What is the cause of bitterness in the mouth?

طعم فلز یا تلخی دهان که احساس می‌کنید، با نام دیسگوزیا نیز شناخته می­‌شود. می‌­تواند یک وضعیت خسته کننده و در مواردی نیز پایدار باشد. این وضعیت می‌تواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد و فرد را آزرده خاطر سازد.

حال ممکن است این سؤال برایتان پیش بیاید که علت تلخی دهان چیست؟ این مشکل می‌تواند دلایل زمینه‌­ای مختلفی داشته باشد، از شرایط پزشکی رایج گرفته تا اختلالات عصبی یا تغذیه‌ای پیچیده‌­تر. در ادامه این مقاله، مطالب ارزشمندی را در اختیار شما قرار داده‌­ایم تا بتوانید به پاسخ سؤال خود، برسید.

علت تلخی دهان

·      بیماری رفلاکس معده به مری

یکی از مقصران اصلی این مشکل، رفلاکس معده به مری است. این بیماری مزمن به اسید معده این اجازه را می‌­دهد که به مری بازگشته و در برخی موارد به دهان برسد. در نهایت اسید معده که به طور مستقیم گیرنده­‌های چشایی را تحت تأثیر قرار داد، منجر به ایجاد طعم ترشی یا تلخی در دهان می­‌شود. مدیریت بیماری رفلاکس معده از طریق تغییر رژیم غذایی، اصلاح شیوه زندگی و دارو محقق شد و می­‌تواند به کاهش تلخی دهان کمک کند.

·      خشکی دهان

خشکی دهان نیز می‌­تواند یکی دیگر از چندین علت این مشکل باشد. بزاق، نقش مهمی در حفظ یک تعادل محیط دهان ایفا می­‌کند. از طرفی، کاهش تولید بزاق می‌تواند باعث تجمع باکتری­‌ها و ذرات غذا شود و در نتیجه، طعم ناخوشایندی ایجاد کند. رسیدگی به علت اصلی خشکی دهان، که شامل برخی داروها، کم آبی بدن، یا اختلالات خود ایمنی می­‌شود، کلید حل این مشکل است.

·      عوارض داروها

برخی داروها، به خصوص آنتی‌بیوتیک­‌ها، داروهای فشار خون، و درمان­‌های سرطان، می‌توانند گیرنده‌­های چشایی را دچار اختلال کند یا ترکیب شیمیایی بزاق را تغییر دهند. در نتیجه این مسئله باعث ایجاد طعم فلزی یا تلخ می­‌شود. این یک عارضه جانبی مشهور برای داروهای مختلف است و در اغلب اوقات موقتی است و در طول مدت استفاده از دارو باقی می‌­ماند.

·      مشکلات دهان و دندان

یکی دیگر از چندین دلیل طعم آهن دهان، مشکلات دهان و دندان همچون بهداشت نامناسب دهان، بیماری لثه، یا ترمیم­‌های خاص دندان نیز می­‌تواند در ایجاد طعم تلخ نقش داشته باشد. رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینات منظم دندانپزشکی می­‌تواند به کاهش این علل مرتبط با دندان کمک کند.

·      عفونت­‌ها و ضایعات دهانی

عفونت­‌های دهان، مانند برفک دهان (کاندیدیازیس) یا عفونت­‌های ویروسی (مانند تبخال دهان)، می‌­توانند باعث تحریک و التهاب در دهان شوند که در نهایت منجر به طعم تلخی می‌­شود. برخی ضایعات یا زخم‌­های دهانی نیز می­‌توانند احساس طعم طبیعی را مختل کنند و طعم فلزی یا تلخ را ایجاد کنند.

·      شرایط عصبی

از دلایل دیگر، می­‌توان به اختلالات عصبی اشاره کرد که می‌­توانند بر سیستم چشایی تأثیر بگذارند. شرایطی مانند آسیب­‌های سر یا برخی بیماری­‌های عصبی می‌­توانند عملکرد اعصاب چشایی را مختل کنند و منجر به ایجاد طعم تلخی شوند.

·      کمبودهای تغذیه‌­ای

کمبودهای تغذیه‌­ای خاص، مانند کمبود روی یا ویتامین ب12، با تغییراتی در حس چشایی، از جمله طعم تلخ یا فلزی در دهان مرتبط است. پرداخت به این عدم تعادل­‌های تغذیه‌­ای ممکن است به رفع اختلال چشایی کمک کند.

اکنون که به چندین دلیل این مشکل پی بردید، زمان آن می‌رسد که چند نکته برای مدیریت طعم تلخ دهان در اختیار شما قرار دهیم.

نکاتی جهت مدیریت تلخی دهان

آیا می‌­توانیم نکاتی جهت مدیریت علت طعم آهن دهان ارائه دهیم؟ چرا که نه! در ادامه به بررسی این نکات می‌­پردازیم.

  1. با ارائه دهنده مراقبت­‌های بهداشتی یا پزشک خود برای تعیین اصلی­‌ترین دلیل، چه مربوط به بیماری رفلاکس معده، خشکی دهان، داروها و موارد دیگر باشد، همکاری کنید. همچنین، درمان بیماری­‌های زمینه‌­ای برای رفع مزه تلخ پایدار ضروری است.
  1. برای رفع این مشکل، راه دیگر اجتناب از خوردن غذاها و نوشیدنی­‌های محرکی است که می‌توانند رفلاکس اسید را بدتر کنند، مانند غذاهای تند، سرخ‌کردنی یا اسیدی و همچنین الکل و کافئین.
  1. هیدراته مانده و برای تحریک تولید بزاق برای افرادی که دهانی خشک دارند، آب یا آدامس بدون قند را در نظر بگیرید.
  1. اگر علت تلخی دهان عارضه جانبی یک دارو تشخیص شود، گرینه‌­های درمانی جایگزین را به کمک پزشک یا ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی خود انتخاب کنید. برای بیماری رفلاکس معده، آنتی اسیدهای بدون نسخه یا تجویزی یا مهارکننده‌­های پمپ پروتون ممکن است به کاهش رفلاکس اسید و طعم تلخی که به دنبال آن می‌­آید، کمک کنند.

ادامه

  1. بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید، از جمله مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه ضد باکتری. همچنین برای رفع هر گونه مشکل اساسی دندانپزشکی، معاینات و تمیزی منظم دندان­‌ها را برنامه ریزی کنید. همچنین برای نابودی تجمع باکتری­‌ها یا ذرات غذا روی زبان، از یک خراش دهنده زبان می­‌توانید استفاده کنید.
  1. سعی کنید از محصولات تقویتی طعم مانند نعناع یا قرص­‌های بدون قند برای از بین بردن طعم تلخ استفاده کنید. همچینین غذاها و نوشیدنی­‌های مختلفی را که ممکن است به طور موقت بر طعم تلخ غلبه کنند، امتحان کنید. مانند مرکبات، نعناع فلفلی یا طعم­‌های قوی دیگر.

از دیگر موارد کمک کننده به برطرف کردن علت تلخی دهان، می‌­توان به برطرف کردن کمبودهای تغذیه‌­ای اشاره کرد. همانطور که پیش­تر گفتیم، کمبود روی یا ویتامین ب12، می‌­تواند علت تلخی دهان باشد. از این رو برای تعیین مکمل مناسب خود با پزشک مشورت کنید.

همچنین اگر این طعم تلخ ادامه‌دار شد، می­‌توانید با یک پزشک متخصص در اختلالات چشایی و بویایی مانند متخصص گوش و حلق و بینی یا یک متخصص چشایی مشورت کنید و مشکلتان را برطرف کنید.

راه‌های خانگی رفع طعم تلخ دهان

در این قسمت از مقاله بررسی علت تلخی دهان، به راهکارهای خانگی حل این مشکل می­‌پردازیم.

  • استفاده از چای سبز و برخی چای‌های گیاهی مانند نعناع فلفلی یا بابونه می‌­توانند به تحریک تولید بزاق کمک کند و طعم تلخ دهان را بپوشانند.
  • طعم ترش یا شیرین مرکبات (مثل لیمو، لیموترش) یا آبنبات­‌های سفت بدون شکر می­‌تواند به طور موقت بر طعم تلخ دهان غلبه کند.
  • جعفری بجوید، نعناع یا زنجبیل تازه می­‌تواند به تحریک جریان بزاق کمک کند و حواس را پرت کند.
  • شستشوی دهان یا محلول جوش شیرین و آب (1.2 قاشق چای­خوری جوش شیرن در یک لیوان آب) می‌تواند به خنثایی اسید و کاهش طعم تلخ کمک کند.
  • خوردن یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل، کنجد یا روغن زیتون، به مدت 10 تا 20 دقیقه می­‌تواند به حذف باکتری­‌ها و سموم از دهان کمک کند و به طور بالقوه طعم تلخ دهان را کاهش دهد.

ادامه

  • مصرف غذاهای غنی از پروبیوتیک مانند ماست، کفیر یا سایر، می­‌تواند به بازگرداندن تعادل باکتری­‌های دهان و کاهش طعم تلخ کمک کند.
  • می­‌توانید با استفاده از مقدار کمی عسل خام یا گلیسیرین روی زبان و داخل گونه­‌ها به پوشش و تسکین جوانه‌­های چشایی کمک کنید.
  • همچنین هیدراته بمانید و یا آب بنوشید یا یخ بمکید، همانطور که پیش­تر در مقاله بررسی علت تلخی دهان گفتیم، می­‌تواند به تحریک تولید بزاق و کاهش طعم تلخ کمک کند.

باید به این نکته توجه کرد که اگرچه این درمان­‌های خانگی و درمان­‌های طبیعی ممکن است تسکین موقتی ایجاد کنند، اما جایگزینی برای ارزیابی پزشکی حرفه‌­ای و درمان علت زمینه­‌ای مزه تلخ پایدار نیستند. اگر طعم تلخ ادامه دار یا بدتر شد، توصیه می­‌شود با یک پزشک مشورت کنید. آیا با تغییر در سبک زندگی یا رژیم غذایی می­‌توان به کاهش طعم تلخ کمک نمود؟ در ادامه مقاله بررسی علت تلخی دهان، به پاسخ این سؤال می‌پردازیم.

تغییرات رژیم غذایی و سبک زندگی مؤثر در علت تلخی دهان

در اینجا چندین تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی که ممکن است در کاهش تلخی دهان مؤثر باشند، برایتان گردآوری کرده‌­ایم:

تغییرات رژیم غذایی:

  • از مصرف غذاهای تند و اسیدی خودداری کنید یا محدود کنید. غذاها و نوشیدنی­‌هایی که بسیار اسیدی هستند، مانند مرکبات، گوجه فرنگی و سس‌­های حاوی سرکه، می‌توانند طعم تلخ دهان مرتبط با رفلاکس معده را تشدید کنند. تاثیر اسیر معده بر دندان نیز نباید فراموش شود. این غذاها می‌توانند باعث تحریک دهان و شدت طعم تلخ شوند.
  • مصرف غذاهای ملایم و با طعم خنثی را افزایش دهید. روی مصرف این قبیل غذاها مانند مرغ ساده، برنج و سبزیجات بخارپز که ممکن است به کاهش طعم تلخ کمک کند، تمرکز کنید.
  • غذاهای مسدودی طعم تلخ را بیشتر بگنجانید. برخی از غذاها مانند آناناس، چای سبز و عسل ممکن است خاصیت مسدود کنندگی تلخی داشته باشند که می‌تواند به پوشش طعم تلخ مزمن کمک کند.
  • هیدراته بمانید. آب فراوان در طول روز می‌­تواند به تحریک تولید بزاق و رقیقی طعم تلخ دهان کمک کند.

تغییرات سبک زندگی:

  • بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. دندان‌­های خود را به طور کامل مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و از یک دهانشویه ضد باکتری برای کمک به حذف هرگونه تجمع باکتری یا ذرات غذایی که ممکن است در ایجاد طعم تلخ نقش داشته باشند، استفاده کنید.
  • الکل و سیگار را ترک کنید. سیگار و مصرف بیش از حد الکل می‌­تواند خشکی دهان و سایر شرایط را تشدید کند و منجر به طعم تلخ مداوم در دهان شود.
  • استرس و اضطراب را مدیریت کنید. سطوح بالای استرس و اضطراب می‌­تواند بر عملکرد بزاق و درک طعم تأثیر بگذارد و به طور بالقوه در ایجاد طعم تلخ نقش دارد.
  • از مرطوب کننده استفاده کنید. هوای خشک می‌­تواند خشکی دهان را تشدید کند. بنابراین استفاده از مرطوب کننده به خصوص در شب ممکن است به کاهش تلخی دهان کمک کند.
  • همانطور که پیش­تر گفتیم، یکی دیگر از چندین علت تلخی دهان، خشکی دهان است. از تنفس بیش از حد از طریق دهان خودداری کنید، زیرا می‌­تواند باعث خشکی دهان شود و تلخی دهان را بدتر کند.

به یاد داشته باشید، تغییرات خاص رژیم غذایی و سبک زندگی که ممکن است مؤثرتر باشد، به علت اصلی طعم تلخ مداوم، بستگی دارد. مشاوره با دندانپزشک می­‌تواند به شما در ایجاد یک برنامه شخصی برای رسیدگی به این مشکل کمک کند.

چند علت دیگر تلخی دهان

1.    بارداری

در دوران بارداری، تغییرات هورمونی می­‌توانند حس چشایی زن را تغییر دهند و منجر به طعم تلخ یا فلزی در دهان شوند. این بیماری به نام دیسژئوزی معروف است، در دوران بارداری شایع است و به طور معمول پس از زایمان برطرف می‌­شود.

2.    عفونت سینوسی

سینوزیت یا عفونت سینوسی می‌تواند باعث تلخی دهان شود. درمان عفونت سینوسی با آنتی‌بیوتیک­ها یا ضد احتقان­‌ها می‌تواند به کاهش این علامت کمک کند.

3.    عدم تعادل هورمونی

نوسانات هورمونی، مانند آن­‌هایی که در دوران یائسگی یا اختلالات تیروئید تجربه می‌­شوند، می‌­توانند درک چشایی را تغییر دهند و باعث ایجاد تلخی در دهان شوند. مدیریت این عدم تعادل هورمونی با دارو یا هورمون درمانی ممکن است به بهبود طعم کمک کند.

4.    عوامل روانی

استرس، اضطراب و افسردگی گاهی اوقات می­‌تواند به صورت طعم تلخ در دهان ظاهر شود. تمرین تکنیک­‌های کاهش استرس، جستجوی درمانگر یا مشاوره می‌­تواند به رفع این عوامل روان­شناختی و بهبود کلی کمک کند.

5.    پرتودرمانی یا شیمی درمانی

بیمارانی که برای درمان سرطان تحت پرتودرمانی یا شیمی درمانی قرار می­‌گیرند، ممکن است تغییراتی در درک چشایی از جمله طعم تلخ در دهان حس کنند. نوشیدن آب، مصرف غذاهای سرد یا استفاده از تکنیک­‌های افزایش طعم می­‌تواند به مدیریت این علامت در طول درمان کمک کند.

6.    آلرژی­‌های دهان

برخی از افراد ممکن است به برخی داروها، غذاها یا محصولات بهداشتی دهان و دندان حساسیت داشته باشند که در نتیجه یک واکنش آلرژیک باعث ایجاد طعم تلخ در دهان می­‌شود. شناسایی و اجتناب از عوامل حساسیت­‌زا می­‌تواند به جلوگیری از این طعم کمک کند.

به طور کلی، علت تلخی دهان می‌­تواند شامل طیف وسیعی از عوامل، از جمله شرایط پزشکی، داروها، انتخاب سبک زندگی و عوامل روانی باشد. همانطور که پیش­تر نیز گفتیم، حفظ بهداشت دهان و دندان، هیدراته ماندن، ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و مدیریت شرایط سلامت زمینه‌­ای می­‌تواند به مدیریت تلخی دهان کمک کند.

کلام آخر

بنابراین، شناسایی علت تلخی دهان به منظور تعیین درمان یا برنامه مدیریتی مناسب توسط پزشک، ضروری است. افرادی که تلخی دهان دائمی را تجربه می‌کنند، می­‌توانند با جست­و­جوی توصیه‌­های پزشکی و انجام آزمایش‌­های تخصصی بالقوه به تشخیص مشکل اساسی و رسیدگی مؤثر به آن کمک کنند. امیدواریم که این مقاله از کلینیک دندانپزشکی ارغوان برای شما عزیزان مفید باشد و ما بتوانیم گامی مؤثر در جهت سلامت بیشتر شما برداریم.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *