دندان‌پزشکی زیبایی یکی از بهترین راه‌ها برای پوشاندن عیوب دندان، کامپوزیت‌ها هستند که می‌توانند لبخند را زیباتر کنند. اما سؤالی که می‌تواند ذهن بسیاری از افراد را درگیر کند، این است که آیا استفاده از کامپوزیت‌ها می‌تواند موجب خرابی و پوسیدگی دندان شود؟ در ادامه ما به بررسی همین سؤال می‌پردازیم.

 

پوسیدگی دندان و کامپوزیت

متأسفانه بسیاری از افراد فکر می‌کنند که دندان‌ها پس از ترمیم نیازی به مراقبت ندارند. با این طرز فکر آن‌ها از دندان‌های ترمیم‌شده خود به خوبی مراقبت نمی‌کنند و این باعث ایجاد مشکلات دندان مانند پوسیدگی دندان می‌شود. همچنین اگر بین کامپوزیت و دندان ذرات غذا حبس شوند، باکتری‌ها در دندان رشد پیدا کرده و خطر پوسیدگی دندان افزایش پیدا می‌کند. بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان باعث کاهش احتمال پوسیدگی دندان می‌شود.

 به علاوه لازم است تا به طور مرتب به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا دندان‌های کامپوزیت و لثه شما را بررسی کند. یک نکته دیگر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان پس از کامپوزیت، انتخاب یک دندان‌پزشک با تجربه و ماهر است. زیرا اگر قبل از انجام کامپوزیت، دندان‌ها به خوبی تمیز و پولیش نشوند، ممکن است منجر به خرابی دندان شود.

 

تأثیر ‌کامپوزیت در پوسیدگی دندان

قبلا به این سوال پاسخ دادیم که آیا لمینت باعث پوسیدگی دندان می‌شود؟ حال باید بگوییم که از مواد رزین در ساخت کامپوزیت دندان استفاده شده است و این مواد با پوسیدگی و سایر خرابی‌های دندان هیچ ارتباطی ندارند. به همین دلیل می‌توان گفت کامپوزیت باعث خرابی دندان نمی‌شود، اما برخی عادات مخرب و عدم رعایت توصیه‌های دندان‌پزشک باعث می‌شود احتمال پوسیدگی دندان افزایش پیدا کند.

 برای اصلاح بدشکلی و بدرنگی‌ های دندان از کامپوزیت استفاده می‌شود. ولی بسیاری از مردم بر این باورند که با نصب این روکش‌ها، دیگر دندان نیازی به مراقبت و نگهداری ندارد. همین موضوع نیز باعث می‌شود دندان‌ها دچار پوسیدگی شوند.

 

پوسیدگی دندان

لایه سخت و بیرونی دندان، مینای دندان است. آسیب به مینای دندان مانند پوسیده شدن آن باعث می‌شود روی دندان سوراخ‌هایی ایجاد شود. با رشد پلاک و باکتری در دهان، مینای دندان دچار پوسیدگی می‌شود. برای جلوگیری از پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت نیز لازم است به طور مرتب دندان‌های خود را مسواک بزنید و به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

همچنین برای جلوگیری از تشکیل پلاک روی دندان‌ها، نمی‌توان کار زیادی انجام داد و فقط باید با رعایت اصول بهداشت دهان و دندان، به جلوگیری از شکستن مینای دندان توسط باکتری‌ها و حذف پلاک کمک کرد.

برای بهداشت کامل دهان و دندان باید کارهایی مانند حداقل دو بار در روز مسواک زدن، هر روز نخ دندان کشیدن، شستشوی روزانه دهان و دندان‌ها با دهانشویه و برنامه‌ریزی منظم برای معاینات دندان‌پزشکی را انجام داد. عدم رعایت اصول بهداشت دهان و دندان موجب رشد بیشتر باکتری‌ها و ساخته شدن مداوم پلاک‌ها می‌شود و در نتیجه احتمال پوسیدگی دندان افزایش پیدا می‌کند.

برای جلوگیری از تشکیل پلاک روی دندان‌ها، نمی‌توان کار زیادی انجام داد و فقط باید با رعایت اصول بهداشت دهان و دندان، به جلوگیری از شکستن مینای دندان توسط باکتری‌ها و حذف پلاک کمک کرد.

 

عدم نقش کامپوزیت در خرابی دندان

در ادامه به بررسی دلایلی می‌پردازیم که ثابت می‌کنند کامپوزیت دندان در خراب شدن و پوسیدگی دندان نقشی ندارد و حتی می‌تواند از ایجاد آن جلوگیری کند.

همان طور که قبلا نیز گفته شد، موادی که در ساخت کامپوزیت به کار می‌روند با دهان و دندان سازگار هستند. رزین که ماده اصلی در ساخت کامپوزیت است، یک نوع پلیمر همرنگ با دندان‌های اصلی است. کامپوزیت دندان مانند موادی که برای پر کردن حفره‌های دندانی به کار می‌رود، به خودی خود منجر به پوسیده شدن دندان‌ها نمی‌شود.

خطر پوسیدگی دندان با تراشیدن مینای دندان افزایش پیدا می‌کند، زیرا ریشه‌ی آن ضعیف می‌شود. اما کامپوزیت دندان یک روش غیر تهاجمی است و در آن نیازی به تراشیدن مینای دندان نیست.

برای اثبات اینکه کامپوزیت دندان به خودی خود باعث پوسیدگی دندان نمی‌شود، همین دو دلیل گفته شده کافی است. کامپوزیت به دلیل جنس مصنوعی، مانند دندان‌های طبیعی پوسیده نمی‌شود. اما ممکن است زمینه ایجاد پلاک و باکتری‌ها را فراهم کند و لازم است تا اصول مراقبت و نگهداری دندان‌ها همیشه رعایت شود.

 

کامپوزیت، زمینه‌ساز پوسیدگی دندان

متخصصان بر این باورند که در صورت رعایت نکردن توصیه‌های دندان‌پزشک، پوسیدگی دندان می‌تواند یکی از عوارض کامپوزیت دندان باشد. کامپوزیت با اینکه یک روکش مصنوعی است اما مانند دندان‌های طبیعی نیاز به مراقبت دارد و در صورت عدم مراقبت از آن احتمال تغییر رنگ، ترک برداشتن و حتی شکستن آن نیز وجود دارد. در ادامه این بخش به بررسی دلایل پوسیدگی دندان‌ها می‌پردازیم.

  1. تجمع باکتری‌ها و ایجاد پلاک: با قرار گرفتن کامپوزیت روی دندان‌ها، بین دندان طبیعی و روکش یک فاصله بسیار کوچک به وجود می‌آید و می‌تواند محیط خوبی را برای رشد باکتری‌ها و ایجاد پلاک دندانی فراهم کند. اگر در این فضا ذرات باقی مانده غذا قرار بگیرند، باکتری‌ها ایجاد و جمع می‌شوند، پلاک در اطراف کامپوزیت ایجاد می‌شود و در نهایت موجب پوسیدگی دندان خواهد شد.
  2. رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان: عدم رعایت نکات بهداشتی نکته دیگری است که باعث تأثیرگذاری کامپوزیت در روند پوسیدگی دندان‌ها می شود. باید بدانید که بعد از اعمال این روکش همچنان باید نکات مربوط به بهداشت دهان و دندان را اجرا کنید. رعایت مراقبت‌های بعد از کامپوزیت می‌تواند در افزایش طول عمر کامپوزیت دندان تأثیر بسیار زیادی داشته باشند. اما در مقابل، رعایت نکردن این نکات نیز می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی مانند خرابی و پوسیدگی دندان شود. مسواک زدن، استفاده از دهان‌شویه و نخ دندان کشیدن از جمله مراقبت‌های بعد کامپوزیت دندان هستند که رعایت آن‌ها مانع پوسیدگی دندان می‌شود.

دیگر موارد 

3. آلرژی به کامپوزیت: ممکن است برخی افراد به مواد سازنده کامپوزیت یا چسب آن حساسیت داشته باشند و واکنش‌های آلرژیک پیدا کنند. در دسته اول بدن، کامپوزیت دندان را به عنوان یک جسم خارجی شناسایی و به آن واکنش نشان می‌دهد. قرمزی، التهاب لثه و یا خونریزی در اطراف کامپوزیت دندان، از این واکنش‌ها هستند.

 در دسته دوم ممکن است موادی که برای ساخت ونیرهای دندانی و چسب آن به کار می‌رود، در افراد مختلف باعث بروز آلرژی شوند. در صورتی که هر یک از این واکنش‌های آلرژیک در زمان مناسب حل نشوند، ممکن است دچار پوسیدگی شود.

  1. عدم ترمیم کامپوزیت‌های ترک‌خورده و شکسته: کامپوزیت، روکش‌های دائمی نیست، زیرا ممکن است به دلیل ضربه‌های خارجی و دندان‌قروچه، ترک خورده یا بشکنند. با ایجاد شکستگی‌ها یا حفره‌های دندانی، محیط مناسب برای رشد باکتری‌ها و ایجاد پلاک به وجود می‌آید. به همین دلیل باید در صورت ترک یا شکستگی آن، برای ترمیم آن به دندان‌پزشک مراجعه شود.

 

 

جلوگیری از پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت

از کامپوزیت می‌توان به عنوان یکی از بهترین روش‌های زیبایی برای برطرف کردن مشکلات دندان نام برد. از جمله مهم‌ترین عواملی که موجب خرابی و پوسیدگی دندان می‌شوند، می‌توان به نامرتب بودن، یک دست نبودن، شکستگی و تغییر رنگ شدید دندان‌ها اشاره کرد. استحکام کامپوزیت‌های دندانی در حدی است که در برابر بیشتر فشارها و ضربه‌ها از خود مقاومت نشان می‌دهد.

 کامپوزیت دندان به هیچ عنوان به خودی خود منجر به پوسیدگی دندان نمی‌شود. اما گاهی اوقات ممکن است افراد بی تجربه، نصب کامپوزیت روی دندان‌ها را انجام دهند و این موضوع باعث ایجاد مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان شود. در نتیجه برای نصب کامپوزیت دندان به یک دندان‌پزشک معتبر مراجعه کنید.

 

نکات مراقبتی

 بعد از اجرای کامپوزیت برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، لازم است تا نکات و دستورالعمل‌هایی که دندان‌پزشک می‌گوید را به دقت رعایت کنید. در ادامه به مهم‌ترین نکات مراقبتی پس از انجام کامپوزیت اشاره می‌کنیم.

  • قابلیت تعویض و ترمیم از مهم‌ترین ویژگی‌های کامپوزیت است. به همین دلیل می‌توان در صورت ایجاد پوسیدگی دندان، این موضوع را با دندان‌پزشک در میان گذاشت تا در صورت نیاز تعویض شود.
  • با مشاهده پوسیدگی دندان‌های کامپوزیتی به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا در صورت امکان کامپوزیت از دندان جدا شود. در بعضی موارد خاص این امکان وجود دارد.
  • سلامت دهان و دندان با رعایت نکات بهداشتی میسر می‌شود. طول عمر استفاده از کامپوزیت دندان در صورت رعایت موارد بهداشتی به ۱۰ سال یا بیشتر خواهد رسید.
  • برای بهبود وضعیت سلامت دهان و دندان، توصیه می‌شود به طور مکرر از دهان‌شویه و مسواک استفاده کنید. در روز حداقل دو بار دندان‌های خود را مسواک بزنید و از نکات مربوط به بهداشت دهان و دندان پیروی کنید.
  • چکاپ‌های سالانه را جدی بگیرید، زیرا به حفظ سلامت دهان و دندان کمک می‌کند و همچنین سعی کنید به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
  • برای حفظ سلامت دندان‌های خود از نخ دندان مخصوص استفاده کنید و این روش را هر روز تکرار کنید.
  • از انجام عادات مضر مانند جویدن جسم سخت، دندان قروچه و … خودداری کنید. برای جلوگیری از دندان قروچه به هنگام خواب، از محافظ‌های شبانه استفاده کنید.
  • بعد از مصرف خوراکی و نوشیدنی‌های رنگی مانند چای و قهوه، توصیه می‌شود دندان‌های خود را مسواک بزنید تا دندان‌های شما دچار تغییر رنگ نشوند.
  • مصرف مواد غذایی سفت مانند آبنبات، آجیل و خشکبار، ساییدگی دندان‌های کامپوزیتی و پوسیدگی دندان را افزایش می‌دهند.
  • برای انجام ورزش‌های رزمی، از وسایلی مانند گارد و محافظ استفاده کنید تا دندان‌های شما دچار آسیب نشوند.

 

 

سخن پایانی

متأسفانه بسیاری از افراد فکر می‌کنند که دندان‌ها پس از ترمیم نیازی به مراقبت ندارند. با این طرز فکر آن‌ها از دندان‌های ترمیم‌شده خود به خوبی مراقبت نمی‌کنند و این باعث ایجاد مشکلات دندان مانند پوسیدگی می‌شود. اما می‌توان گفت کامپوزیت به خودی خود در خراب شدن و پوسیدگی دندان نقشی ندارد و عدم مراقبت از آن باعث ایجاد این مشکل می‌شود. از مواد رزین در ساخت کامپوزیت دندان استفاده می‌شود و این مواد با پوسیدگی و سایر خرابی‌های دندان هیچ ارتباطی ندارند.

کامپوزیت دندان مانند موادی که برای پوشش حفره‌های دندانی به کار می‌رود، به خودی خود منجر به پوسیدگی دندان‌ها نمی‌شود. همچنین خطر پوسیدگی دندان با تراش مینای دندان افزایش پیدا می‌کند، زیرا ریشه‌ی آن ضعیف می‌شود. اما کامپوزیت دندان یک روش غیر تهاجمی است و در آن نیازی به تراش مینای دندان نیست. برای اثبات اینکه کامپوزیت دندان به خودی خود باعث پوسیدگی دندان نمی‌شود، همین دو دلیل گفتیم، کافی است.

اما بهتر است کامپوزیت خود را در کلینیک‌های معتبر زیبایی همچون کلینیک دندانپزشکی ارغوان انجام دهید تا جای هیچگونه نگرانی باقی نماند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *