برای اینکه کاشت ایمپلنت با موفقیت همراه باشد باید نکات مهمی را رعایت کنید. ایمپلنت دندان یک روش مناسب برای جایگزینی دندانهایی است که از دست دادهاید. دلیل این اتفاق میتواند عوامل مختلفی مانند عفونت دندان یا پوسیدگی دندان باشد. در ادامه این مقاله همه نکاتی که باید برای موفقیت ایمپلنت بدانید را برای شما بیان میکنیم.
کاشت ایمپلنت چیست؟
همانطور که گفتیم برخی افراد به هر دلیلی ممکن است دندانهای خود را از دست بدهند. ایمپلنت به جای این دندانها جایگزین میشوند و از مشکلاتی مانند تحلیل فک جلوگیری میکند. در تولید ایمپلنتها دقت زیادی خرج میشوند تا کاملاً طبیعی و مشابه دندان باشد. هر ایمپلنت از دو قسمت فیکسچر و آباتمنت تشکیل میشود.
قسمتی از ایمپلنت که در داخل استخوان فک جایگذاری میشود فیکسچر و قسمتی که در بالای لثه قرار دارد، آباتمنت نام دارد. بر روی آباتمنت هم پروتز یا روکش دندان قرار میگیرد. جنس پایههای ایمپلنت از تیتانیوم است که با فک کاملاً سازگاری دارد و موجب لغزش و آسیب و سر و صدا نمیشود.
کاشت ایمپلنت برای چه کسانی مناسب است؟
ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ در پاسخ این سوال باید بگوییم که کاشت ایمپلنت برای کسانی مناسب است که:
- کلیه دندانهای فک جلو و یا فک عقبتان نابود شود.
- یکی از دندانهای جلو خود را از دست دهید و فاصله طبیعی با دندانهای کناری آن موجود باشد.
- اگر بیشتر از یک دندان از دست دادید و فاصله دندانها با دندانهای کناری طبیعی باشد.
- کسانی که به فکر بهبود گفتار خود هستید.
- کسانی که نمیتوانند و نباید از دندان مصنوعی استفاده کنند.
- در صورتی که دندانهای یک قسمت از دهان از بین برود.
در خصوص محدودیت سنی این کاشت نیز باید بگوییم که ایمپلنت دندان محدودیت سنی خاصی ندارد و فقط باید به سن رشد برسید. کسی که به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت میدهد میتواند از این عمل استفاده کند. همچنین کسانی که قبل از ۶ سالگی نیز دندان خود را از دست داده باشند نیز میتوانند بعد از این سن از ایمپلنت استفاده کنند.
چه افرادی نمیتوانند دندانهای خود را ایمپلنت کنند و برایشان ضرر دارد؟
- برای کسانی که دچار عفونت دندان هستند ایمپلنت نه تنها مشکلشان را حل نمیکند بلکه ممکن است مشکلات دیگری نیز برای آنها به وجود آورد. این افراد در ابتدا باید برای رفع عفونت دندان خود اقدام کنند و سپس کاشت ایمپلنت انجام دهند. اگر قبل از بهبود عفونت اقدام به انجام ایمپلنت کنند ممکن است در اثر ایجاد مشکل، نیاز باشد تا ایمپلنت را از دندان خود خارج کنند. در این صورت هزینه و زحمات پزشک به هدر میرود.
- افرادی که دیابت دارند برای انجام ایمپلنت باید بسیار مواظب باشند. قبل از این کار میزان قند خون آنها بررسی و کنترل شود تا مشکلی برای جراحی و بهبود جای زخم نداشته باشند.
- افرادی که دخانیات استعمال میکنند باید برای انجام ایمپلنت، سیگار را کنار بگذارند و مصرف دخانیات خود را کاهش دهند. این افراد باید قبل از انجام کاشت با پزشک خود مشورت کنند.
- افرادی که داروهای ضد انعقاد مانند آسپرین مصرف میکنند باید حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهند و یک هفته قبل از انجام جراحی مصرف داروها را قطع کنند.
- افرادی که رادیوتراپی فک و صورت انجام دادند، نباید ایمپلنت بگذارند.
- ایمپلنت دندان در بارداری برای مادر و جنین ضرر دارند و باید حتی الامکان از انجام این کار در دوران بارداری پرهیز کنید.
مزایای کاشت ایمپلنت
افزایش زیبایی و اعتمادبهنفس
جای خالی دندانها میتواند زیبایی صورت شما را تحت تاثیر قرار دهد و همین امر موجب کاهش اعتمادبهنفس هنگام حضور در میان جمع میشود. با انجام کاشت ایمپلنت میتوانید جای خالی دندانهای خود را پر کنید و اعتماد به نفس خود را بازگردانید.
سرعت بالای کاشت ایمپلنت
یکی از سریعترین روشهای جایگزینی دندانهایی که از دست دادید انجام ایمپلنت دندان است. در صورتی که مشکلات جسمانی و سلامتی نداشته باشید میتوانید از این عمل استفاده کنید.
طول عمر بالای ایمپلنتها
از جمله دلایل محبوبیت ایمپلنت این است که طول عمر بالایی دارد. به همین دلیل در میان بیماران و پزشکان طرفداران زیادی را جذب کرده است. اگر شما بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید این پروتز میتواند تا آخر عمر برای شما کار کند.
حفظ سلامت دهان و دندان
ایمپلنت دندان با جلوگیری از تحلیل استخوان فک باعث حفظ سلامت دیگر دندانها میگردد.
پایداری ایمپلنت
اگر کاشت ایمپلنت با دقت بالا انجام شود بسیار ثابت است و قابل جابجایی نیست. همین امر برای این پروتز یک فایده محسوب میشود.
عوارض و ضرر کاشت ایمپلنت
عوارض کاشت ایمپلنت میتواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد. این عوارض به دلیل استفاده از دندانپزشکهای کم تجربه است. بنابراین انتخاب پزشک متخصص این کار میتواند عوارض آن را تا حد زیادی کاهش دهد. دلیل دیگر وجود عارضه در در صورت کاشت ایمپلنت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان . از جمله عوارضی که ممکن است برای شما پیش بیاید عبارتند از:
عفونت در محل کاشت ایمپلنت
پس از انجام عمل ایمپلنت باید نکاتی مانند رعایت بهداشت، عدم استفاده از غذاهای چرب تا بهبود زخمها و مصرف داروهای تجویزی پزشک تا پایان دوره را رعایت کنید. در غیر این صورت ممکن است در محل کاشت با عفونت مواجه شوید.
آسیب به سایر دندانها
دانپزشک باید آنقدر ماهر باشد تا هنگام جایگذاری فیکسچرها در لثه به دندانهای مجاور آسیب وارد نکند و منجر به شکستگی آنها نشود.
آسیب عصبی
اگر هنگام تزریق بیحسی دندان آمپول را به عصبها تزریق کنند میتواند منجر به آسیب آن شود. در پی این حادثه ممکن است عوارضی چون بیحسی، سوزن سوزن در لثهها و بیحسی لبها چانه فرد شود.
مشکلات سینوسی
در پی این اتفاق ممکن است پس از کاشت ایمپلنت یکی از سینوسهای فک بالای شما بیرون بزند.
مراحل کاشت ایمپلنت
جراحی کاشت ایمپلنت یک جراحی سرپایی است که به صورت مرحلهای و با مدت زمانی برای بهبود بین مراحل انجام میشود. مراحل آن به شرح زیر است:
- معاینه بیمار توسط دندانپزشک و مشخص کردن نوبت، تعداد ایمپلنتهای لازم
- در صورت لزوم برداشت دندان خراب و ترمیم مشکلاتی چون عفونت دندان
- آماده سازی استخوان فک و انجام پیوند استخوان فک در صورت نیاز
- کاشت پایه ایمپلنت یا همان فیکسچر
- فرصت برای رشد و ترمیم استخوان فک
- قالب گیری و انتخاب رنگ برای تهیه آباتمنت و سپس ارسال به لابراتوار
- استقرار نهایی ایمپلنت و جاگذاری آباتمنت
روشهای انجام ایمپلنت
کاشت ایمپلنت به سه روش یک مرحلهای دو مرحلهای و دندانی انجام میشود که در ادامه هر یک را به اختصار توضیح میدهیم.
یک مرحلهای
بعضی مواقع ممکن است که بعد از اینکه دندان خود را میکشید لثه همپوشانی کافی نداشته باشد. در این شرایط پزشک مجبور میشود از روش حد لثه استفاده کند. یعنی اینکه ایمپلنت دندان در فک مستقر میشود و قطعه موقتی برونفکی خارج از لثه قرار دارد. لثه بدون ایمپلنت دندانی اصلی در همان مرحله اول بخیه میخورد.
در این نوع جراحی ایمپلنت نیاز به مرحله دوم و کنار زدن بافت نرم لثه نیست. دو ماه پس از انجام ایمپلنتهای فک پایین و همچنین سه ماه پس از انجام ایمپلنتهای فک بالا، قالب گیری ایمپلنت جهت ساخت روکش شروع میشود. این روش برای استفاده بیماران است.
دو مرحلهای
در این نوع عمل کاشت ایمپلنت، اپلنتهای دندانی در داخل لثه قرار میگیرند و روی آن بخیه میخورد و ایمپلنت هیچ دیدی ندارد. از مزیتهای این روش آن است که ایمپلنت در معرض آلودگی قرار نمیگیرد. همانند مرحله قبل ۲ و ۳ ماه زمان برای فک پایین و فک بالا نیاز است.
دوباره به طور محدود لثه شکافته میشود و قطعه موقت ایمپلنت که همانند پیچ است جاگذاری میشود. این قطعه از لثه خارج و قابل دیدن است. یک الی دو هفته فرصت جهت بهبود و ترمیم نیاز است تا مرحله روکش قالبگیری و انجام شود.
کاشت ایمپلنت دندانی
زمانی که برای دندانهای جلو قصد انجام ایمپلنت داشته باشید معمولاً از این روش استفاده میشود. تا بیمار در فاصله ۲ الی ۳ ماه که به ترمیم زمان نیاز دارد بدون دندان نباشد. در این روش پس از جاگذاری ایمپلنت دندانی تاج آن نیز ساخته و روی ایمپلنت قرار میگیرد. حسن این روش در این است که در یک جلسه هم جراحی خروج دندان و ریشه انجام میشود و هم در صورت لزوم آن ناحیه ترمیم میشود.
مراقبتهای دندانی پس از ایمپلنت دندان
مراقبتهای ضروری پس از انجام ایمپلنت دندان باید به خوبی برای بیمار مشخص شود تا از مشکلات و عوارض بعدی جلوگیری شود.
- ۲۴ ساعت پس از انجام ایمپلنت مسواک نزنید.
- ۸ ساعت پس از انجام ایمپلنت دهان خود را نشویید.
- پس از انجام ایمپلنت استعمال دخانیات و سیگار به همراه مصرف چای و قهوه به مدت سه روز ممنوع است.
- پس از انجام ایمپلنت از نوشیدنیهای گازدار و مشروبات الکلی استفاده نکنید.
- استفاده از نخ دندان و خمیر دندان مناسب ایمپلنت ضروری است.
- تا پایان بیحسی دهان و دندان، از نوشیدن آب پرهیز کنید.
- به مدت دو هفته پس از کاشت ایمپلنت از نی استفاده نکنید تا به لثههای شما فشار وارد نشود.
- از مصرف نوشیدنیهای داغ و غذاهای خیلی گرم پرهیز کنید.
- تا پایان دوره درمان بخیههای لثه، از مصرف غذاهای چرب خودداری کنید.
سه قانون طلایی برای موفقیت کاشت ایمپلنت
برای اینکه عمل جراحی ایمپلنت با موفقیت طی شود نیاز به رعایت یک سری شرایط و پروتکلهای بهداشتی وجود دارد. در ادامه ۳ قانون طلایی برای کاشت موفق ایمپلنت را برای شما بیان میکنیم تا رعایت آن احتمال موفقیت عمل ایمپلنت شما بالا رود.
استخوانهای اطراف ایمپلنت باید کافی باشد.
برای اینکه ایمپلنت شما پایدار و با ثبات باشد باید بافت استخوان فک با کیفیتی داشته باشید. بدیهیست که کمبود بافت استخوانی عملاً بر کیفیت ایمپلنت تاثیر میگذارد.
برای افزایش بافت استخوانی میتوان از روش غشای پایه، اسپیلیت تاج آلوولار، اتوترانسپلنت استخوان، لیفتینگ سینوس و احیای بافت استخوانی با استفاده از گراف استخوانی استفاده کرد.
فک را بیش از حد گرم نکنید.
اگر برای انجام کاشت ایمپلنت از حرارت بیش از اندازه استفاده کنید بر روی نتیجه کار تاثیر منفی میگذارد. میتواند منجر به آتروفی بافت استخوان شود و باقیمانده ایمپلنت را با خطر مواجه کند.
به این منظور باید دریلهای مورد استفاده را بعد از ۳۰ الی ۵۰ دفعه ضدعفونی کردن تعویض کنید. زیرا قدرت برندگی آنها کاهش مییابد. در نتیجه باید آمار دقیق چرخههای اتوکلاو را برای هر دریل ثبت کنید و به یاد بسپرید. از دریل با سایزهای مناسب برای هر بیمار استفاده کنید.
با توجه به وضعیت بیمار ایمپلنت درمانی مناسبی را انتخاب کنید. از راه حلهای خنکسازی فیزیولوژیک استفاده کنید. به دستورالعملهای اینسترومنتهای جراحی توجه کنید. از دریلهایی با سیستم آبرسانی استفاده کنید.
تنش مناسب برای کاشت ایمپلنت
میزان نیرویی که برای انجام کاشت ایمپلنت استفاده میکنید برای اتصال به استخوان بسیار مهم است. نیروی بیش از اندازه میتواند منجر به آسیب استخوان و نکروز آن گردد. در نتیجه فرایند عمل ایمپلنت را مختل میکند. به این منظور باید موقعیت استخوان فک را بدون فشار بیش از اندازه مشخص کنید.
از پروتکلهای مربوط به سرعت دریل با توجه به نوع استخوان هر فرد بهره بگیرید. فشار دستهای خود را در بازههای ۱ تا ۲ ثانیه تغییر دهید و حرکات منقطع اعمال کنید. میزان سرعتی که بر روی استخوان لثه وارد میکنید نباید از ۶۰ الی ۷۰ نیوتون بیشتر باشد.
از جمله دیگر مواردی که بر موفقیت کاشت ایمپلنت تاثیر دارد نکات زیر است.
- استفاده از غذاهای نرم
- جلوگیری از فعالیتهای سنگین
- رعایت نکات مراقبتی بعد از جراحی
- انجام استراحت در خانه پس از کاشت ایمپلنت
- مصرف داروها و مکملهای تجویزی پزشک
- حفظ آرامش و خونسردی
- خواب راحت
درمان ایمپلنت چقدر طول میکشد؟
حال که در خصوص کاشت ایمپلنت طلاعات زیادی به دست آوردهاید باید بدانید که طول درمان این عمل بستگی به روش و تصمیم دندانپزشک شما دارد. اگر از ایمپلنتهای فوری استفاده کنید ۳ تا ۴ ماه برای درمان زمان نیاز است. در غیر این صورت باید از پزشک خود جدول زمانبندی طول درمان ایمپلنت را بخواهید.
کلام پایانی
همانطور که گفتیم برای اینکه درصد موفقیت کاشت ایمپلنت خود را بالا ببرید باید بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. کم کاری در انجام این امر موجب عوارضی چون عفونت و افزایش دوره درمان میشود. مراجعه به دندانپزشک متخصص نیز تاثیر فوق العادهای بر روی موفقیت ایمپلنت دندان دارد.
کلینیک شبانه روزی ارغوان کرج با کادری مجرب در حوزه انجام عمل ایمپلنت دندان بسیار موفق عمل میکند. با مراجعه به این کلینیک میتوانید بهترین روش را برای این عمل در نظر بگیرید و مطمئن باشید که میزان موفقیت بالایی برای این عمل در انتظار شما است.
بدون نظر