Scaling of composite teeth: Does the composite become white with scaling?

شاید شما هم از جمله کسانی باشید که دندان‌های خود را کامپوزیت کردید و پس از گذشت دوره‌ای، تشکیل پلاک و جرم را روی دندان خود به چشم دیده‌اید و یا با وجود رعایت تمامی مراقبت‌ها و استفاده از دهان شویه، نخ دندان و مسواک باز هم احساس می‌کنید که دهانتان بوی بدی می‌دهد؛ اگر به دنبال راه‌حلی برای حل این مشکلات هستید، باید بگوییم که جرم گیری دندان کامپوزیت شده، راه‌حلی موثر برای شما است.

باید دقت داشته باشید که جرم گیری فقط روشی درمانی است که برای از بین بردن پلاک و جرم و رسوبات روی دندانتان کاربرد داشته و فقط کمی، می‌تواند کدری دندان شما را کاهش دهد و موجب شفافیت شود.

شاید شما هم مشکلاتی با دندان خود دارید و به دنبال پاسخ سوالات خود در مورد کامپوزیت و جرم گیری می‌گردید؛ در این مقاله سعی داریم به سوالات شما، تا جای ممکن پاسخ دهیم.

 

فهرست

در این مقاله به موضوعات زیر می‌پردازیم:

  • جرم گیری دندان
  • جرم گیری دندان کامپوزیت شده امکان دارد ؟
  • چرا جرم گیری برای دندان کامپوزیت شده لازم است؟
  • روش‌های جرم گیری دندان کامپوزیت شده
  • علایم نیازمندی دندان کامپوزیت شده به جرم گیری
  • مراقبت‌های پس از جرم گیری دندان کامپوزیت
  • مزایای جرم گیری پس از کامپوزیت
  • هزینه‌های جرم‌ گیری دندان‌های کامپوزیت شده‌
  • پولیش کامپوزیت چیست و چه تفاوتی با جرم گیری دارد

 

جرم گیری دندان

از جرم گیری دندان می‌توان به عنوان یکی از معروف‌ترین روش‌ها، جهت تمیزی دندان‌ها نام برد. که توسط متخصص و در مطب (با کمک تجهیزاتی خاص) انجام می‌شود. این روش حتی برای کمک‌رسانی به بیماران لثه هم به کار می‌رود.

در طی این فرآیند، که جهت کمک به افزایش بهداشت دهان و دندان به کار می‌رود، به کمک ابزار و تکنیک‌هایی، آلاینده‌های مزاحم سطح لثه و دندان را از بین می‌برد.

 

مراحل جرم گیری دندان

جرم گیری به شکل منظم و دوره‌ای و طی مراحلی باید انجام شود که در ادامه به ترتیب این مراحل را برای شما شرح می‌دهیم.

  1. معاینه توسط دندانپزشک

به دلیل تشخیص مقدار جرم و رسوبات

  1. بی حسی موضعی

با استفاده از بی حس کننده‌ی سبکی، ناحیه‌ی مورد نظر بی حس می‌شود

  1. جرم گیری

پزشک با ابزاری کوچک، تمامی پلاک‌های موجود را می‌تراشد ( جرم گیری بسیار عمیق است و کاملاً متفاوت‌تر از فرایند مسواک است)

  1. صاف نمودن کناره‌ی لثه

پزشک به کمک وسیله‌ای لبه‌های ریشه‌‌ی دندان را صاف می‌کند و به این ترتیب لثه‌ها بدون جرم می‌شود و به جای خودشان برمی‌گردند.

 

جرم گیری دندان کامپوزیت شده امکان دارد؟

کامپوزیت ماده‌ای از جنس پلیمر است که دندانپزشکان به کمک آن نواقص دندانی از جمله شکستگی‌ها، بد رنگ شدگی و فاصله‌ها را رفع می‌کنند.

برخی اوقات در برخی از افرادی که حتی تمامی نکات بهداشتی را هم رعایت کرده‌اند (به اندازه از مسواک و نخ دندان استفاده کرده‌اند)، دیدیم که آنها هم دچار جرم زیاد بر روی دندان خود و همچنین دچار بوی بد دهان می‌شوند.

شاید این عزیزان، می‌خواهند بدانند که می‌شود دندان‌های کامپوزیت شده‌ی خود را جرم گیری کنند؟ آیا این فرآیند آسیبی به کامپوزیت وارد نمی‌کند؟

در پاسخ به این سوالات باید بگویم که نه تنها جرم گیری این دندان‌ها، امکان‌پذیر است بلکه بسیار هم برایشان مفید است و سبب افزایش ماندگاری می‌شود.

 

جرم گیری دندان کامپوزیت شده به دندان آسیب می‌رساند؟

برخی از افراد شاید فکر کنند که آیا جرم گیری آسیبی به کامپوزیت وارد می‌کند؟ باید بگوییم که کامپوزیت هم مانند دندان‌ طبیعی است و جرم گیری نه تنها سبب آسیب به آن نمی‌شود بلکه برایش مفید هم است و سبب شفافیت و جلوگیری از شلی و افتادگی آن می‌شود.

 

چرا جرم گیری برای دندان کامپوزیت شده لازم است؟

جرم گیری یکی از روش‌های دندانپزشکان است که با استفاده از این روش پلاک موجود بر سطح دندان را از بین می‌برند. شاید بپرسید که اصلا پلاک چیست ؟ پلاک در واقع ماده‌ای است چسبنده که پس از هر بار مصرف موادغذایی مختلف به روی دندان‌ها می‌چسبد (لایه نازکی ایجاد می‌کند).

در واقع پلاک دارای باکتری است که این باکتری ها اسید ترشح می‌کند و سبب پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.

علل جرم دندان

مسواک نزدن یکی از بزرگترین علل تشکیل پلاک به روی دندان است. و وقتی شخصی مسواک نزند، پلاک‌های روی دندان‌هایش به مرور زمان به جرم تبدیل می‌شود. و همین جرم است که سبب زرد شدگی دندان، پوسیدگی و ایجاد بوی بد دهان می‌شود.

ایجاد جرم و جرم گیری دندان کامپوزیت شده

کسانی که دندان خود را کامپوزیت کرده‌اند، در واقع یک لایه‌ روکش به روی دندان‌هایشان قرار دارد که در واقع جرم به روی روکش کامپوزیت تشکیل نمی‌شود بلکه بر روی سطح خود دندان می‌نشیند. تشکیل جرم به روی دندان این افراد، سبب پوسیدگی دندان و در نتیجه سبب افتادگی روکش از روی دندان هایشان می‌شود.

به همین دلیل است که متخصصین توصیه می‌کنند که حتی پس از کامپوزیت، به صورت دوره‌ای نزد پزشک بروید و معاینه شوید. تا در صورت تشکیل جرم بر روی خود دندان، فرایند جرم گیری را انجام دهید.

این را هم باید اضافه کنیم که تشکیل جرم به روی دندان، مقاومت روکش کامپوزیت را به روی تغییر رنگ کم می‌کند و به مرور زمان سفیدی کامپوزیت از بین می‌رود.

 

روش‌های انجام جرم گیری دندان کامپوزیت شده

با توجه به شرایط دندان و لثه و همچنین مقدار پلاک و مقدار و نوع جرم روی دندان‌های هر شخصی، روشی متفاوت برای جرم گیری انتخاب می‌شود.

مشخصاً پزشکان باید دقت بیشتری را برای جرم گیری دندان‌های کامپوزیتی  به خرج دهند.

به طور کلی جرم گیری به روش‌های دستی، اولتراسونیک و لیزری انجام می‌شود که در ادامه در مورد هر کدام توضیح مختصری می‌دهیم.

  • جرم گیری دندان کامپوزیت شده به صورت دستی

پزشک با کمک وسیله‌ای از جنس فلز به تراش پلاک از روی دندان می‌پردازد.

  • جرم گیری دندان کامپوزیت شده اولتراسونیک

دستگاهی که در این روش استفاده می‌شود دارای نوکی فلزی و اسپری آب است که همزمان با تراش پلاک توسط قطعه فلزی، آب به شستشوی دندان می‌پردازد.

  • جرم گیری دندان کامپوزیت شده لیزری

همانطور که از اسمش پیدا است، از نور لیزر برای جرم‌گیری استفاده می‌شود. این روش به نسبت سایر روش‌ها با سرعت بیشتری انجام می‌شود و دقت بالاتری هم دارد. هم چنین در این روش احتمال ایجاد التهاب هم کاهش می‌یابد.

 

علائم نیازمندی به جرم گیری دندان کامپوزیت شده

شاید می‌دانید که بعد از انجام فرآیند کامپوزیت به طور میانگین هر چهار تا شش ماه، یک دفعه باید برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. امّا شاید شما هم مانند بسیاری دیگر از افراد، وقت و هزینه این کار را نداشته باشید. به این ترتیب ما تعدادی از علائم و نشانه‌هایی که به شما می‌گویند که دندانتان نیاز به جرم گیری دارد را شرح می‌دهیم.

  • بوی بد دهان

بوی بد دهان در افرادی که کامپوزیت انجام دادند، از مهم‌ترین نشانه‌های نیاز به جرم گیری است‌.

همانطور که گفتیم، کامپوزیت نوعی روکش است که درست به روی دندان‌ها قرار می‌گیرد. در نتیجه حتی هنگامی که شما درست و منظم مسواک بزنید، مقداری جرم، روی سطح دندان( زیر کامپوزیت) جمع می‌شود. باکتری موجود در این جرم، به تولید اسید می‌پردازد و سبب پوسیدگی دندان و همچنین باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شود.

باید بدانید که اگر شخصی کامپوزیت انجام داد، چند برابر بیشتر از دیگران باید به بهداشت دهان خود اهمیت دهد. یعنی علاوه بر مسواک حتما باید از نخ دندان و دهان شویه هم استفاده کند.

  • خونریزی از لثه

خونریزی لثه به خصوص در هنگام برخورد ساده و یا هنگام مسواک ، از دیگر نشانه‌های نیازمندی دندان‌های شما به کامپوزیت است. در صورت هر گونه خونریزی لثه به دندانپزشک مراجعه کنید تا از ایجاد حساسیت دندان جلوگیری کنید.

  • خشکی دهان

اگر مقدار کافی آب در شبانه روز می‌نوشید اما باز هم در دهان خود احساس خشکی می‌کنید نیز باید به وجود جرم روی دندان شک کنید.

  • حساسیت‌های دهانی

گاهی نیز حساسیت‌های غیر عادی دهان هم می‌تواند نشانه‌ای از نیازمندی دندان شما به کامپوزیت باشد.

 

 

مراقبت‌های پس از جرم گیری دندان کامپوزیت شده

برای حفظ سلامت دهان خود، و همینطور برای ماندگاری بیشتر کامپوزیت، باید مراقبت‌های بعد از کامپوزیت را جدی بگیرید. بهتر است که پس از هر بار جرم گیری، نکاتی را رعایت کنید.

  • در بعضی از اشخاص، به دلیل التهاب لثه خونریزی و تورم پس از جرم گیری وجود دارد که خوشبختانه این موضوع موقتی است و مشکلی ندارد. امّا در صورتی که خونریزی شدید و غیرعادی باشد باید با دندانپزشک خود مشورت کنید.
  • بهتر است که در این دوره از دهان شویه و خمیر دندان‌های فاقد مواد ساینده استفاده نمایید که به وزیر‌ها آسیبی وارد نشود.
  • از مسواکی استفاده کنید که موهای نرمی دارد و با آن راحت‌تر هستید. (استفاده از مسواک سخت می‌تواند احتمال خونریزی را تشدید کند)

 

مزایای جرم گیری دندان کامپوزیت شده

جرم گیری روشی است برای سلامت دندان و به طور کلی دهان که مطمعناً مزایای فراوانی دارد (هم برای افرادی که کامپوزیت انجام داده‌اند و هم برای سایرین).

  • سفید شدن دندان

همانطور که قبلاً گفتیم، جرم گیری یک روش درمانی است که به پاکسازی و جرم گیری سطح دندان می‌پردازد. پس جرم گیری سبب شفافیت دندان می‌شود و از کدری آن می‌کاهد. اما به تنهایی باعث سفیدی دندان‌ها نیست. امّا جرم‌ گیری پس از کامپوزیت باعث از بین رفتن لکه‌ها و گرمی دندان می‌شود. در نتیجه دندان همان شفافیت اولیه‌ی خود را کسب می‌کند.

  • سلامت دندان‌ با جرم گیری دندان کامپوزیت شده

همانطور که خواندید، کامپوزیت نوعی روکش است که روی سطح دندان قرار می‌گیرد در نتیجه امکان تجمع جرم روی سطح دندان طبیعی و خطر سلامت آن ‌ها وجود دارد. امّا با انجام جرم گیری و همچنین معاینه‌ی دوره‌ای و منظم، سلامت دندان شما به شکل مطلوبی حفظ می‌شود.

  • ماندگاری روکش کامپوزیت با جرم گیری دندان کامپوزیت شده

جرم روی دندان، سبب پوسیدگی دندان و در نتیجه باعث شلی و افتادگی کامپوزیت روی آن می‌شود.

  • افزایش مقاومت روکش کامپوزیت در مقابل تغییر رنگ

اگر به بهداشت دهان و دندانتان رسیدگی چندانی نکنید، در صورت مصرف خوراکی‌های رنگی، به مرور رنگ وزیرها تغییر می‌کند و کامپوزیت مقاومت خود را در برابر تغییر رنگ از دست می‌دهد.

شما می‌توانید با انجام جرم گیری مقاومت روکش کامپوزیت را افزایش دهید (در برابر تغییر رنگ)

  • پیشگیری از بوی بد دهان با انجام جرم گیری دندان کامپوزیت شده

همانطور که گفتیم، جرم روی دندان و اسید تولیدی توسط باکتری‌ها در نهایت بوی بد دهان را حاصل می‌شود. که با انجام جرم گیری از این بو جلوگیری به عمل می‌آورند.

 

 

هزینه‌های جرم‌ گیری دندان‌های کامپوزیت شده‌

مانند خیلی دیگر از خدمات دندان، برای جرم گیری دندان هم، عوامل گوناگونی وجود دارند که می‌توانند روی هزینه‌ی آن تاثیر بگذارند. در واقع هزینه‌ی هر شخصی با شخص دیگر فرق می‌کند.

به طور کلی عوامل زیر می‌توانند هزینه را تغییر دهند:

  • مقدار جرم روی دندان و لثه‌ها
  • روش انتخابی پزشک برای جرم گیری
  • تعداد جلسات پاکسازی
  • مهارت و تجربه‌ی دندانپزشک
  • موقعیت مکانی کلینیک

باید این نکته را بدانید که هزینه‌ی پاکسازی دندان کامپوزیتی بیشتر از سایر دندان‌ها است. چون وجود روکش کامپوزیت باید سبب افزایش دقت پزشک برای جرم گیری شود (تا آسیبی به کامپوزیت وارد نشود) و همینطور وقت بیشتری هم صرف می‌شود.

 

 

پولیش کامپوزیت چیست و چه تفاوتی با جرم گیری دارد؟

جرم گیری و پولیش دو فرآیند کاملا متفاوت هستند. جرم گیری از نظر ظاهری تنها سبب شفافیت دندان کامپوزیتی می‌شود اما پولیش اینطور نیست.

پولیش فرآیندی است که در طی آن، دندان کامپوزیتی را صاف و صیقلی می‌کنند و در واقع برای سفیدی کامپوزیت و نابودی تغییر رنگ آن به کار می‌برند.

معمولا افراد هر یک تا دو سال باید برای نابودی لکه‌ها و بازگشت درخشندگی، نزد پزشک خود روند و دندان خود را پولیش کنند.

 

نتیجه گیری:

یکی از اصول برای مراقبت از دندان کامپوزیتی، جرم گیری دندان است. که روشی است درمانی که برای رهایی و پاکسازی جرم  رو و کناره‌ی دندان‌ها بر اثر تجمعات حاصل از ذرات غذایی به کار می‌رود.

همانطور که می‌دانید بعد از انجام فرآیند کامپوزیت رعایت کردن نکات بهداشتی دندان و همچنین دهان اهمیت زیادی دارد، چون که بر اثر جمع شدن جرم به روی دندان‌هایی که زیر کامپوزیت قرار دارند، باکتری‌هایی که در این جرم ها قرار دارند، اسید تولید می‌کنند. و نه تنها سبب ایجاد بوی بدی می‌شوند بلکه موجب پوسیدگی دندان می‌شوند. همین در نهایت باعث می‌شود کامپوزیت بیفتد.

معمولاً اگر شرایطی را مانند بوی بد دهان (در مدت زمان‌های طولانی)، خون لثه و یا تداوم تشنگی (حتی پس از اینکه آب خوردید) دارید، باید به دندانپزشک خود در کلینیک ارغوان کرج مراجعه کنید تا در صورت لزوم جرم گیری انجام دهید.

همچنین خاطر نشان کنیم که جرم گیری دندان هیچ گونه آسیبی به روکش کامپوزیت نمی‌زند و باعث ماندگاری بیشتر و درخشندگی آن هم می‌شود. به دندان خود اهمیت دهید، نکات بهداشتی را رعایت کنید و مراجعه به پزشک را فراموش نکنید.

 

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *