Does laminate cause tooth decay?

شاید با خود فکر کنید که اگر لمینت کنم، احتمال دارد که این جاگذاری لمینت باعث پوسیدگی دندان‌هایم شود؛ چون به‌هرحال یک جسم خارجی روی دندان‌ها قرار گرفته و باعث می‌شود که شما دیگر به دندان اصلی خود از ناحیه جلو هیچ دسترسی‌ای نداشته باشید.

در این مقاله ما به جواب این سؤال که آیا لمینت باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شود؟ پاسخ خواهیم داد و همچنین پاسخ دیگر سؤالات مانند: پوسیدگی دندان چیست؟ چطور و به چه علت پوسیدگی دندان اتفاق می‌افتد؟ و… خواهیم پرداخت پس اگر این‌طور سؤالاتی، ذهن شما را به خود مشغول کرده است، پیشنهاد می‌شود که تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

فهرست مطالب:

  • پوسیدگی دندان چیست؟
  • مراحل پوسیدگی دندان
  • حل‌شدن مواد معدنی
  • پوسیدگی مینای دندان
  • پوسیدگی عاج
  • پوسیدگی پالپ دندان
  • آیا پوسیدگی بین‌دندانی هم وجود دارد؟
  • آبسه دندان
  • روش تشخیص پوسیدگی
  • درمان پوسیدگی
  • درمان در مراحل اولیه
  • درمان در مرحله پوسیدگی تاج
  • درمان در مرحله پوسیدگی کانال‌های ریشه‌ای
  • آیا لمینت باعث پوسیدگی دندان می‌شود؟
  • توصیه‌های بعد از لمینت
  • آیا لمینت همانند دندان عادی پوسیده می‌شود؟
  • آیا دندان زیر لمینت به‌هیچ‌عنوان پوسیده نمی‌شود؟
  • آیا ممکن است سطح جلویی دندان بعد از لمینت پوسیده شود؟
  • آیا لمینت روش درمانی برای پوسیدگی به شمار می‌رود؟
  • چطور می‌توان از پوسیده‌شدن دندان‌ها زیر لمینت جلوگیری کرد؟
  • کلینیک دندان‌پزشکی ارغوان
  • سخن پایانی

پوسیدگی دندان چیست؟

پوسیدگی دندان یکی از بیماری‌های خیلی شایع مربوط به دهان و دندان است که در مرحله اول آن مینای دندان مواد معدنی خود مانند کلسیم، فسفر و… را از دست می‌دهد. این ازدست‌دادن به این دلیل اتفاق می‌افتد که مواد معدنی موجود در مینای دندان در اسیدی که باکتری‌های اسیدزا از خود ترشح می‌کنند، حل می‌شوند.

البته این نکته را هم باید گفت که پوسیدگی تنها مربوط به مینای دندان نبوده و در صورت اقدام‌نکردن برای درمان پوسیدگی‌های سطحی، این پوسیدگی ادامه داشته و تا ریشه دندان‌ها هم پیش می‌رود.

مراحل پوسیدگی دندان

همانطور که در بالا اشاره کردیم، پوسیدگی تنها مربوط به مینای دندان نبوده و ادامه دارد، پس در اینجا بهتر است که به بیان مراحل پوسیدگی دندان از سطحی تا ریشه‌ای بپردازیم.

  1. حل‌شدن مواد معدنی

همان‌طور که گفتیم لایه بیرونی دندان که همان مینای دندان است، شامل انواعی از مواد معدنی است. هنگامی که این مواد معدنی در معرض اسید‌های تولید شده توسط باکتری‌های اسیدزا یا همان پلاک‌ها قرار بگیرند شروع به حل‌شدن می‌کنند در نتیجه‌ ادامه‌پیداکردن این قضیه، مینای دندان مواد معدنی خود را ازدست‌داده و اولین مرحله از پوسیدگی دندان آغاز می‌شود. نشانه این مرحله، پیداشدن لکه سفیدروی دندان است.

  1. پوسیدگی مینای دندان

در مرحله بعد لکه سفید مربوط به حل‌شدن مواد معدنی، به رنگ قهوه‌ای تیره مایل به مشکی درآمده که در واقع نشانه‌ای از پوسیدگی مینای دندان است. ازآنجایی‌که این مرحله به‌راحتی قابل‌تشخیص است در صورت مشاهده آن بهتر است که فوراً به دندان‌پزشک مراجعه کرده تا از ادامه روند پوسیدگی جلوگیری کنیم.

  1. پوسیدگی عاج

لایه و بافت بعد از مینای دندان، عاج آن است که چون نرم‌تر از مینای دندان است اگر احیاناً پوسیدگی به آن برسد به‌سرعت پخش شده و ادامه پیدا می‌کند همچنین عاج حاوی لوله‌هایی است که به ریشه دندان و عصب‌های موجود در آن می‌رسد، به همین دلیل هنگامی که پوسیدگی به عاج برسد ممکن است با درد همراه باشد.

  1. پوسیدگی پالپ دندان

پالپ حیاتی‌ترین و داخلی‌ترین بخش دندان است که شامل اعصاب و عروق خونی است. هنگامی که پالپ دندان آسیب ببیند و در واقع پوسیدگی به پالپ دندان برسد، اعصاب موجود در پالپ تحریک شده و دندان شروع به تورم می‌کند و همچنین این مرحله با درد بسیار زیادی همراه خواهد بود.

آیا پوسیدگی بین‌دندانی هم وجود دارد؟

پاسخ این سؤال مثبت بوده و باید گفت که در صورت رعایت نکردن بهداشت میان دندان‌ها یعنی همان نکشیدن نخ دندان و یا استفاده نکردن از مسواک‌های بین دندانی، این قضیه به راحتی اتفاق افتاده و دو دندان درگیر پوسیدگی خواهند شد.

آبسه دندان

هنگامی که پوسیدگی عمیق‌تر شود و به ریشه دندان برسد باعث بروز آبسه خواهد شد. آبسه دندان در واقع عفونت باکتریایی است که به‌صورت توده‌ای چرکین کنار دندان و روی لثه بروز پیدا می‌کند. اگر پوسیدگی‌های عمیق که موجب بروز آبسه دندان می‌شوند، درمان نشوند این عفونت به‌تدریج به فضاهای داخلی مانند مجاری تنفسی، حلق و حتی گاهی اوقات به اطراف مغز ورود پیدا کرده و باعث بروز مشکلات جبران‌ناپذیری می‌شود.

اگر با توضیحات گفته شده، درباره آبسه دندان کنجکاو شدید، می‌توانید با مراجعه به مقاله دیگر موجود در سایت به اسم ” آبسه دندان” و مطالعه آن اطلاعات بسیار خوبی درباره آبسه دندان و همچنین روش‌های درمان آن، به دست آورید.

روش تشخیص پوسیدگی

معمولاً پوسیدگی به‌راحتی قابل تشخیص است به این صورت که در ابتدا دندان سیاه شده و این لکه سیاه عمیق و عمیق‌تر شده و در نهایت به ریشه دندان می‌رسد. بدیهی است که هر چه پوسیدگی زودتر درمان شود میزان صرف وقت و هزینه، کمتر شده و حتی نتیجه کار بهتر و رضایت بخش‌تر خواهد بود.


دندان‌پزشک هم با استفاده از عکس‌برداری و اشعه ایکس می‌تواند ببیند که این پوسیدگی تا چه حد به ریشه دندان نزدیک شده و از چه روشی برای درمان آن می‌توان استفاده کرد پس درمان را به تأخیر نینداخته و هر چه سریع‌تر به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

درمان پوسیدگی دندان

اینکه چه درمانی برای دندان شما در نظر گرفته شود به دو چیز بستگی دارد: نظر دندان‌پزشک و اینکه پوسیدگی در چه مرحله‌ای قرار دارد. در ادامه به بیان روش‌های درمان در هر مرحله از پوسیدگی می‌پردازیم.

  1. درمان در مراحل اولیه

در این مرحله که ابتدایی‌ترین مرحله از پوسیدگی است و در نتیجه راحت‌ترین روش درمان را هم دارد، باید گفت که معمولاً درمان‌های فلوراید تراپی در نظر گرفته می‌شود. فلوراید تراپی درواقع استفاده از مسواک‌ها، دهان‌شوی‌هایی هستند که حاوی فلوراید بیشتری نسبت به حالت عادی و استاندارد هستند. میزان این فلوراید اضافی باید تحت‌نظر متخصص باشد چرا که فلوراید بیش از حد هم مضرات خود را دارد.

روش دیگر درمان پر کردن یا همان ترمیم دندان است که در آن، بخش پوسیده تراش داده شده و با استفاده از مواد مختلف مانند رزین کامپوزیت هم‌رنگ با دندان و… پر شده و توسط دندان‌پزشک مانند دندان اولیه و عادی فرد، شکل و فرم داده می‌شود.

  1. درمان در مرحله پوسیدگی تاج

در مرحله پوسیدگی تاج یا همان مینای دندان، اگر میزان این پوسیدگی کم باشد می‌توان با استفاده از پر کردن و اگر میزان آن زیاد باشد با استفاده از روکش دندان آن را درمان کرد. در روکش دندان میزان زیادی از حجم دندان تراش داده شده و در نهایت روی دندان روکش قرار می‌گیرد. روکش‌ها انواع و جنس‌های مختلفی داشته که شاید از بین آنها نام روکش طلا را زیاد شنیده باشید.

  1. درمان در مرحله پوسیدگی کانال‌های ریشه‌ای

هنگامی که پوسیدگی به پالپ دندان می‌رسد معمولاً نیاز به این است که دندان را بکشید. هنگامی که دندانی کشیده می‌شود باعث ایجاد شکافی بین دندان‌ها می‌شود. که اجازه جابه‌جایی را به آنها می‌دهد برای جلوگیری از این جابه‌جایی باید به‌وسیله روش ایمپلنت دندان، این شکاف را پر کرده و در واقع ایمپلنت جایگزینی برای دندان اصلی به شمار می‌رود. اگر درباره ایمپلنت کنجکاو هستید پیشنهاد می‌کنم که به مقاله ” آیا ایمپلنت دندان نیاز به تعویض دارد یا خیر؟” مراجعه کرده و آن را مطالعه کنید.

آیا لمینت باعث پوسیدگی دندان می‌شود؟

حال به بحث اصلی خود یعنی پوسیدگی بعد از لمینت می‌پردازیم. در ابتدا در پاسخ به این سؤال که (آیا لمینت باعث پوسیدگی دندان می‌شود؟) باید گفت که لمینت به خودبه‌خود سبب پوسیدگی نمی‌شود؛ یعنی نمی‌توان گفت که لمینت کردن یکی از علت‌های پوسیدگی دندان است؛ ولی در صورت رعایت‌نکردن برخی از توصیه‌ها ممکن است که بعد از لمینت پوسیدگی اتفاق بیفتد.

توصیه‌های بعد از لمینت

مراقبت‌های ضروری بعد از لمینت بسیار مهم است. به‌طورکلی این توصیه‌ها مربوط به بهداشت دهان و دندان است که در این مورد، هم نوع مسواک و خمیردندان مورداستفاده و هم نحوه مسواک‌زدن بسیار مهم است. مسواک‌زدن برای دندان‌های عادی هم امری ضروری است؛ ولی در مورد دندان‌هایی که لمینت شده‌اند برخلاف انتظاری که خیلی از مراجعه‌کننده‌ها دارند باید گفت که نه‌تنها کمتر نشده؛ بلکه دندان‌های لمینت دار بیشتر از دندان‌های عادی به مراقبت نیاز دارند و نسبت به آنها حساس‌تر هم هستند.


مسئله دیگر مربوط به چکاپ‌های مربوط به دندان است که چه در دندان‌های عادی چه در دندان‌های لمینت دار بهتر است که هر 6 ماه یکبار به دندان‌ پزشک مراجعه کرده و یک چکاپ کلی از وضعیت دندان‌های خود بگیریم تا احیانا اگر دندان‌ها در مراحل اولیه پوسیدگی هستند فورا درمان شوند.

 

آیا لمینت همانند دندان عادی پوسیده می‌شود؟

ازآنجایی‌که لمینت از مواد سرامیکی و… تشکیل می‌شود. در واقع هیچ بافت زنده‌ای در آن وجود ندارد امکان پوسیدگی آن وجود ندارد و تنها ممکن است به‌مرورزمان رنگ آن تغییر کند و روی آن پلاک جمع شود که البته این مورد به دندان زیر آن نفوذ نمی‌کند.

آیا دندان زیر لمینت به‌هیچ‌عنوان پوسیده نمی‌شود؟

اگر راجع به لمینت و نحوه انجام آن اطلاعاتی داشتید باید بدانید که لمینت تنها روی سطح جلویی دندان‌ها قرار می‌گیرد و دندان‌ها از ناحیه عقب در معرض مستقیم پلاک‌ها هستند و پوسیدگی از آن طریق می‌تواند به ریشه دندان نفوذ کند از آنجایی که قسمت جلویی دندان در معرض دید است و قسمت عقبی آنها به‌سختی دید دارد، بعد از لمینت کردن باید نسبت به چکاپ‌های دندان‌پزشکی خود توجه بیشتری داشته باشید و آنها را با جدیت بیشتری پیگیری کنید.

آیا ممکن است سطح جلویی دندان بعد از لمینت پوسیده شود؟

متأسفانه، جواب این سؤال بله است و باید گفت که در مواردی که لمینت به دست افراد غیرمتخصص انجام می‌شود امکان دارد که لمینت‌ها به‌درستی روی دندان قرار نگیرند و فضای خالی بین سطح جلویی دندان و لمینتی که روی آن قرار دارد، ایجاد شود. که در این‌گونه موارد معمولاً رعایت بهداشت هم کارآمد نیس و همچنان احتمال پوسیدگی این ناحیه حتی به نسبت دندان‌های عادی هم بیشتر می‌شود.

آیا لمینت روش درمانی برای پوسیدگی به شمار می‌رود؟

بدیهی است که پاسخ این سؤال منفی است. همان‌طور که می‌دانید لمینت یک روش زیبایی به شمار می‌رود نه درمانی. این‌طور نیست که اگر روی دندان خود لمینت قرار دهید از پیشروی پوسیدگی در دندان خود جلوگیری خواهید کرد.

علاوه‌برآن در بسیاری از موارد لمینت روی دندان‌های پوسیده انجام نمی‌شود چرا که هدف لمینت زیبایی دندان‌های سالم ولی نامرتب و یا بدرنگ است و نمی‌توان تنها ظاهر دندان‌ها را درست کرد در حالی دندان‌ها زیر لمینت در حال پوسیده‌شدن هستند.

چطور می‌توان از پوسیده‌شدن دندان‌ها زیر لمینت جلوگیری کرد؟

برخی موارد همان‌طور که گفتیم به نحوه کار دندان‌پزشک و میزان تجربه کاری او بستگی دارد. که در این مورد تنها کاری که از ما برمی‌آید، این است که سعی کنیم در انتخاب دندان‌پزشک خود دقت کنیم و این موضوع را جدی بگیریم.

توصیه دیگر همان مسائل مربوط به بهداشت دندان و چکاپ‌های ۶ماهه است که بارها به این موضوع پرداختیم و به‌اندازه کافی روی آن تأکید کرده‌ایم.

کلینیک دندان‌پزشکی ارغوان

همان‌طور که گفتیم نحوه کار دندان‌پزشک بر نتیجه کار تأثیرگذار است. چه در بحث زیبایی باشد و چه  در بحث کارایی و نحوه نصب لمینت‌ها و… همه به میزان متخصص بودن پزشک بستگی دارد و پیداکردن دندان‌پزشک مناسب در دنیای امروز کار بسیار راحتی است. با استفاده از جستجو در سایت‌های مختلف، مطالعه نظرات دیگران، میزان رضایت از کار دندان‌پزشک و همچنین دیگر موارد می‌توان بهترین دندان‌پزشک را انتخاب کرد.

بر اساس میزان رضایت از کلینیک شبانه‌روزی ارغوان کرج به‌راحتی متوجه این قضیه خواهید شد که کادر درمانی در این کلینیک همان دندان‌پزشک‌هایی هستند که به دنبال آنها می‌گردید.

سخن پایانی

در این مقاله به طور کامل درباره اینکه پوسیدگی دندان چیست و مراحل آن به چه صورت است صحبت شد. که این مراحل از سطحی تا ریشه‌ای بوده و در هر مرحله یکی از قسمت‌های دندان را درگیر می‌کند. در ادامه به بیان پوسیدگی بعد از لمینت و اینکه چطور می‌توان از آن جلوگیری کرد صحبت شد.

همان‌طور که گفتیم به لمینت به چشم یک روش درمانی نگاه نکنید. شما باید در ابتدا مشکل اصلی دندان‌های خود را پیدا کرده و از ریشه این مشکل را حل کنید. در مرحله بعد می‌توانید به زیبایی دندان‌های خود فکر کنید. که البته این فکر که بعد از انجام لمینت دیگر نیاز به هیچ مراقبتی نبوده و دندان‌ها همیشه سالم خواهند بود را دور بیندازید. چرا که بعد از لمینت نه‌تنها مراقبت از دندان‌ها کم نشده؛ بلکه به مراقبت بیشتری هم احتیاج دارند.

 

 

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *