Implants and natural teeth

شاید برای شما هم جالب باشد که تفاوت ایمپلنت و دندان طبیعی را بدانید. ایمپلنت‌های دندانی اولین و بهترین جایگزین برای دندان‌های طبیعی هستند. ممکن است همه دندانپزشکان به ترمیم و کاشت ایمپلنت مشغول باشند؛ اما در درمان دندان‌های طبیعی مهارت کافی نداشته باشند. با توجه به تفاوت‌های ساختاری میان ایمپلنت و دندان‌های طبیعی ممکن است دندانپزشکی که در ترمیم دندان طبیعی موفق است، در ترمیم ایمپلنت‌های دندانی موفق نباشد. در ادامه به بیان پنج مورد از تفاوت‌های ایمپلنت و دندان طبیعی می‌پردازیم.

 

ایمپلنت و دندان طبیعی

عوامل متعددی مانند تصادف، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و ابتلا به برخی بیماری‌ها می‌تواند به این منجر شود که شما یک یا چند دندان خود را از دست بدهید. این اتفاق هم از نظر سلامتی و هم از نظر روحی می‌تواند تاثیر بسیار بدی بر روی شما بگذارد. علاوه بر این ممکن است بر روی زیبایی شما نیز تاثیر داشته باشد.

برای رفع مشکل این افراد دندانپزشکان جایگزینی را پیشنهاد می‌کنند که با وجود تفاوتی که با دندان طبیعی دارد، شباهت‌های بسیار زیادی نیز با آن دارد. این شباهت‌ها جزو مزیت‌های ایمپلنت دندانی هستند که باعث می‌شود افراد با خیال راحت آن را انتخاب کنند.

 

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان در واقع به عنوان ریشه دندان مصنوعی به کار می‌روند. شما می‌توانید دندان مصنوعی را با ویژگی‌های متنوع تهیه کنید. اما این نمونه از دندان‌ها نمی‌توانند عملکرد خوبی به عنوان جانشین برای دندان طبیعی نشان دهند. دندان‌های طبیعی در داخل لثه ریشه‌های بسیار محکمی دارند که موجب ارتباط دندان و استخوان فرد می‌شود. همین ریشه‌ها موجب می‌شوند که دندان‌های طبیعی قابلیت تحمل فشار و ضربه را پیدا کند. چون قسمت بیرونی دندان ریشه ندارد این قابلیت را ندارد و در مقابل ضربه شکننده است.

به منظور جایگزینی این خلأ و کاهش مشکل مقاومت در دندان‌های مصنوعی از ایمپلنت دندان استفاده می‌کند. ایمپلنت یک پیوند بسیار قوی با استخوان فک برقرار می‌کند تا از دندان مصنوعی پشتیبانی کند و به عنوان ریشه آن عمل کند.

 

آیا ایمپلنت و دندان طبیعی با هم تفاوت دارند؟

ایمپلنت و دندان طبیعی از نظر ساختاری با هم تفاوت‌هایی دارد. البته این دو نوع دندان شباهت‌هایی نیز به هم دارند که به عنوان مزیت ایمپلنت‌های دندان به حساب می‌آید. در ادامه بیشتر به تفاوت‌ها و شباهت‌ها در این دو نوع دندان می‌پردازیم.

 

مقایسه ایمپلنت و دندان طبیعی

حتماً شما هم می‌دانید که ایمپلنت‌های دندانی هم از نظر ظاهری و هم از نظر عملکردی بسیار به دندان‌های طبیعی شباهت دارند. شاید لازم داشته باشید که برای انتخاب درست در خصوص جایگزین دندان خود در این خصوص بیشتر بدانید. یکی از راه‌های موثر در اصلاح طرح لبخند که ناشی از جای خالی دندان‌های طبیعی است کاشت موفقیت آمیز ایمپلنت است.

این روش یک روش موفقیت آمیز برای این است که جای خالی دندان‌های طبیعی را پر کند و لبخند بیمار را بهبود ببخشد. همچنین با انجام عمل جراحی فرصت خوردن غذاهای مورد علاقه خود را پیدا خواهید کرد. با این روش همانند وجود دندان طبیعی از تحلیل فک جلوگیری می‌شود.

 

شباهت‌های ایمپلنت و دندان طبیعی

همانطور که گفتیم ایمپلنت دندان از این جهت بسیار محبوب و مورد پسند بیماران است که شباهت زیادی با دندان طبیعی دارد. از جمله شباهت‌هایی که این دو نوع دندان با هم دارند عبارتند از:

  • از نظر ظاهری

ایمپلنت‌های دندانی از دو بخش تشکیل می‌شود. قسمت تاج این دندان از جنس سرامیک است قابلیت این تاج‌ها این است که می‌توانند نور را منعکس کند و به دلیل استفاده از تکنولوژی‌های خاص در تهیه و ساخت آن شباهت زیادی به تاج دندان‌های طبیعی دارد.

زمان کاشت ایمپلنت، پایه آن کاملاً در لثه قرار می‌گیرد و تنها همان قسمت تاج مانند دندان‌های طبیعی بیرون می‌ماند. از نظر ظاهری به قدری تاج دندان طبیعی و ایمپلنت شبیه به هم هستند که اگر آنها را در دهان ببینید ممکن نیست بتوانید از هم تشخیص دهید. با دیدن تاج ایمپلنت متوجه این نمی‌شوید که طبیعی نیست.

  • عملکرد ایمپلنت و دندان طبیعی

دندان مصنوعی به دلیل اینکه قابلیت جابجایی دارد زیاد محبوب نیست. اما ایمپلنت‌های دندانی به دلیل اینکه با استخوان فک پیوند می‌خورند بسیار با ثبات هستند و نیاز نیست در هنگام عطسه، سرفه، خنده و یا صحبت به همین دلیل است که این دندان‌ها دچار لغزش نمی‌شوند. همین ویژگی باعث می‌شود که افراد بدون نگرانی و به راحتی درست همانند اینکه دندان طبیعی در دهان دارند، غذا بخورند.

  • از نظر پایداری

دندان‌های طبیعی به دلیل ریشه‌ای که در داخل لثه دارند قابلیت جابجایی ندارند. از طرفی ایمپلنت‌های دندانی نیز به وسیله پایه در لثه به استخوان پیوند می‌خورد. اما زمانی که دچار عفونت باکتریایی شوید امکان این وجود دارد که هم دندان طبیعی و هم ایمپلنت‌های دندانی لق شوند.

در هر دو مورد بیمار با درد شدید مواجه می‌شود. این امر منجر به عفونت ریشه دندان‌های طبیعی می‌شود. اما ایمپلنت‌های دندانی دارای عصب و عروق نیستند تا عفونت کنند و درد آن به دلیل آسیب به بافت‌های مجاور است.

  • حفظ لثه از نظر ساختار

همانطور که دندان طبیعی از استخوان فک در برابر تحلیل و سایش جلوگیری می‌کند، ایمپلنت‌های دندان نیز در هنگام مصرف غذا با انتقال فشار به استخوان فک استحکام آن را حفظ می‌کند. از تحلیل فک جلوگیری می‌کند. همچنین ایمپلنت‌های دندانی مانع از این می‌شود که غذا با لثه برخورد کنند و بیماری‌های لثه به وجود بیاید.

  • بهداشت دهان و دندان

از نظر رعایت بهداشت دهان و دندان ایمپلنت دندان با دندان‌های طبیعی تفاوتی ندارد. همانطور که با وجود دندان طبیعی می‌توانید مسواک بزنید، از نخ دندان استفاده کنید، زمانی که از ایمپلنت استفاده می‌کنید نیز می‌توانید همه نکات بهداشتی را رعایت کنید و مشکلی در دهان و دندان شما به وجود نمی‌آید.

 

پنج تفاوت ساختاری ایمپلنت و دندان طبیعی

همینطور که تا الان گفتیم ایمپلنت و دندان‌های طبیعی شباهت‌های زیادی با همدیگر داشتند. اما تفاوت‌هایی میان آن دو وجود دارد که می‌تواند بر روی انتخاب شما برای جایگزینی دندان طبیعی تاثیر بگذارد. از جمله این تفاوت‌ها عبارتند از:

  • نحوه اتصال ایمپلنت و دندان طبیعی

در قسمت فوق گفتیم که هم ایمپلنت و هم دندان‌های طبیعی با بافت لثه ارتباط برقرار می‌کنند و اتصال دارند. اما نحوه اتصال این دو نوع دندان با لثه متفاوت است. فیلم‌های لثه در دندان‌های طبیعی به صورت عمودی قرار می‌گیرند. اما این فیبرها در ایمپلنت به صورت موازی و پارالل هستند. همین مسئله سبب می‌شود که استحکام مکانیکی ایمپلنت‌های دندانی از دندان‌های طبیعی ضعیف‌تر باشد.

در نتیجه ین امر هنگام ورود مشکلاتی چون مواجه با باکتری‌ها اگر اتصالات اطراف ایمپلنت از بین بروند ممکن است که احتمال تحلیل بافت لثه افزایش بیابد. برای پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی نیاز است که اطراف ایمپلنت‌های دندانی را به خوبی تمیز کنید و بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید.

  • پاسخ در برابر التهابات

بر روی دندان‌های طبیعی فیبری وجود دارد که در برابر هجوم باکتری‌ها مانند یک سد محافظ عمل می‌کند و به همین دلیل پیشرفت بیماری‌های دندان و لثه ممکن نیست. این سد در ایمپلنت‌ها وجود ندارد به همین دلیل در ایمپلنت‌های دندانی بروز التهاب و مشکلاتی چون پری ایمپلنتایتیس در زمان کاشت این پروتز افزایش می‌یابد.

در هنگام مواجهه با چالش‌های باکتریایی بافت‌های اطراف ایمپلنت دندان ضعیف‌تر از بافت‌های دندان‌های طبیعی است. همچنین پاسخ التهابی بافت‌های اطراف ایمپلنت به باکتری‌ها از دندان‌های طبیعی بیشتر است. این التهابات منجر به آسیب دیدگی بافت‌های اطراف دندان می‌شود. به همین دلیل است که در ایمپلنت‌های دندانی بافت‌هایی که با پلاک‌های دندانی درگیر است بیشتر مستعد تحلیل لثه و استخوان فک است.

  • ترمیم بافت‌های لثه

ترمیم بافت‌های اطراف ایمپلنت که به اصطلاح به آن هیلینگ می‌گویند در مقایسه با دندان‌های طبیعی متفاوت است. زمانی که کاشت ایمپلنت انجام می‌دهید بافت لثه نسبت به دندان‌های طبیعی ضعیف‌تر است. همین مسئله موجب می‌شود تا زخم‌ها در زمان کاشت ایمپلنت دیرتر بهبود پیدا کنند.

یکی از راه‌حل‌ها برای تقویت پروسه هیلینگ این است که در زمان عمل جراحی ایمپلنت از جراحی فلب لس استفاده کنید. در این شرایط آسیب کمتری به لثه وارد می‌شود و سریع‌تر می‌تواند پروسه ترمیم را طی کند.

شاید عامل این اتفاق به وجود کاهش عروق خونی در اطراف ایمپلنت باشد که بازسازی بافت‌های اطراف این عمل در این روش قابل پیش‌بینی نیست و ممکن است برای ترمیم به فاکتورهای رشد و پروتئین‌ها و حتی استم سل نیاز پیدا کنید.

  • شکل ظاهری ایمپلنت و دندان طبیعی

در دندان‌های طبیعی لیگامنت بارها و فشارهای اضافی اطراف استخوان‌ها را با حرکات ریز از بین می‌برد و منجر به حذف فشار اضافی می‌شود. اما در ایمپلنت لیگامنت وجود ندارد و در نتیجه فشارها به طور مستقیم به استخوان منتقل می‌شوند که در گذر زمان منجر به تحلیل استخوان فک می‌شود.

از جمله مشکلات دیگری که به دلیل عدم وجود لیگامنت در ایمپلنت‌ها ممکن است وجود بیاید می‌توان به شکستگی و نکروز استخوان و لق شدگی آن‌ها اشاره کرد. همچنین به وجود داشتن سطح متخلل در ایمپلنت احتمال اینکه آلودگی‌های باکتریایی در آن افزایش پیدا کند زیاد است. در این شرایط باید بدنه ایمپلنت را دتوکسیفیکاسیون انجام دهند تا عفونت را مدیریت کند.

  • نحوه جاگذاری و خونریزی

دندان‌های طبیعی خود به خود در دهان به وجود می‌آیند و به بافت‌های لثه آسیبی وارد نمی‌کنند. اما برای اینکه ایمپلنت دندان در دهان جاگذاری شود نیاز است که لثه را برش بزنند. این کار نیازمند دقت بالایی است. زیرا اگر چهار پنج میلی‌متر بیشتر از فاصله مورد نیاز برش بخورد ممکن است به بافت لثه آسیب وارد شود.

در این شرایط اجازه حرکت قلم را تا جایی می‌دهند که به استخوان فک برخورد نکند. خونریزی پس از کاشت ایمپلنت نشان مورد خطرناکی نیست و کاملاً طبیعی است. اما این امر در دندان طبیعی می‌تواند نشان التهاب و عفونت دندان باشد.

 

آیا ماندگاری ایمپلنت همانند دندان طبیعی است؟

اکنون که به شباهت‌ها و تفاوت‌های ایمپلنت و دندان طبیعی پرداختیم، شاید برای شما سوال باشد که ماندگاری ایمپلنت دندان مانند دندان‌های طبیعی است یا خیر. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که همه چیز بستگی به رعایت بهداشت دهان و دندان توسط شما دارد. اگر شما از دندان‌های طبیعی خود به خوبی مراقبت کنید، می‌توانید آن را از پوسیدگی دندان حفظ کنید. در این صورت نیاز به انتخاب جایگزین برای دندان خود ندارید.

اما اگر به هر دلیلی دندان طبیعی خود را از دست دادید و نیاز است که برای آن یک جایگزین انتخاب کنید باید به شما بگوییم که طول عمر ایمپلنت دندان به خود شما بستگی دارد. اگر شما نکات مراقبتی که دندانپزشک پس از کاشت ایمپلنت برای شما تجویز می‌کند را رعایت کنید و به طور روزانه و مداوم از مسواک و نخ دندان استفاده کنید، ایمپلنت‌های دندانی ۲۵ سال برای شما عمر می‌کند. البته این میزان در تاج ایمپلنت چون در معرض آلودگی‌ها قرار دارد کمتر است و نهایتاً تا ۱۵ سال می‌باشد.

 

نگهداری از ایمپلنت و دندان طبیعی

نگهداری از ایمپلنت‌های دندانی همانند دندان‌های طبیعی به مراقبت نیاز دارد. از جمله این مراقبت‌ها عبارتند از:

  • هر روز پس از مصرف وعده‌های غذایی مسواک بزنید.
  • از اهمیت نخ دندان غافل نشوید و روزانه لابه لای دندان‌های خود را با نخ دندان تمیز کنید.
  • از مصرف بیش از اندازه قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار خودداری کنید.
  • استعمال دخانیات و نوشیدنی‌های الکلی برای سلامت دندان‌ها ضرر دارد. آنها را از زندگی خود حذف کنید و یا مصرف آنها را بسیار محدود کنید.
  • انواع نوشابه‌های گازدار را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
  • از دندان‌های خود در برابر هرگونه ضربات سخت محافظت کنید.
  • در صورت بروز هرگونه پوسیدگی دندان فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید.
  • به صورت ماهیانه برای چکاپ کامل دندان‌ها به دندانپزشک مراجعه کنید تا هرگونه آسیب جزئی فورا برطرف شود.

 

نتیجه‌گیری

شباهت‌های زیادی میان ایمپلنت و دندان طبیعی وجود دارد که سبب مزیت فراوان این روش می‌شود و آن را به بهترین جایگزین برای دندان‌های طبیعی تبدیل کرده است. از طرفی تفاوت‌های زیادی نیز میان آنها وجود دارد که با دانستن آن می‌توانید بهترین انتخاب را برای جایگزینی دندان طبیعی خود کنید.

نکته حائز اهمیت این است که انجام ایمپلنت با درصد موفقیت بالا در گرو کاشت درست آن است. شما با انتخاب دندانپزشکان ماهر کلینیک دندانپزشکی ارغوان می‌توانید از نتیجه کاشت و عمل جراحی ایمپلنت دندان خود مطمئن باشید. البته انتخاب دندانپزشک ماهر ۵۰ درصد ماجرا است. مابقی آن بر عهده خود شما است. شما باید تمامی نکات تجویزی دندانپزشک را برای اینکه طول عمر ایمپلنت دندان خود را بالا ببرید رعایت کنید.

 

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *