Child teething schedule

همانطور که کودک شما رشد می‌کند، شما باید زمانبندی درآمدن و افتادن دندان‌های کودک خود را بدانید. شروع به جستجوی اولین دندان‌های ریز کنید که از لثه‌ها سر بزنند. اگرچه دوره دندان درآوردن ممکن است برای برخی از نوزادان سخت باشد، اما نکته مثبت این است که شما خنده‌های دندانی زیادی دارید که باید منتظر آنها باشید.

مطالعه جدول زمانبندی رویش دندان‌های کودکان ضروری است زیرا این اطلاعات به والدین کمک می‌کند تا مراقبت‌های مناسب برای دهان و دندان‌های فرزندانشان را انجام دهند. با آشنایی زمانبندی طبیعی و ترتیب دندان‌های شیری و دندان‌های دائمی، والدین می‌توانند به زودی مشکلات محتمل را شناسایی کنند. همچنین اقدامات لازم را انجام دهند. به عنوان مثال، اگر یک دندان شیری باشد و نیاز به رویش دندان دائمی باشد، والدین باید به دندان‌پزشک مراجعه کنند و شاید نیاز به راهنمایی در مورد تغذیه و مراقبت‌های ویژه باشد.

بنابراین، آشنایی با جدول زمانبندی رویش دندان‌های کودکان به والدین کمک می‌کند تا به بهترین نحو از سلامت دهان و دندان فرزندانشان مراقبت نمایند که در ادامه مقاله به آن می‌پردازیم.

 

روند درآمدن و افتادن دندان‌های کودک

رویش دندان نوزاد در واقع به معنای بیرون آمدگی جوانه دندان‌های شیری از لثه است. این جوانه‌ها از دوران بارداری در فک تشکیل می‌شوند و از حدود ۴ ماهگی تا ۱ سالگی بیرون می‌زنند. هر کودک در یک سالگی ممکن است یک تا چهار دندان داشته باشد. معمولا اولین دندان هر کودک در ۶ ماهگی بیرون می‌آید و تا ۲ سالگی دو دندان دارد. اما زمان درآمدن اولین دندان و نحوه رشد دندان‌های بعدی بستگی به وراثت دارد و در کودکان مختلف متفاوت است.

گاهی اتفاق می‌افتد که نوزاد از بدو تولد یک دندان دارد یا در هفته‌های اول پس از تولد دندان‌های او رشد کنند. این موضوع هر چند نادر است، اما خطرناک به حساب نمی‌آید.

سن رویش دندان

رویش دندان معمولاً در حدود سنین 6 تا 12 ماهگی شروع می‌شود. اگرچه برای برخی از نوزادان دندان می‌تواند از 4 ماهگی یا دیرتر از 12 ماهگی ظاهر شود.

بیشتر اوقات، دو دندان جلویی – دندان‌های ثنایای مرکزی – در ردیف بالا یا پایین ابتدا ظاهر خود را نشان می‌دهند. اغلب این دندان‌ها توسط دندان‌های جلوی مقابل، سپس دندان‌های آسیاب اول و سپس دندان نیش دنبال می‌شوند.

دندان‌ها معمولاً، اغلب به صورت جفت، با یکی در هر طرف فک بالا یا پایین پر می‌شوند تا زمانی که همه دندان‌ها در بیایند. معمولاً زمانی که کودک شما 2/2 تا 3 ساله می‌شود، مراحل رویش و تکامل دندان‌های شیری را طی می‌کند و تمام دندان‌های شیری نمایان می‌شوند.

 

جدول زمانبندی درآمدن و افتادن دندان‌های شیری کودک

برای بهتر دانستن زمان درآمدن و افتادن دندان‌های کودک بهتر است که بدانیم در مجموع 20 دندان شیری در می‌آید. 10 عدد در فک بالا (دندان‌های بالا) و 10 عدد در فک پایین (دندان‌های پایین) وجود دارد.

دهان کوچولوی شما تا سن 3 سالگی به تدریج از این دندان‌ها پر می‌شود. سپس این دندان‌های شیری در حدود 6 سالگی شروع به افتادگی می‌کنند تا راه را برای دندان‌های بزرگسال کودک شما باز کنند.

نمودار دندان‌های شیری به شما نشان می‌دهد که هر یک از اولین مجموعه دندان‌های کوچولوی شما، که به عنوان دندان‌های شیری معروف می‌شوند، احتمالاً در می‌آید و سپس می‌افتند.

اگرچه سن دقیق رویش دندان از کودکی به کودک دیگر متفاوت است. اما نمودار دندان‌های شیری زیر راهنمایی تقریبی برای زمانی است که نوزادان معمولاً دندان‌هایشان را در می‌آورند.

این جدول مربوط به توالی رشد دندان‌های کودکان در فک بالا است. توجه کنید که اولین دندان کودک معمولاً دندان مرکزی قسمت جلویی فک پایین است. ولی ما هر دو فک را به طور جداگانه بررسی کردیم.

 

نکته

در صورتی که رویش دندان تا ۱۸ ماهگی به تعویق افتد، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید. یک دندانپزشک کودکان می‌تواند به شما کمک کند. همچنین، به گمان عمومی معتقدند که دندان‌های نوزاد که از سن چهار ماهگی یا کمی بیشتر بیرون آمده‌اند، معمولا از استحکام کافی برخوردار نیستند. این باور مبنای علمی ندارد و تاکنون قابل اثبات نیست. به‌ طور کلی، دلیل رویش دندان زود نوزادان بیشتر به وراثت برمی‌گردد.

 

علایم درآمدن دندان‌های کودک

رویش دندان‌های نوزاد معمولا ممکن است با درد و حساسیت همراه باشد. که این علایم گاهی از چند ماه قبل از اولین دندان شروع خواهد شد. کاهش این درد و حساسیت برای بسیاری از والدین چالش بزرگی است و همه به دنبال راه‌حل‌های موثر برای کاهش این درد و ناراحتی هستند. زیرا این موضوع باعث بی‌قراری و ناراحتی شدید نوزاد می‌شود و گاهی عوارض دیگری هم به همراه دارد.

کودکان در زمان رویش دندان با علائم متفاوتی والدین خود را مطلع می‌سازند. برخی از کودکان بدون درد و ناراحتی دندان‌های خود را درمی‌آورند. در حالی که برخی دیگر با درد و ناراحتی مواجه می‌شوند. برای برخی از نوزادان، رویش دندان بدون درد است. اما برای برخی دیگر ممکن است گاهی اوقات باعث تحریک‌پذیری خفیف، گریه و حتی درجه حرارت پایین شود. بسیاری از ناراحتی‌ها از لثه‌های اطراف دندان‌های جدید به هنگام رویش آنها ناشی می‌شود که می‌تواند متورم و حساس شود.

دانستن جدول زمانبندی روند رویش دندان‌های کودک باعث آرامش خاطر است. اگر نوزاد یا کودک نوپا شما علائم ناراحتی را نشان می‌دهد و فکر می‌کنید ممکن است به دلیل رویش دندان باشد، برای مشاوره شخصی با دندانپزشک کودک خود تماس بگیرید.

همچنین می‌توانید در اینجا اطلاعات بیشتری در مورد چگونگی آرامش کودک در حال رویش دندان بخوانید یا اسباب بازی دندانی را به عنوان راهی برای کمک به آرامش کودک خود در نظر بگیرید.

 

پیشنهاداتی برای کاهش درد و التهاب موقع درآمدن دندان‌های کودک

در بین خانواده‌ها همیشه راهکارهایی برای کاهش درد و التهاب نوزاد موقع رویش دندان مطرح می‌شود. تعیین اینکه کدام روش موثر و بی‌ضرر است، برای پدران و مادران جوان و کم‌تجربه یک دغدغه است. در این مطلب، ما قصد داریم برخی از راهکارهای موثر در این زمینه را برای شما بیان کنیم.

  • استفاده از دندان‌گیرهای سرد برای کاهش درد
  • ماساژ لثه‌ها با دست تمیز
  • تغذیه کودک با غذای خنک
  • مسکن زیر نظر پزشک
  • استفاده از محلول‌ها و پمادهای آرامبخش‌ موضعی

جدول زمانبندی افتادن دندان شیری کودک

اولین دندان‌های شیری زمانی که کودک در حدود 6 یا 7 سالگی است شروع به افتادگی می‌کند. دوره انتقالی که در آن دندان‌های شیری به تدریج جای خود را به دندان‌های دائمی می‌دهند و به این ترتیب دندان‌های شیری لق می‌شوند و می‌افتند و دندان‌های دائمی جایگزین آنها می‌شوند. تا سن تقریباً 12 سالگی، کودکان در دوره دندانی مختلط قرار دارند. به این معنا که دندان‌های شیری و دندان‌های دائمی را در دهان خود دارند.

لطفا توجه داشته باشید که ممکن است در برخی کودکان دندان‌های شیری با توجه به عوامل مختلفی مانند ژنتیک، تغذیه و مراقبت، با تاخیری یا زودتری بیفتند یا رشد کنند. اگر شما نگرانی خاصی درباره افتادن دندان‌های شیری کودک خود دارید، توصیه می‌شود با متخصص دندانپزشکی کودکان مشورت کنید. او می‌تواند شما را بهتر راهنمایی کند و در صورت نیاز، اقدامات لازم را انجام دهد.

 

علت دیر افتادن دندان‌های شیری کودک

سن طبیعی که دندان‌های شیری کودکان بیفتد معمولاً ۶ تا ۱۲ سال است. ولی اگر دندان‌های شیری کودکان بعد از این زمان بیفتد، ممکن است منجر به نگرانی والدین شود. این نگرانی بی دلیل نیست. زیرا در صورتی که دندان‌های شیری کودک دیرتر شروع به افتادگی کنند، ممکن است دندان‌های دائمی به صورت ناصحیح رشد کنند و نیاز به ارتودنسی دندان‌های کودکان داشته باشند. دیر افتادن دندان‌های شیری عوامل مختلفی دارد که در اینجا برخی از آن‌ها را بیان کردیم.

  • توجه به تغذیه
  • کمبود ویتامین
  • رشد ناکافی استخوان فک
  • تراز نامطلوب رویش دندان‌ها
  • اختلال و تداخل در ریختگی دندان‌ها
  • وجود برخی از بیماری‌ها
  • عفونت دندان‌ها با استخوان فک
  • اختلال در تراز هورمون‌ها
  • عدم رشد ریشه‌های دندان‌ها
  • فضای کافی برای رشد دندان‌ها موجود نیست
  • توپر بودن دندان‌ها

دندان نوزاد در واقع دندان‌های شیری او هستند که دارای مینای ضعیف‌تر و آسیب‌پذیرتری هستند. بنابراین نیاز به مراقبت دقیق‌تری دارند. در گذشته فرض بر این بود که دندان‌های نوزاد و کودک چون موقت هستند، نیاز به مراقبت و توجه ویژه‌ای ندارند.

 

زمانبندی درآمدن دندان دایمی کودک

دندان‌های جدید، به ویژه چند دندان اول، ممکن است بزرگتر به نظر برسند. این به این خاطر است که این دندان‌ها هنوز تر و آبدار هستند و از دندان‌های شیری بزرگترند. دندان‌های دائمی همچنین سفیدتر از دندان‌های شیری هستند و لبه‌های آنها موج‌ها یا دندانه‌های مشخص‌تری دارند. زیرا هنوز برای گاز زدگی و جویدگی مورد استفاده قرار نگرفتند.

در حالت‌های نادر، یک جفت دندان جدید قبل از دندان‌های شیری برون می‌آیند و دو ردیف مروارید سفید ایجاد می‌کنند. این مرحله، که گاهی اوقات به آن دندان کوسه هم گفته می‌شود، موقتی است.

اگر کودک شش یا هفت سالهٔ شما از درد در قسمت پشت دهانش شکایت دارد، احتمالاً برای اولین بار دندان‌های آسیاب دائمی او در حال رویش است. در این صورت، او دارای دندان شیری برای اولین بار فرو نمی‌افتد. مصرف ایبوپروفن یا استامینوفن طبق تجویز پزشک می‌تواند به تسکین درد کمک کند، اگرچه احتمالاً درد به شکل طولانی ادامه نخواهد داشت.

مراقبت از دندان کودکان

اهمیت مسواک در حال حاضر بیشتر از همیشه است. احتمالاً نیاز است که تا زمانی که کودک به هشت سالگی می‌رسد، بر روی فرآیند مسواک آن نظارت داشته باشید. انجمن دندان‌پزشکی امریکا توصیه می‌کند از اهمیت فلورایدتراپی برای کودکان غافل نشوید. از خمیر دندان حاوی فلوراید در این سن استفاده شود. تا زمانی که کودک دو ساله است، فقط مقدار کوچکی از خمیر دندان به اندازه یک دانه برنج یا لایه خیلی نازک استفاده شود. پس از گذشت دو سال از تولدش، از مقداری به اندازه یک دانه نخود استفاده شود. وقتی کودک پنج ساله می‌شود، می‌توانید از مقداری به اندازه یک لوبیای کوچک استفاده کنید.

مسواک کودک هر سه یا چهار ماه یکبار عوض شود و در صورت ساییدگی موهای مسواک، باید آن را سریعاً تعویض کنید تا باکتری‌های مضر روی آن کاهش یابد و موها بهترین عملکرد ممکن را انجام دهند. همچنین مطمئن شوید که کودکتان را دو بار در سال برای معاینه دهان و دندان به دندان‌پزشک مراجعه دهید.

 

جمع‌بندی

دیدار با اولین دندان شیری هیجان‌انگیز است و نمودار و جدول زمانبندی درآمدن و افتادن دندان‌های کودک می‌تواند ایده‌ای تقریبی از زمانی که بقیه دندان‌های کودک شما وارد می‌شوند را ارائه دهد. فقط به یاد داشته باشید که رشد هر کودک متفاوت است. بنابراین دندان‌های کودک شما ممکن است از جدول زمانی کمی متفاوت پیروی کنند.

در شش ماهگی نوزاد، بهتر است از دندانپزشک خود در کلینیک ارغوان بخواهید که بررسی کند که آیا نیاز به مکمل فلوراید وجود دارد یا خیر. با مراعات سن و تعداد دندان‌های رشد یافته برای کودک. این مکمل‌های فلوراید می‌توانند به پیشگیری از پوسیدگی دندان کودک کمک کنند. اما تنها زمانی مفید هستند که آب مصرفی شما حاوی فلوراید نباشد. همچنین دندان‌های کودک نیز باید مورد معاینه قرار بگیرند.

برای حفظ سلامت دندان‌های دائمی فرزندانشان، والدین باید توجه کنید که مراقبت دقیق از بهداشت دهان و دندان، ارائه غذاهای سالم و کم شکر، تهیه مسواک و خمیردندان مناسب، و انجام ویزیت‌های منظم دندانپزشکی در زمان‌های مناسب بسیار اهمیت دارد. با رعایت این نکات، والدین می‌توانند اطمینان حاصل کنند که دندان‌های کودکانشان به خوبی و بدون مشکل رشد می‌کند.

و سخن پایانی اینکه با توجه به حساسیت و ضعف نوزادان، هیچ تصمیمی را بدون مشورت پزشک اجرا نکنید.

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *