The effect of osteoporosis on dental implants

اگر بخواهید در خصوص تاثیر استفاده از داروهای ضد پوکی استخوان بر ایمپلنت‌های دندانی بدانید این مقاله را از دست ندهید. پوکی استخوان یکی از مشکلاتی است که در سنین بالا می‌تواند تاثیرات بدی بر روی افراد داشته باشد، به همین دلیل به استفاده از داروهای ضد پوکی استخوان روی می‌آورند. یکی از تاثیرات منفی این داروها بر روی کاشت و موفقیت ایمپلنت‌های دندانی است.

 

پوکی استخوان چیست؟

در بدن همه آدم‌ها هورمون‌هایی وجود دارد که به ساخت و بازسازی استخوان کمک می‌کنند. در افراد مسن به دلیل کاهش ترشح این هورمون استخوان‌ها تراکم و استحکام خود را از دست می‌دهند؛ که در نتیجه منجر به پوکی استخوان یا استئوپروس می‌شود. همانطور که گفتیم این بیماری بیشتر در افراد سن بالا و بعد از یائسگی در زنان شایع است.

از جمله دلایل دیگر این بیماری می‌توان به کمبود کلسیم و ویتامین دی، کاهش میزان فعالیت روزانه، استعمال دخانیات خصوصاً سیگار، مصرف نوشیدنی‌های الکلی، برخی داروها و بیماری‌ها اشاره کرد. پوکی استخوان در مراحل اولیه بروز علامت خاصی ندارد و تا زمانی که در استخوان‌ها شکستگی رخ ندهد نمی‌توانید متوجه ابتلا به آن شوید. به منظور تشخیص این بیماری می‌توانید از آزمایش تراکم استخوان استفاده کنید؛ تا میزان مواد معدنی استخوان‌های شما را اندازه بگیرد.

برای درمان پوکی استخوان از داروهایی که بتواند به افزایش ساخت و بازسازی استخوان کمک کند، استفاده می‌شود. به این داروها اصطلاحا داروهای ضد پوکی استخوان می‌گویند. همچنین در کنار این داروها باید از رژیم غذایی که سرشار از کلسیم و ویتامین دی باشد استفاده کنید. از مکمل‌های مناسب، ورزش و جلوگیری از ضربه برای شکست استخوان‌ها نیز می‌توان استفاده کرد.

 

تاثیر داروهای ضد پوکی استخوان بر سلامت دهان و دندان

پوکی استخوان یک اختلال سیستماتیک است که می‌تواند سلامت دهان و دندان‌ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد. در صورت ابتلا به این بیماری و مصرف داروهای ضد پوکی استخوان افراد به مرور دندان‌های خود را از دست می‌دهند و دندان‌های مصنوعی نیز به راحتی و به درستی بر روی فک آنها قرار نمی‌گیرد.

با وجود چنین شرایطی بیمار باید تحت نظر دندانپزشک باشد تا بروز مشکلات جدی‌تر پیشگیری کند. از جمله علائمی که نشانه تاثیر و گسترش داروهای ضد پوکی استخوان در فک است عبارتند از:

  • احساس بی‌حسی در فک
  • سنگینی در فک و لثه
  • لق شدگی دندان‌ها
  • عفونت دندان
  • درد و تورم در ناحیه لثه و فک
  • عدم ترمیم و بهبودی زخم یا جراحت فک

 

کاهش تاثیر داروهای ضد پوکی استخوان

در صورتی که دندانپزشک تشخیص دهد این مشکل بر اثر تاثیر و مصرف داروهای ضد پوکی استخوان است، از داروهای بیس فسفات برای درمان و کاهش این اثر استفاده می‌کند. این داروها توده استخوانی را حفظ می‌کنند و از تحلیل استخوان فک جلوگیری می‌کنند.

از طرفی دندانپزشک به بیمار توصیه می‌کند که پس از نابودی دندان‌ها از ایمپلنت دندان استفاده کند. در دندانپزشکی پوکی استخوان از طریق رادیوگرافی مشخص نمی‌شود و به همین علت دندانپزشک توصیه می‌کند حتماً به انجام سی‌تی اسکن بپردازند، تا تاثیر داروهای ضد پوکی استخوان بر ایمپلنت‌های دندان مشخص شود‌.

 

داروهای ضد پوکی استخوان و ایمپلنت‌های دندان

از آنجایی که ایمپلنت‌های دندانی در داخل استخوان فک جاگذاری می‌شود، موفقیت آن به عوامل بیولوژیکی و بالینی مانند تراکم استخوان فک و بازسازی استخوان، همچنین ارتفاع و عرض استخوان فک بستگی دارد. خبر خوبی که در حال حاضر وجود دارد این است که برای بیماران مبتلا به پوکی استخوان تاثیر منفی داروهای ضد پوکی استخوان بر ایمپلنت‌های دندانی قابل حل است. پس از انجام چندین مرحله، این بیماران می‌توانند عمل ایمپلنت انجام دهند.

در این شرایط دندانپزشکان ابتدا تراکم استخوان بیمار و داروهایی که بیمار برای درمان مصرف می‌کند را بررسی می‌کند و سپس در خصوص نحوه انجام این عمل برای کسب نتایج بهتر با درصد موفقیت بیشتر تصمیم گیری می‌کند. ابتدا دندانپزشک کیفیت استخوان‌های فک را بررسی و ارزیابی می‌کند و سپس محل کاشت ایمپلنت را آماده می‌کند.

با مطالعاتی که پژوهشگران در خصوص تاثیر پوکی استخوان بر کاشت ایمپلنت انجام دادند، مشخص شد که موفقیت و دوام ایمپلنت در بیماران مبتلا به پوکی استخوان با اشخاص سالم تفاوتی ندارد. برای این تحقیق از دو گروه زنان سالم و زنان مبتلا به این بیماری استفاده شد و نتیجه این تحقیق نشان داد که حضور ایمپلنت دندان در افراد مبتلا به پوکی استخوان به بازسازی استخوان‌های فک آنها کمک می‌کند.

 

تاثیر منفی داروهای ضد پوکی استخوان بر ایمپلنت‌های دندانی

بر اساس نتایج تحقیقات تازه‌ای که صورت گرفت، پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که داروهای ضد پوکی استخوان مانند استئوپروسیس‌ها بر روی ایمپلنت دندان تاثیر منفی می‌گذارند.

برخی از این داروها که منشا اصلی مشکلات دهان و دندان هستند، می‌تواند مشکلاتی چون سندروم خشکی دهان به وجود آورند و دندانپزشکان باید نگران مصرف این داروها در نتایج ایمپلنت باشد.

اما این دارو تنها داروی درمان پوکی استخوان نیست. داروی بیس فسفات نیز که به این منظور مصرف می‌شود، می‌تواند منجر به آسیب جدی به استخوان فک شود. با مصرف این دارو، استخوان انسجام اولیه خود را از دست می‌دهد و بر روی ظاهر و زیبایی استخوان فک نیز تاثیر می‌گذارد.

 

راهکارهای مناسب برای ایمپلنت دندان با پوکی استخوان

همانطور که گفتیم در اولین اقدام دندانپزشک تراکم استخوان فک بیمار را بررسی می‌کند. اگر دندانپزشک تشخیص دهد که پوکی استخوان به میزان کم و ضعیف اتفاق افتاده است، با پیوند در ناحیه فک اقدام به محکم‌سازی و افزایش استحکام این ناحیه می‌کند. برخی از دندانپزشکان بلافاصله پس از انجام پیوند استخوان فک، اقدام به جاگذاری ایمپلنت می‌کنند. اما دسته‌ای از دندانپزشکان معتقدند که پس از این عمل حداقل چند ماهی زمان نیاز است تا استحکام سازی صورت گیرد و سپس کاشت ایمپلنت انجام گیرد.

در پیوند استخوان بهتر است که از بافت استخوانی خود فرد استفاده شود. اما در برخی مواقع دندانپزشکان منابع دیگری را جهت پیوند استخوان استفاده می‌کنند. کاربرد این روش زمانی است که بیمار منابع لازم جهت پیوند بافت استخوانی را داشته باشد. در این شرایط دندانپزشک مواد معدنی را از منابع استخوانی جدا می‌کند و به روش خشک کردن انجمادی آنها را ذخیره می‌کند.

با این روش خاصیت سلول‌ها در نمونه‌های استخوانی حفظ می‌شود و از انتقال بیماری به آنها جلوگیری می‌شود. زمانی که پیوند استخوان چه با استفاده از استخوان بدن بیمار و چه با استفاده از منابع استخوانی دیگرانجام شود، بافت آن برای سلول‌های استخوانی جدید تحریک می‌شود و منجر به ترمیم زخم و بهبود جراحت می‌شود.

روش دیگر پیوند استخوان استخوان مصنوعی است. برخی از مواد مصنوعی می‌تواند منجر به این شود که بیمار با کمک آن بتواند عمل جراحی ایمپلنت انجام دهد. دندانپزشکان اکثراً استفاده از این مواد را توصیه نمی‌کنند؛ زیرا ژن‌های محرک برای ایجاد استخوان جدید در این مواد موجود نیستند و نمی‌توانند در ناحیه پیوند کار استحکام سازی را به خوبی انجام دهند. استخوان‌های مصنوعی بافت ضعیف‌تری نسبت به استخوان‌های طبیعی دارند. به همین دلیل انتقال بیماری در آنها از بافت طبیعی بیشتر است.

 

در چه مواقع نباید جراحی ایمپلنت انجام دهید؟

همانطور که گفتیم پوکی استخوان دلیلی بر عدم انجام ایمپلنت نیست؛ اما در بسیاری از موارد نادر ممکن است این اتفاق بیفتد. از آنجایی که این بیماری بیشتر در افراد مسن اتفاق می‌افتد دندانپزشک معمولاً به یک سری از افراد این جراحی را توصیه نمی‌کند. زیرا با افزایش سن شرایط لازم برای بیماری‌های زیادی مستعد می‌شود. که برخی از این بیماری‌ها مانعی برای انجام اقدامات دندانپزشکی هستند. در صورت وجود بیماری‌های زیر پزشک دندان شما را از انجام عمل ایمپلنت منع می‌کند.

  • دارای اختلالات هورمونی باشید.
  • مشکلات و بیماری‌های کلیوی هاد داشته باشید.
  • به تازگی سکته قلبی کردید.
  • بیمارانی که به تازگی تحت عمل جراحی دریچه قلب باشند.
  • به نرمی استخوان مبتلا باشید که در برابر درمان مقاوم باشد.
  • افرادی که اعتیاد دارند و نوشیدنی‌های الکلی و مواد مخدر مصرف می‌کنند.
  • بیماران دیابتی که بدن آنها نسبت به درمان مقاومت دارد.
  • افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند و در مدت زمان خیلی طولانی داروهای بیس فسفات مصرف می‌کنند.
  • بیماران با زمینه بیماری پوکی استخوان که داروهای درمانی این بیماری را مانند داروی بیس فسفات تزریق می‌کنند.

 

مراقب‌های لازم برای افراد مبتلا به پوکی استخوان پس از کاشت ایمپلنت

افرادی که به این بیماری مبتلا هستند معمولاً مراقبت‌های خاصی ندارند؛ اما این افراد پس از انجام عمل ایمپلنت برای افزایش ماندگاری و طول عمر ایمپلنت نیاز به رعایت نکات مراقبتی زیر دارند.

  • پس از جراحی باید غذاهای نرم و خنک مصرف کنند.
  • سه روز پس از انجام عمل جراحی ایمپلنت از مسواک و وسایل تیز برای تمیزی دهان و دندان استفاده نکنند. به این منظور فقط می‌توانند شستشوی دهان را انجام دهند.
  • روزی دو بار و به مدت یک هفته از دهانشویه‌های حاوی فلوراید برای نابودی میکروب‌ها و باکتری‌های دهان استفاده کنند.
  • برای کاهش تورم و التهاب صورت خود از کمپرس سرد استفاده کنند.
  • داروهای تجویزی خود را مطابق با دستورالعمل‌های پزشک مصرف کنید.

همچنین شما باید برای نگهداری و افزایش ماندگاری طول عمر ایمپلنت‌های دندانی خود نکات زیر را رعایت کنید.

  • بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید و روزانه و به طور مرتب مسواک بزنید.
  • از اهمیت نخ دندان غافل نشوید و پس از هر وعده غذایی آن را استفاده کنید.
  • رژیم غذایی مناسبی بگیرید و از مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار و گازدار پرهیز کنید.
  • به ناحیه عمل خود فشار وارد نکنید.
  • به طور ماهیانه برای ویزیت نزد دندانپزشک خود بروید.
  • از استعمال دخانیات پرهیز کنید.

 

پیشگیری از تحلیل استخوان و پوکی استخوان

قطعاً بهترین و راحت‌ترین راه جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان پیشگیری از ابتلا به این بیماری است. همانطور که گفتیم با وجود پوکی استخوان باز هم می‌توانید ایمپلنت دندان انجام دهید؛ اما بسیار فرایند این کار طولانی‌تر و پیچیده‌تر می‌شود. بهتر است نگذارید که کار به آنجا برسد. با انجام یک سری از کارهای راحت و ساده می‌توانید از تحلیل استخوان فک و ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید. از جمله این کارها عبارتند از:

  • پرهیز و کاهش مصرف دخانیات به خصوص سیگار که موجب آسیب به دندان‌ها می‌شود.
  • انجام ورزش‌های تقویتی که استخوان‌های شما را تقویت کند و از آسیب آنها جلوگیری شود.
  • رعایت رژیم غذایی سالم و مصرف میوه و سبزیجات.
  • استفاده از لبنیات در طول شبانه روز مانند ماست و شیر کم چرب.
  • مراجعه منظم به پزشک و دندانپزشک جهت معاینه تراکم استخوان بدن و فک.

 

کاشت ایمپلنت با وجود پوکی استخوان و تحلیل استخوان فک

به شما گفتیم که با وجود پوکی استخوان نیز باز هم می‌توانید جراحی کاشت ایمپلنت انجام دهید. حال سوالی که پیش می‌آید این است که با وجود پوکی استخوان در زمان تحلیل لثه می‌توان کاشت انجام داد؟ در پاسخ این سوال باید به شما بگوییم که اگر پوکی استخوان دارید بهتر است که پس از اینکه دندان خود را می‌کشید فوراً جهت انجام ایمپلنت اقدام کنید تا استخوان فک تحلیل نرود. انجام ایمپلنت با استخوان تحلیل رفته انجام شدنی نیست. دندانپزشکان باید قبل از انجام کاشت، استخوان فک را بررسی کنند و در صورت نیاز ابتدا آن را بازسازی کنند.

 

چه موقع موفقیت ایمپلنت به خطر می‌افتد؟

برای اینکه یک کاشت موفقیت آمیز در عمل ایمپلنت به دست آید، باید فرایند احاطه و جوش خوردگی استخوان با پایه ایمپلنت یا به اصطلاح فیکسچر به خوبی رخ دهد. اگر این اتفاق نیفتد و ایمپلنت شل شود، نتیجه عمل با شکست روبرو خواهد شد. در صورتی که یکی از مشکلات زیر را داشته باشید در این فرایند اختلال به وجود می‌آید و با شکست مواجه می‌شود. از جمله:

  • تحلیل بافت استخوان و کمبود این بافت
  • مشکلات ساختاری استخوان
  • بیماری‌هایی چون سرطان
  • استعمال دخانیات
  • عدم رعایت بهداشت
  • مبتلا به بیماری پوکی استخوان و مصرف داروهای درمانی آن به مدت طولانی

نکته‌ای که باید بدانید این است، روش درمانی که به خوبی جایگزین دندان‌هایی که از دست دادید هستند، ایمپلنت‌های دندانی است. برای جلوگیری از شکست در این عمل و کسب موفقیت بالا در نتیجه آن انتخاب دندانپزشک بسیار موثر است.

 

کلام پایانی

پوکی استخوان یکی از بیماری‌های شایع در سنین بالا، خصوصاً در بانوان است. این بیماری بر روی عمل‌های مختلفی همچون ایمپلنت دندان تاثیرگذار است. این بیماری شاید مانعی برای انجام این عمل نباشد، اما می‌تواند کاملا فرایند درمان را طولانی‌تر و پیچیده‌تر کند و گاهاً حتی نتایج عمل را با شکست همراه سازد.

قدم اول برای جلوگیری از این مشکل انتخاب دندانپزشک ماهر و با تجربه مانند دندانپزشکان کلینیک ارغوان کرج است. تا بتوانند در قدم اول استخوان‌های فک شمال را بررسی کنند و در صورت نیاز اقدام به پیوند و محکم سازی استخوان‌های ناحیه فک بپردازند و فک شما را جهت انجام عمل جراحی ایمپلنت آماده کنند.

 

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *