شاید با خود فکر کنید که اگر یک درصد از رنگ کامپوزیت دندانهای فعلی خود ناراضی بودید، دیگر جای برگشتی نیست و دیگر نمیشود هیچ کاری انجام داد؛ ولی باید این مژده را به شما بدهم که اینطور نیست و شما میتوانید هر زمان که بخواهید به تغییر رنگ کامپوزیت خود بپردازید.
در این مقاله پاسخ سؤالاتی مانند: آیا اصلاً رنگ کامپوزیت بهمرورزمان تغییر میکند یا خیر؟ اگر تغییر میکند علت تغییر رنگ آن چیست؟ آیا میتوان رنگ کامپوزیت را تغییر داد یا خیر؟ اگر جواب سؤال قبلی مثبت است، با چه روشی میتوان رنگ کامپوزیت فعلی خود را تغییر داد؟ ترمیم کامپوزیت به چه صورت است؟ و پاسخ سؤالات دیگر مربوط به همین بحث، داده شده است. شما بعد از خواندن این مقاله اطلاعات مقبولی درباره تغییر رنگ کامپوزیت خواهید فهمید، پس توصیه میکنیم که تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
فهرست مطالب:
- آیا کامپوزیتها بعد از مدتی تغییر رنگ میدهند؟
- آیا میتوان از تغییر رنگ کامپوزیت جلوگیری کرد؟
- سرعت تغییر رنگ کامپوزیتها
- چه دلایلی باعث تغییر رنگ کامپوزیتها میشود؟
- مهارت پزشک
- برند مورداستفاده در کامپوزیت
- مواد غذایی رنگی
- مواد غذایی اسیدی
- مصرف سیگار و دخانیات
- پولیش دندان
- عدم رعایت بهداشت دندان و دهان
- توجه به تمام توصیههای دندانپزشک
- چهکارهایی باید انجام دهیم تا کامپوزیت ما تغییر رنگ ندهد؟
- دلایل نارضایتی از رنگ کامپوزیت خود
- چرا بلیچینگ نه؟
- اگر نمیتوان بلیچینگ کرد، پس چه کنیم؟
- آیا میتوان رنگ کامپوزیت را تغییر داد؟
- توجهکردن به انتخاب درست رنگ ابتدایی
- چطور میتوان رنگ کامپوزیت را تغییر داد؟
- ترمیم کامپوزیت
- مراحل انجام ترمیم کامپوزیت
- کلینیک دندانپزشکی ارغوان
- سخن پایانی
آیا کامپوزیتها بعد از مدتی تغییر رنگ میدهند؟
چه کامپوزیت، چه لمینت و چه دندان عادی اگر مورد مراقبت و توجه قرار نگیرد، بعد از گذشت مدت زمانی تغییر رنگ میدهد و زرد یا کدر میشود. کامپوزیتها به این دلیل که از جنس رزین هستند، بهمرورزمان چه بخواهیم و چه نخواهیم تغییر رنگ میدهند حال در این میان سؤال اصلی این است اگر تغییر رنگ بهخودیخود انجام میشود پس چه کاری از دست ما بر میآید؟ باید گفت که شما با عمل به توصیههای پزشک و برخی توصیهها که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، میتوانید سرعت تغییر رنگ را کندتر کنید.
آیا میتوان از تغییر رنگ کامپوزیت جلوگیری کرد؟
در مورد اینکه آیا میتوان به طور صددرصدی جلوی این تغییر رنگ را گرفت، باید گفت که خیر. همانطور که در تیتر قبلی گفتیم ما هر چقدر هم که بهداشت را به طور کامل رعایت کنیم و به توصیههای گفته شده پزشک توجه کنیم باز هم نمیتوان انتظار داشت که کامپوزیتها مثل روز اول درخشندگی خاص خود را داشته باشند.
با رعایتکردن تمام نکات تنها میتوان میزان این تغییر رنگ را کمتر کرد و همچنین زمان آن را به تأخیر انداخت وگرنه جلوگیری از آن تقریباً ناممکن است.
سرعت تغییر رنگ کامپوزیتها
سرعت رنگ کامپوزیتها اگر هیچگونه مراقبتی از آنها نشود، خیلی سریعتر از حالت عادی اتفاق میافتد؛ ولی در حالتی که شما به تمام توصیهها عمل کرده و هیچ مشکلی وجود ندارد، سرعت تغییر رنگ بهشدت کاهش پیدا میکند و همانطور که بارها گفتیم متأسفانه میزان رنگپذیری کامپوزیت نسبت به لمینت و پرسلین ونیر بیشتر است به همین دلیل نیاز به مراقبت بیشتری دارد.
چه دلایلی باعث تغییر رنگ کامپوزیتها میشود؟
دلایل زیادی برای تغییر رنگ کامپوزیتها وجود دارد که البته جلوگیری و راهحلهای پیشنهادی برای آنها هم بهشدت ساده هستند.
مهارت پزشک
شاید با خود فکر کنید که مهارت پزشک چه تأثیری میتواند بر تغییر رنگ کامپوزیت داشته باشد؛ ولی باید گفت که بعضی از خطاها باعث میشوند که تغییر رنگ به وجود آماده هم بیشتر شود هم بیشتر به چشم بیاید، ممکن است دندانپزشکان در مورداستفاده از برند کامپوزیت اشتباه کنند و همچنین پولیش اشتباه دندان و دیگر مسائل… همه اینها میتواند باعث شود که مهارت پزشک بههرحال تأثیر خود را بگذارد.
برند مورداستفاده در کامپوزیت
همانطور که گفتیم یکی از نکاتی که بهشدت در نتیجه کار تأثیر دارد، برند مورداستفاده در کامپوزیت است. با اینکه کامپوزیت در مقایسه با لیمنت میزان رنگپذیری بیشتری دارد؛ ولی حتی بین خود برندهای کامپوزیت هم میزان این رنگپذیری متفاوت است. استفاده از برندی که دارای کیفیت خوبی است و همچنین برندی که متناسب با جنس دندان و لثه ما است، باعث میشود دوام کامپوزیت بیشتر و میزان رنگپذیری آن کمتر شود.
مواد غذایی رنگی
همانطور که در مقاله “مراقبتهای بعد از انجام کامپوزیت” گفتیم بهتر است که چند روز اول اصلاً از مواد غذایی که حس میکنید رنگی هستند استفاده نکنید. بعد از مدتی نمیتوان گفت که از اینطور مواد غذایی به کل دوری کنید؛ ولی سعی کنید میزان مصرف آنها را به حداقل برسانید و همچنین بعد از آنها حتماً دندانهای خود را مسواک بزنید یا حداقل با آب شستشو دهید.
مثال مواد غذایی رنگی: پفک، قهوه، چای، سس کچاپ، شکلات و کاکائو، برخی میوهها مانند توت، زعفران، زردچوبه، برخی آبمیوهها و…
مواد غذایی اسیدی
کاملاً بدیهی است که مواد غذایی که دارای اسید هستند؛ مانند نوشابه و دیگر نوشیدنیهای گازدار باعث میشوند که به مینای دندان آسیب وارد شده و شاهد تغییر رنگ دندان و کامپوزیت خود باشیم. بعد از مصرف آنها هم بهتر است که حداقل دهان خود را با آب شستشو دهید.
مصرف سیگار و دخانیات
علاوه بر سایر ضررهایی که سیگار، قلیان و دیگر مواد مخدر به بدن ما وارد میکنند، باید گفت که مصرف زیاد آنها باعث کدر و بدرنگ شدن دندانها میشوند و برای جلوگیری از آن کاری جز ترک سیگار نمیتوان کرد. علاوه بر این موضوع حتی گاهی اوقات افرادی که خیلی زیاد سیگار میکشند اصلاً کاندیدای مناسبی برای کامپوزیت نخواهند بود.
پولیش دندان
همانطور که در مقاله “مراقبتهای بعد از انجام کامپوزیت” در مورد پولیش کامپوزیت صحبت شد باید گفت که مانند دندان عادی، کامپوزیت هم باتوجهبه پیشنهاد پزشک چند وقت یکبار نیاز به پولیش دارد تا پلاکهای جمع شده روی دندانها را پاک کند تا در ادامه این پلاکها باعث تغییر رنگ کامپوزیتها نشوند همچنین پولیش سطح کامپوزیت را براق میکند به همین دلیل احتمالاً شما بعد از انجام آن حس میکنید که کامپوزیت مانند روز اول درخشان شده است.
عدم رعایت بهداشت دندان و دهان
شاید بتوان گفت که مهمترین مسئله در مراقبتهای بعد از کامپوزیت و حتی برای دندانهای عادی هم همین رعایت بهداشت دندانهاست و متأسفانه با اینکه کمترین هزینه، کمترین میزان صرف وقت و همچنین مهمترین نقش را داراست، باز هم بسیاری از افراد از کنار آن بیتفاوت رد شده و گمان میکنند حال که کامپوزیت و یا لمینت انجام دادهاند، دیگر نیازی به مسواکزدن و مراقبت از آنها نخواهد بود. باید گفت که نهتنها مسواکزدن نیاز هست؛ بلکه بیشتر از قبل هم باید به این مسئله توجه داشت چرا که کامپوزیت و لمینت نسبت به دندانهای عادی حساستر هستند.
توجه به تمام توصیههای دندانپزشک
بهتر است در ابتدا هر آنچه که دندانپزشک خود میگوید را رعایت کنید، شاید توصیهای که دندانپزشک شما دارد با چیزی که در سایتهای مختلف خواندهاید متفاوت باشد؛ ولی بههرحال پزشک جنس دندانها، برند استفاده شده و دیگر مسائل را میداند و مطمئن باشید که اگر دندانپزشک متخصص و کاربلدی را انتخاب کرده باشید، با عمل به توصیههای او بهترین نتیجه را خواهید گرفت.
چهکارهایی باید انجام دهیم تا کامپوزیت ما تغییر رنگ ندهد؟
این بحث را بهصورت موردی بیان میکنیم:
- رعایت کامل بهداشت دندانها
- انجام چکاپ بهموقع
- انجام سروقت و درست پولیش کامپوزیتها
- توجه به توصیههای گفته شده در مقالات و مهمتر از آن توجه به توصیههای دندانپزشک خود
- و….
دلایل نارضایتی از رنگ کامپوزیت خود
دلایل ناراضی بودن از رنگ فعلی کامپوزیتهای خود میتواند دو مورد باشد:
- حالتی که در آن شما رنگ ابتدایی که برای کامپوزیت خود انتخاب کردهاید را دوست نداشته و میخواهید آن را به دلخواه و سلیقه جدید خود تغییر دهید.
- در حالت دوم، رنگ کامپوزیت دندانهای شما به مرور زمان تغییر کرده و شما میخواهید آنها سفیدتر و درخشانتر شوند.
چرا بلیچینگ نه؟
در مورد حالت اول که باید گفت بعضی از افراد رنگ ابتدایی خود را سفید خیلی چشمگیری انتخاب کردهاند، و شاید بخواهند کامپوزیت خود را مقداری به رنگ طبیعی نزدیکتر کنند. بدیهی است که در این حالت بلیچینگ روش مناسبی نیست.
در مورد دوم باید گفت که بلیچینگ در حقیقت فقط روی دندان طبیعی اثر کرده و روی کامپوزیت، لمینت و… به آن صورت تأثیری ندارد.
اگر نمیتوان بلیچینگ کرد، پس چه کنیم؟
راهحل ما در این حالت پولیش کردن کامپوزیتهاست که باتوجهبه دستور دندانپزشک ممکن است چند ماهی یکبار انجام گیرد. البته گفتن این نکته هم خالیازلطف نیست که پولیش کردن لزوماً باعث سفیدتر شدن دندانها نمیشود؛ ولی بیتأثیر هم نیست.
آیا میتوان رنگ کامپوزیت را تغییر داد؟
سؤال اصلی ما همین است که آیا میشود رنگ کامپوزیت را تغییر داد؟ حالا اگر به هر دلیلی نیاز باشد که رنگ کامپوزیت خود را تغییر دهیم، آیا این کار امکانپذیر هست یا خیر؟ در جواب این سؤال باید گفت که خوشبختانه بله این کار امکانپذیر است.
توجهکردن به انتخاب درست رنگ ابتدایی
در مورد این موضوع باید گفت که درست است امکان تعویض رنگ کامپوزیت وجود دارد؛ ولی بههرحال این کار هم با صرف وقت و هزینه همراه است پس چهبهتر که در ابتدا به مشاورههای پزشک گوش داده و در انتخاب رنگ مناسب کامپوزیت کوشا باشید، تا بعداً نیاز به تعویض آن نداشته باشید.
چطور میتوان رنگ کامپوزیت را تغییر داد؟
ترمیم کامپوزیت، راهحل این موضوع است. شما میتوانید با مشاوره قبلی با دندانپزشک خود برای ترمیم کامپوزیت خود اقدام کنید و البته در مورد اینکه قصر تغییر رنگ کامپوزیت خود را هم دارید با دندانپزشک خود مشورت کنید.
ترمیم کامپوزیت
همانطور که از اسم آن هم پیداست، منظور این است که اگر کامپوزیت ما ایرادی داشت بتوان با ترمیم آن را حل کرد. ما هر چقدر هم سعی کنیم نمیتوان از شکستگیهای ناخواسته کامپوزیت و یا تغییر رنگ طبیعی آن جلوگیری کنیم؛ ولی بههرحال اگر این اتفاقات رخ دهد میتوان برای رفع حالت شکستگی و همچنین ازبینبردن لکه و یا تغییر رنگ کامپوزیت به دندانپزشکی مراجعه کرد.
مراحل انجام ترمیم کامپوزیت
مانند مراحل کامپوزیت اولیه، اولین مرحله تراشیدن است که البته تفاوت آن با کامپوزیت اولیه این است که در کامپوزیت اولیه مقدار اندکی از دندان طبیعی تراش میخورد؛ ولی در ترمیم کامپوزیت، بخش رویی کامپوزیت تراش میخورد.
پس از آن رنگ دلخواه و باب میل قطعی خود را انتخاب کرده و آن را به دندانپزشک اطلاع میدهیم تا کار خود را شروع کند. بعد از انتخاب رنگ دلخواه، همانند مراحل کامپوزیت عادی، دندانپزشک رزین را تکهتکه روی دندان گذاشته و به آن شکل و فرم میدهد و ادامه کار… در حقیقت مثل این است که شما یکبار دیگر و از نو کامپوزیت کردهاید.
کلینیک دندانپزشکی ارغوان
تا اینجای کار حتی در چیزی که فکر میکردید هیچ ربطی به مهارت پزشک ندارد، یعنی همان رنگپذیری کامپوزیت، ردی از این موضوع و میزان اهمیت آن کشف شد. در کل بحث انتخاب پزشک مناسب و متخصص یکی از راههای رسیدن به نتیجه بهتر در هر جراحی مربوط به دهان و دندان است.
کلینیک دندانپزشکی ارغوان با مجهزترین دستگاههای روز دنیا و بهترین دندانپزشکان در زمینههای لمینت، ایمپلنت، کامپوزیت، روکش، ارتودنسی، بلیچینگ، ترمیم و… آماده خدمترسانی به مردم شهر زیبای کرج و سایر شهرها هست.
میزان رضایت از هر کلینیک در حقیقت نتیجه بعد از انجام کار را برای ما آشکار میکند و کلینیک دندانپزشکی ارغوان در این مورد ثابت شده است.
سخن پایانی
در این مقاله ابتدا در مورد اینکه آیا کامپوزیت تغییر رنگ میدهد یا خیر، صحبت کردیم که فهمیدیم جواب این سؤال بله است. پس از آن درباره دلایلی که این تغییر رنگ را تسریع میکنند صحبت کردیم. سپس درباره اینکه آیا میشود رنگ کامپوزیت یا تعویض کرد یا خیر، صحبت کردیم که جواب این سؤال هم خوشبختانه بله است و جای نگرانی نیست.
همانطور که گفتیم تعویض رنگ کامپوزیت با صرف وقت و هزینه است. بهتر است که در ابتدا به رنگ انتخابی خود توجه کامل را داشته باشیم و همچنین تمام تلاشمان را بکنیم که از تغییر رنگ زیادی کامپوزیت خود جلوگیری کنیم تا نیاز نباشد بهدفعات زیاد این تعویض رنگ را انجام دهیم.
بدون نظر