How long after tooth extraction should be implanted?

حتماً می‌دانید که بعد از کشیدن دندانتان از ایمپلنت برای حل مشکلات جویدن، جلوگیری از تحلیل‌رفتن استخوان فک، زیبایی ظاهر و… استفاده می‌شود. حتی جای خالی تنها یک دندان ازدست‌رفته، نه‌تنها زیبایی ظاهری شما و لبخندتان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد؛ بلکه مشکلات زیادی در انجام اعمال معمول شما (مانند غذاخوردن) به وجود می‌آورد.

همان‌طور که می‌دانید، کاشت ایمپلنت دندانی یکی از بهترین روش‌های پر نمودن جای خالی دندان‌های ازدست‌رفته شما است. شاید شما هم از جمله افرادی هستید که جای خالی دندانتان آزارتان می‌دهد و می‌خواهید بدانید که چه مدت بعد از کشیدن دندان، می‌شود ایمپلنت انجام داد.

آیا حتماً باید بلافاصله بعد از کشیدن دندان‌ها، ایمپلنت دندانی انجام شود؟ و یا پس از سال‌ها، خالی ماندن جای دندان، امکان کاشت ایمپلنت وجود دارد؟ در این مقاله سعی داریم به‌تمامی سؤالات شما دررابطه‌با مدت‌زمان لازم و شدنی برای انجام جراحی ایمپلنت و بهترین زمان این عمل، پاسخ دهیم.

 

فهرست

در این مقاله به موضوعات زیر می‌پردازیم:

  • چرا پس از کشیدن دندان باید ایمپلنت کرد؟
  • بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت
  • ایمپلنت فوری دندان (در همان روز کشیدن دندان)
  • ایمپلنت استاندارد
  • انتظار طولانی‌مدت
  • عوامل مؤثر در تعیین بهترین زمان
  • امکان کاشت ایمپلنت بعد از گذشت سال‌ها از کشیدن دندان وجود دارد؟

 

 

 

 

چرا پس از کشیدن دندان باید ایمپلنت کرد؟

برای افرادی که این سؤال را می‌پرسند باید بگوییم که دلایل بسیاری برای ایمپلنت بعد ازدست‌دادن دندان وجود دارد که ما در اینجا سعی داریم مهم‌ترین موارد آن را نام ببریم.

  1. بهبود ظاهر لبخند شما:

همان‌طور که می‌دانید و قطعاً تجربه کرده‌اید، دندان ازدست‌رفته می‌تواند چهرهٔ شما را کاملاً دگرگون کرده و زیبایی لبخند شما را پنهان کند‌.

  1. بهبود جویدن غذا:

دندان‌های شما به شما کمک می‌کند که غذا را کاملاً ریز کرده و برای گوارش در معده آماده کنید و همچنین بلع راحت‌تری هم داشته باشید. وقتی که جای دندانی خالی می‌شود، دندان‌های مجاور به سمت جای خالی این دندان حرکت کرده (چون پشتیبانی این دندان را از دست می‌دهند) و جویدن را سخت‌تر هم می‌کنند. ایمپلنت در جای خالی دندان ازدست‌رفته قرار گرفته و عملکرد جویدن شما مثل روز اول می‌شود.

  1. جلوگیری از تحلیل استخوان فک:

 وقتی که دندانی از دست می‌رود، استخوان فک در این ناحیه شروع به تحلیل روی کرده که همین موضوع مشکلات زیادی را در چهره‌ شما و همچنین عملکرد دندان‌هایتان ایجاد می‌کند. پایه‌ ایمپلنت همانند ریشهٔ دندان عمل کرده و مانع از تحلیل روی استخوان می‌شود. در نتیجه این فرایند درمانی مؤثر و بادوام بوده و تأثیرات مثبتی را در عملکرد، سلامت و ظاهر دهان شما ایجاد می‌کند.

 

بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت

هر نوع درمانی در دندان‌پزشکی به شرایطی خاص نیازمند است و این‌طور نیست که هر دفعه که بخواهید ایمپلنت انجام دهید، بافاصله و با چشم به هم‌زدنی، برای شما فراهم شود.

همان‌طور که در دیگر مقاله‌ها اشاره کردیم، اولین مرحله در فرایند ایمپلنت، بررسی مواردی همچون روش دندان کشیدن، خصوصیات حفرهٔ خالی‌شدهٔ دندان‌، امتحان‌کردن قدرت و استحکام استخوان فک در محلی که می‌خواهیم ایمپلنت را قرار دهیم (ارزیابی تراکم استخوان فک) و سلامت جسمی شما، توسط دندان‌پزشک است.

متخصص این موارد را با تصویر تهیه شده با استفاده از اشعه ایکس، سی‌تی‌اسکن از دندان‌ها و دهان و یا با معاینهٔ فیزیکی بررسی می‌کند. بعدازاین ارزیابی اولیه، اگر دندانتان به روش صحیحی کشیده شود، مشکلی برای حفره ایجاد نمی‌شود و درصورتی‌که سلامت جسمی شما مناسب باشد، پزشکتان می‌تواند بلافاصله پس از کشیدن دندان، جراحی را شروع کند.

امّا درصورتی‌که اشکالی در این موارد وجود داشته باشد (مثلاً در صورت آلودگی لثه)، متخصص تا زمان بهبودی کامل شما، کاشت ایمپلنت را به تأخیر می‌اندازد و هنگامی که تمامی شرایط جور شد کاشت را شروع می‌کند.

 

زمان‌های اصلی کاشت ایمپلنت

کاشت ایمپلنت دندان هم می‌تواند از همان لحظهٔ کشیدن دندان شروع شود و هم حتی اگر شما یک سال یا بیشتر از کشیدن دندانتان گذشته باشد، باز هم می‌توانید این عمل را انجام دهید؛ امّا مشخصاً در هر کدام از این بازه‌های زمانی، کاشت شرایط متفاوت خود را دارد و مراقبت‌های متفاوتی را می‌طلبد.اگر بخواهیم به‌طورکلی برای شما شرح دهیم، باید بگوییم که کاشت ایمپلنت چهار زمان اصلی دارد که در ادامهٔ مقاله به آنها می‌پردازیم.

 

ایمپلنت فوری دندان (در همان روزی که دندان را می‌کشید)

اگر همه چیز از جمله وضعیت لثه، استخوان فک و همچنین دندان‌های مجاور در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشند، بلافاصله بعد از کشیدن دندان‌ها پزشک می‌تواند ایمپلنت را در داخل استخوان قرار دهد.

در این نوع روش دقیقاً بعد از کشیده‌شدن دندان، پایهٔ ایمپلنت (که همان جسم ریز پیچ مانند که در اکثر مواقع تیتانیومی است) در داخل استخوان فک پیچ‌خورده می‌شود در برخی از مواقع بین استخوان فک و پایهٔ ایمپلنت فاصلهٔ ناچیزی وجود دارد که جراح شما می‌تواند این فاصله را با استفاده از پیوند استخوان پر نماید.

درست است که این روش کاشت ایمپلنت (کاشت فوری) گزینهٔ مناسبی است. اما تجربه نشان می‌دهد که بهتر است بین کشیدن دندان و انجام این عمل یک تا دو ماه فاصله بیفتد. که در این مدت بافت اطراف ایمپلنت در لثه بهبود بیابد و بتواند پشتیبان بهتری برای پایه باشد.

 

کسب نتیجه

درصورتی‌که تا چهار ماه کاشت ایمپلنت در فک انجام شود، نتایج خوبی می‌توان کسب کرد. اما پس از گذشت این مدت‌زمان، استخوان کاملاً بهبود می‌یابد و حفرهٔ استخوانی ایجادی، تقریباً پر می‌شود. این امر به معنی این است که برای کاشت ایمپلنت پزشک مجبور است استخوان فک را سوراخ کند. یعنی بااین‌وجود هم کاشت پایهٔ ایمپلنت امکان دارد. اما در نظر داشته باشید که این کار امکان عوارض و درد بیشتری را پس از اتمام عمل افزایش می‌دهد.

ایمپلنت فوری هم مانند بسیاری از درمان‌های دندانی، نیازمند شرایط و ویژگی‌هایی است که در ادامه به تعدادی از آنها می‌پردازیم:

  • عدم وجود بیماری‌های لثه، عفونت، تورم و التهاب در مکان موردنظر (به‌عنوان‌مثال در صورت عفونت در محل ایمپلنت امکان پس‌زده شدن ایمپلنت بیشتر می‌شود)
  • مقدار مناسب تراکم استخوان و کیفیت بافت استخوانی محل ایمپلنت
  • برخورداری از سلامت عمومی نداشتن بیماری‌های خاص (مثلاً دیابت) و عدم مصرف دخانیات و الکل
  • رعایت نمودن بهداشت دهان و دندان
  • نبود عادت به دندان‌قروچه

 

ایمپلنت استاندارد

گاهی به دلایل مختلف کاشت ایمپلنت دندان تا مدتی به اندازهٔ دو ماه بعد از اینکه دندانتان را کشیدید، امکان‌پذیر نیست. در این شرایط پزشک می‌تواند جراحی را برای مریض، به دو تا چهار ماه بعد موکول کند.

در این شرایط وضعیت لثه، استخوان فک و سلامت دهان و دندان شما بهتر می‌شود. جراحی کم‌ریسک‌تر و با عوارض جانبی کمتری انجام می‌شود. به همین دلیل این موقعیت بهترین زمان برای کاشت دندان به نظر می‌رسد.

افراد متخصص در این زمینه، معتقدند که در این مدت دو تا چهار‌ماهه پس از اینکه دندانتان را می‌کشید، روند بهبود بافت استخوان زیاد است. همچنین پذیرش پایهٔ ایمپلنت با سرعت بهتر و کیفیت بیشتری انجام می‌شود. بنابراین بهترین موقع ممکن برای کاشت ایمپلنت در همین دورهٔ دو تا چهار ماه است.

 

انتظار طولانی‌مدت

در این روش، تشخیص متخصص این است که به اندازهٔ بیش از شانزده هفته (بیش از چهار ماه) پس از اینکه دندانتان را می‌کشید، جراحی را به تعویق بیندازند.

بیشتر مواقع این روش به افرادی توصیه می‌شود که نیازمند به جراحی‌های وسیع‌تر و پیوندهای بزرگ‌تری هستند و یا شرایط نامناسب جسمانی (به‌عنوان‌مثال به دلیل بارداری بانوان) دارند.

 

عوامل مؤثر در تعیین بهترین زمان

ایمپلنت دندان بهترین روش جایگزینی دندان افتاده است. مانند هر نوع عمل دیگری، بهترین زمان برای این فرایند هم به عوامل مختلفی بستگی دارد. در واقع از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

برای اشاره به تعدادی از این عوامل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سلامت عمومی بیمار:

درصورتی‌که شما دارای بیماری مزمنی همچون بیماری‌های قلبی و یا دیابت باشید، امکان دارد که پزشک پیشنهاد کند که قبل از شروع عمل، بیماری خود را تحت کنترل خود درآورند. چون این نوع بیماری‌ها می‌توانند روند بهبودی پس از جراحی را کند و یا مختل کند‌.

افراد دیابتی مثال خوبی برای این موضوع هستند. چون که به‌احتمال زیاد می‌دانید که زخم‌های این افراد، دیرتر از افراد سالم التیام می‌یابند. همین امر سبب می‌شود تا روند بهبودی پس از جراحی در این افراد بسیار طولانی‌تر از افراد دیگر باشد. در نتیجه خطر ایجاد عفونت افزایش می‌یابد.

و یا افراد دارای بیماری قلبی هم به دلیل اینکه تحمل زیادی نسبت به داروهای ضدالتهابی ندارند (این داروها معمولاً پس از کاشت دندان برای درمان تورم و درد تجویز می‌شوند)، در معرض ایجاد عفونت قرار دارند.

 

  • استخوان فک و تراکم آن:

همان‌طور که هم در این مقاله و هم در دیگر مقاله‌ها اشاره کردیم، پایهٔ ایمپلنت برای حمایت به استخوان فک نیازمند است. درصورتی‌که استخوان فک شخصی تراکم موردنظر متخصص را دارا نباشد، شاید به تشخیص پزشک نیازمند انجام عمل پیوند استخوان قبل از شروع فرایند جراحی شود. پیوند استخوان عملی است که در طی آن از استخوان‌های فردی دیگر و یا خود بیمار برای تقویت استخوان فک استفاده می‌شود.

پیوند استخوان معمولاً یک تا دو ماه به درازا می‌کشد (تا در این مدت استخوان پیوندی، به‌خوبی تقویت شود و رشد یابد). در نتیجه جراحی ایمپلنت را به مقدار زیادی عقب می‌اندازد. دندان‌پزشکان، می‌توانند آزمایش‌ها مربوط به تعیین میزان تراکم استخوان را انجام دهند و مقدار تراکم استخوان فک شما را بسنجند.

 

  • محل استقرار دندانی که کشیدید:

این که دندانی که از دست دادید، در کجای فک قرار داشته باشد هم در تعیین مناسب‌ترین زمان برای ایمپلنت شما حائز اهمیت است. برای مثال درصورتی‌که دندان موردنظر در قسمت جلویی دهان شما باشد، امکان دارد که به تشخیص پزشک نیازمند استفاده از دندان‌ موقت مصنوعی باشید (تا فضاهای خالی، پر شود). این تشخیص پزشک سبب می‌شود که دندان‌های کناری حرکت نکند و ظاهر لبخند شما حالت طبیعی خود را حفظ کند.

این دندان‌های موفق متحرک هستند و به طور معمول از فلز یا پلاستیک هستند. این دندان‌ها را هم به شکل دائمی و هم موقتی می‌توان استفاده کرد. دندان‌پزشک، با بررسی وضعیت دندان‌های شما تشخیص می‌دهد که نیازمند این دندان‌های‌ موقتی هستید یا نه. در نهایت و نتیجهٔ تمامی این موارد، متخصص شما تشخیص می‌دهد که چه مقدار باید بین زمانی که دندان را می‌کشید و پر می‌کنید و جای خالی آن، صبر نمود.

 

امکان کاشت ایمپلنت بعد از گذشت سال‌ها از زمانی که دندان می‌افتد، وجود دارد؟

در واقع در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که گذشت زمان دلیل خوبی برای صرف‌نظرکردن از انجام ایمپلنت نیست. حتی اگر کسی هستید که دو سال، ده سال و یا حتی بیشتر، جای خالی دندانتان اذیتتان می‌کند، و به دنبال روشی برای پر نمودن آن هستید، باز هم امکان دارد که کاندید خوبی برای کاشت ایمپلنت باشید. در حقیقت عامل تعیین‌کننده برای اینکه شما مناسب کاشت هستید یا خیر، تراکم استخوان شما است.

 

اگر ایمپلنت را دیر انجام دهیم چه عوارضی دارد؟

زمانی که دندانی را از دست می‌دهید (حالا به هر علتی، هم زمانی که آن را می‌کشید و هم دلایل دیگر)، دیگر ریشه‌ای وجود ندارد که استخوان فک را در زیر لثه، تحریک نماید. در نتیجهٔ این نبود ریشه، به‌آرامی و باگذشت زمان استخوان فک در این ناحیه شروع به تحلیل روی می‌کند. این مهم‌ترین عواقب دیر انجام دادن ایمپلنت دندان است.

اگر این تحلیل روی استخوان در ناحیه‌ای که در آینده قصد ایمپلنت آن را دارید بیشتر از حد معمول شود، می‌تواند مشکلاتی را در روند ایمپلنت شما ایجاد کند. به دلیل اینکه پایهٔ ایمپلنت‌های دندانی برای قرارگیری صحیح بر روی فک، نیازمند استخوان سالم هستند.

درهرصورت، حتی اگر استخوان فک شما به مقدار زیادی هم تحلیل رود، احتمال اینکه پزشکان با عمل پیوند استخوان، این مشکل شما را حل کنند بسیار زیاد است.

 

هنگام انجام ایمپلنت چه نکاتی بررسی می‌شود؟

لازم نیست که زیاد نگران باشید. در نتیجهٔ تمامی نکاتی که گفتیم، گذشت زمان، عامل تعیین‌کننده‌ای برای وضعیت دهان شما برای جراحی ایمپلنت نیست. دندان‌پزشک شما بر اساس وضعیت تراکم استخوان فک و دیگر موارد مرتبط، شرایط را بررسی می‌کند. در مورد احتمال موفقیت ایمپلنت شما تصمیم‌گیری می‌نماید‌.

 

نتیجه‌گیری:

همان‌طور که در طی مقاله هم اشاره کردیم، ایمپلنت دندان درصد موفقیت چشمگیری دارد. امّا برای کسب این میزان موفقیت، باید به دنبال متخصصی باتجربه باشید. تا بتواند ایمپلنت را به بهترین شکل و در بهترین زمان برای شما به انجام برساند. کلینیک دندانپزشکی ارغوان کرج با کادری محرب، بهترین خدمات را در این زمینه به شما ارائه می‌دهد.

در این مقاله سعی کردیم که به شکل مفصل درباره بهترین زمان کاشت و بهترین فاصله بین زمانی که دندانتان را می‌کشید و کاشت شما را آگاه کنیم. امیدواریم که با مطالعه این مطالب و مراجعه به دندان‌پزشکی خوب، بیشترین موفقیت را کسب کنید.

 

 

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *