مراقبتهای بعد از جراحیها مانند مراقبت از کامپوزیت دندان بهاندازه خود آن جراحی مهم است. شاید حتی مهمتر. چرا که این مراقبتها به طور مستقیم بر دوام و طول عمر کار تأثیرگذار هستند.
در پایان این مقاله به پاسخ سؤالاتی مثل: انواع ونیر چه هستند؟ چه تفاوت و شباهتهایی با هم دارد؟ مراقبتهای قبل، حین و یا بعد از کامپوزیت چه هستند؟ و… میرسیم.
فهرست مطالب:
- کامپوزیت چیست؟
- چه زمانی از کامپوزیت استفاده میشود؟
- انواع ونیر
- شباهت پرسلین ونیر با لمینت
- تفاوت پرسلین ونیرها با کامپوزیت ونیرها
- تعویض کامپوزیت ونیر و پرسلین ونیر
- توصیهها و مراقبتها
- توصیهها و کارهای قبل از انجام کامپوزیت
- توصیهها و کارهای حین انجام کامپوزیت
- مراقبتها و کارهای بعد از انجام کامپوزیت
- اصلاح مدل اولیه کامپوزیت
- خودداری از خوردن مواد غذایی سفت
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- استفاده از خلال دندان ممنوع
- استفاده از مسواک بدون فشار دست
- استفاده از مسواک زبر ممنوع
- ناخنهای خود را نجویید
- دندانقروچهکردن
- مصرف سیگار و قلیان به حداقل ممکن برسد
- از ضربه دیدن دندانهای خود جلوگیری کنید
- غذاهای ترش و اسیدی
- حذف مواد غذایی رنگدانه دار
- چکاپهای منظم
- پولیش کامپوزیت
- کلینیک دندانپزشکی ارغوان
- سخن پایانی
کامپوزیت دندان چیست؟
در مورد این موضوع در مقالات قبلی مانند مقاله ” تفاوت لمینت سرامیکی و ونیر کامپوزیت” و همچنین مقاله مربوط به “اصلاح طرح لبخند” و سایر مقالات موجود در سایت، بسیار صحبت شده است.
به شما توصیه میشود که ابتدا سایر مقالات را بخوانید تا مطالب اولیه مربوط به کامپوزیت را در ذهن خود داشته باشید تا بعد از آن به سراغ مطالب و مراقبتهای بعد از کامپوزیت برویم.
چه زمانی از کامپوزیت دندان استفاده میشود؟
زمانی که شما علاوه بر تغییر رنگ در دندانهای خود، دوست دارید که دندانهای شما نسبت به قبل ظاهر مرتبتری هم داشته باشند، یکی از درمانهای کامپوزیت و یا لمینت به شما پیشنهاد خواهد شد که باتوجهبه ویژگیها، مزایا و معایب هر یک و همچنین فاکتورهای مدنظر خود شما همراه با مشورت دندانپزشک، یکی از دو روش را انتخاب میکنید.
انواع ونیر
در حالت کلی دو نوع ونیر داریم: کامپوزیت ونیر و پرسلین ونیر
با اینکه کامپوزیت ونیرها و پرسلین ونیرها از یکدست هستند، ولی شباهت پرسلین ونیرها به لیمنت بیشتر است و همچنین تفاوت زیادی هم با کامپوزیت ونیرها دارند.
شباهت پرسلین ونیر با لمینت
پرسلین ونیر هم مانند لمینت در لابراتوار انجام میشود، به همین علت دوام و استحکام بیشتری نسبت به کامپوزیت ونیر دارد. در پرسلین ونیر هم مانند لمینت تراشیدگی وجود دارد و شاید حتی مقدار این تراشیدگی نسبت به لمینت بیشتر باشد. پرسلین نسبت به کامپوزیت کمتر دچار تغییر رنگ شده و از نظر رنگپذیری مانند لمینت است.
تفاوت پرسلین ونیرها با کامپوزیت دندان ونیر
همانند تفاوتی که بین لمینت و کامپوزیت هست، پرسلین ونیرها دوام بیشتری نسبت به کامپوزیت ونیرها دارند و همچنین رنگپذیری کمتر، هزینه بیشتر، میزان تراش دندانی بیشتر و…
تعویض کامپوزیت دندان ونیر و پرسلین ونیر
در مورد اینکه کدام یک از این دو نوع، در درازمدت به تعویض نیاز دارند؟ باید گفت که در شرایط یکسان یعنی زمانی که در هر دو مورد از بهترین برند موجود، بهترین روش موجود و در نهایت توسط پزشک ماهر انجام شده باشند و مسائل بهداشتی و مراقبتهای پس از آن به طور کامل رعایت شده باشد، انتظار میرود که تعویض در پرسلین ونیر نسبت به کامپوزیت ونیر در دفعات کمتری انجام گیرد و همچنین پرسلین ونیرها عمر طولانیتری هم داشته باشند.
توصیهها و مراقبتها
در مورد توصیهها باید گفت که کارهایی که باید انجام دهیم به سه بخش: قبل از کامپوزیت، حین کامپوزیت و بعد از کامپوزیت تقسیمبندی میشود.
هر مقدار که بیشتر به این توصیهها عمل کنید و همچنین موارد گفته شده توسط دندانپزشک خود را رعایت کنید، میتوانیم برای مدت طولانیتری از کامپوزیت فعلی خود استفاده کنیم و نیاز به هیچگونه تعویضی هم نیست.
توصیهها و کارهای قبل از انجام کامپوزیت دندان
اگر تا قبل از آن به بهداشت و مسواکزدن خود اهمیت نمیدادید باید حتماً از یک هفته قبل از کامپوزیت، رعایتکردن بهداشت دهان و دندان خود را شروع کنید. و به طور منظم به استفاده از مسواک و نخ دندان بپردازید.
اگر نیاز به جرمگیری دندان و یا دیگر کارهای قبل از کامپوزیت باشد حتماً پیگیری کنید. و کارها را سروقت و بهموقع انجام دهید تا از بروز هر گونه مشکل جلوگیری کنید.
دقیقاً قبل از جلسه کامپوزیت هم بهتر است که مسواک بزنید.
مصرف سیگار و قلیان را در بازه زمانی یک هفته قبل از کامپوزیت یا به طور کامل قطع کنید و یا به حداقل ممکن برسانید.
توصیهها و کارهای حین انجام کامپوزیت دندان
قبل از انجام کامپوزیت حتماً یکبار دیگر با پزشک درباره فرم و رنگ موردنظر خود صحبت کنید و اجازه دهید که دندانپزشک هم نظر خود را بیان کند، سپس با مشورت هم به یک نتیجه واحد برسید.
استرس نداشته باشید و بدانید که کامپوزیت یک عمل برگشتپذیر است و احیاناً اگر یک درصد از نتیجه کار راضی نبودید، میتوانید آن را تعویض کرده و یا به طور کامل بردارید.
حین انجام کار سعی کنید کمتر میزان جابهجایی را زیردست دندانپزشک داشته باشید تا از بروز هر مشکل حین انجام کامپوزیت جلوگیری کنید.
مراقبتها و کارهای بعد از انجام کامپوزیت دندان
ازآنجاییکه بحث اصلی ما راجع به مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان و کارهایی است که باید بعد از کامپوزیت انجام دهیم، بهتر است که این مبحث را بازتر کرده و هر کدام را ریزبهریز بیان کنیم.
اصلاح مدل اولیه کامپوزیت دندان
اگر بعد از اینکه از مطب خارج شدید و یا در خانه حس کردید که دندانهای شما بلند و یا تیزتر از حالت عادی هستند، بهطوریکه هنگام غذاخوردن و در واقع جویدن مواد غذایی برای شما ناراحتی ایجاد میکنند، بهتر است که به دندانپزشک خود مراجعه کنید و از او بخواهید که کامپوزیتها را برای شما اصلاح کند.
خودداری از خوردن مواد غذایی سفت
خوردن غذاهای سفت و شکستن تخمه و پسته حتی برای دندان عادی هم بهتر است که به حداقل برسد پس بعد از کامپوزیت، حداقل تا چند روز بهتر است از خوردن مواد غذایی سفت پرهیز کنیم تا از بروز هر گونه شکستگی خودداری کنیم.
بحث قیمت ترمیم کامپوزیت بهاندازه لمینت گران نیست، ولی باز هم خرج اضافهای است که روی هزینه کامپوزیت میآید و اگر احیاناً این روند شکستگی ادامه پیدا کند، بهاندازه لمینت باید هزینه زیادی را خرج آن کنید. باتوجهبه این توضیحات بهتر است که از هر کاری که ممکن است باعث بشود که کامپوزیت آسیب ببیند و یا شکسته شوند، خودداری کنید.
رعایت بهداشت دهان و دندان
مسواک و خمیردندانی که استفاده میکنید بهتر است با مشورت دندانپزشک باشد. در طول شبانهروز حداقل دو بار مسواک بزنید و همچنین بعد از خوردن قهوه و چای و… بهتر است که مسواک بزنید. طرز صحیح مسواکزدن با زاویه 45 درجه است.
استفاده از خلالدندان ممنوع
استفاده از خلالدندان به دلیل حالت تیزی و همچنین سفتی که دارد، بهتر است که استفاده نشود. بهجای خلالدندان میتوانید از نخ دندان و یا مسواکهای بیندندانی استفاده کنید.
استفاده از مسواک بدون فشار دست
چه در هنگام استفاده از مسواک عادی و چه هنگام استفاده از مسواک برقی بهتر است هیچگونه فشاری از سمت دستهایمان به مسواک وارد نکنیم.
استفاده از مسواک زبر ممنوع
همانطور که گفتیم مسواکی که مورداستفاده قرار میدهیم بهتر است که با مشورت پزشک انتخاب شود و اینکه دندانپزشک بههیچعنوان مسواکی که زبر باشد را به شما توصیه نخواهد کرد چرا که باید از واردشدن هر گونه فشار به دندان جلوگیری کرد.
ناخنهای خود را نجویید
به دلیل اینکه هنگام جویدن ناخنها امکان دارد که دندانها با فشار تقریباً زیادی رویهم قرار گیرند و بههرحال ناخن سفتی خودش را هم دارد، بهتر است که این کار را انجام ندهید. احتمال دارد که این عمل به دلیل مشکلات درونی و روحی مانند استرس، اضطراب و یا افسردگی و… به سراغ افراد بیاید. شما میتوانید در ابتدا سعی کنید این کار را کمتر انجام دهید و در مرحله بعد به رفع ریشه آن بپردازید.
دندانقروچهکردن
مانند ناخن جویدن، دندانقروچهکردن هم ریشه درونی دارد. معمولاً افراد هنگام خواب دندانقروچه میکنند، پس بهتر است که هنگام خوابیدن از محافظ دندان استفاده شود و در همین حین در پی درمان دندانقروچه هم باشید.
مصرف سیگار و قلیان به حداقل ممکن برسد
سیگار و قلیان بهخودیخود باعث سیاهی و بدرنگی دندانهای عادی میشوند. باید این نکته را در نظر داشت که میزان رنگپذیری چه در کامپوزیت و چه در لیمنت در روزهای اولیه، نسبت به دندان عادی بیشتر است پس باید سعی کنید از هر کاری که باعث تغییر رنگ آنها میشود، جلوگیری کنید.
مصرف سیگار و قلیان بعد از کامپوزیت، همانند قبل از انجام آن، یا باید به طور کامل قطع شود و یا به حداقل ممکن برسد.
از ضربه دیدن دندانهای خود جلوگیری کنید
اگر ورزشهای رزمی مانند کاراته، بوکس و… انجام میدهید، سعی کنید اگر به هر دلیل نمیتوانید آن را ترک کنید حداقل هنگام تمرین، مسابقه و یا هر زمان دیگری از محافظ دندان استفاده کنید.
غذاهای ترش و اسیدی
بعد از خوردن مواد غذایی مانند لیموترش، نوشابه و یا هر ماده غذایی دیگری که حالت اسیدی و یا ترش دارد، بهتر است که حداقل دهان خود را با آب بشویید.
حذف مواد غذایی رنگدانه دار
تا یک هفته اول بهتر است یا اصلاً سراغ مواد غذایی که رنگی هستند مانند: قهوه، چای و… نروید یا پس از خوردن آنها مسواک بزنید یا اگر هم وقت مسواکزدن را ندارید بعد از خوردن آنها تا چنددقیقهای مقداری آب در دهان خود نگه دارید و سپس تف کنید.
البته در مرحله اول، توصیه این است که اصلاً سراغ اینگونه مواد غذایی نروید چرا که در روزهای ابتدایی، کامپوزیت خاصیت رنگپذیری بالایی دارد و خوردن این مواد غذایی باعث میشود که رنگ کامپوزیت تغییر کند.
چکاپهای منظم
بهتر است هر 6 ماه یکبار برای چکاپ و معاینه به دندان پزشک خود مراجعه کنید تا اگر احیانا مشکلی به وجود آمده بود، توسط دندان پزشک حل شود.
پولیش کامپوزیت دندان
در حالت کلی پولیش دندان فرایندی است که برای ازبینبردن لکه دندان و همچنین براقتر و درخشانتر کردن دندانها انجام میشود. بهتر است بعد از انجام کامپوزیت چند وقتی یکبار برای پولیش کردن به مطب مراجعه کنید تا از جمعشدن پلاکها روی دندان جلوگیری کرده و یا پلاکهای جمع شده را از بین ببرید.
کلینیک دندانپزشکی ارغوان
کلینیک دندانپزشکی ارغوان تمام خدمات زیبایی و درمانی مربوط به دهان و دندان اعم از کامپوزیت، لمینت، روکش دندان، ایمپلنت و… را ارائه میدهد. در این کلینیک برای قبل، حین و بعد از انجام هر یک از این خدمات، مشاوره کامل توسط دندانپزشکان متخصص به شما ارائه خواهد شد در نهایت شما میتوانید اعتماد کامل از جهت نتیجه عالی را به این کلینیک داشته باشید.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد انواع ونیرها صحبت شد که شامل کامپوزیت ونیرها و پرسلین ونیرها هستند و اینکه پرسلین ونیرها شباهت خیلی زیادی با لیمنت دارند و در نقطه مقابل تفاوت زیادی با کامپوزیت ونیرها دارند. در ادامه به توصیههای مهمی که نیاز هست قبل از کامپوزیت، حین انجام کامپوزیت و بعد از آن انجام دهید اشاره شد که بهتر است که سعی کنید تمام آنها را بهدرستی انجام دهید تا بهترین نتیجه ممکن را از کامپوزیت خود بگیرید.
فکر میکنم که بهتر است که در همان ابتدا از دندانهای خود مراقبت کنید تا احتیاج نباشد درباره مراقبتهای بعد از هر عمل یا جراحی زیبایی دندان مطالعه کنید، البته که کامپوزیت و لمینت را معمولاً کسانی انتخاب میکنند که از فرم دندان خود ناراضی هستند و این موضوع بههیچعنوان تقصیر آنها و یا بهخاطر کمکاری آنها نیست. در کل باید بدانید که با کامپوزیت کردن نهتنها میزان مراقبتکردن و رسیدگی به بهداشت دندانها کمتر نمیشود، بلکه بیشتر از قبل هم تأکید بر آنها خواهد شد.
بدون نظر