در ابتدای بحث باید گفت که نه تنها در بحث ایمپلنت دندان، بلکه در بیشتر روشهای جراحی هم اگر به نکات گفته شده توسط پزشک بیاهمیت باشید، داروهای تجویزی به موقع مصرف نشود، بهداشت آن ناحیه رعایت نشود و سایر دلایل که در ادامه به بیان آنها میپردازیم، ممکن است نیاز به ترمیم و حتی تعویض هم وجود داشته باشد.
در این مقاله به برخی از سؤالات احتمالی شما در مورد ایمپلنت دندان و در حقیقت موارد و نکات مربوط به بعد از ایمپلنت مثل: آیا بعد از ایمپلنت نیاز به مراقبت خاصی هست؟ آیا مراقبت از ایمپلنت با دندان معمولی متفاوت است؟ چطور میتوان بهترین نتیجه را از ایمپلنت گرفت؟ اگر به هر دلیلی از نتیجه ایمپلنت دندان خود راضی نبودیم آیا امکان تعویض و برداشت آن وجود دارد یا خیر؟ و… پاسخ داده میشود.
خواندن این مقاله بیشتر از چند دقیقه، وقت شما را نخواهد گرفت؛ ولی در نهایت نکات خوبی درباره ایمپلنت متوجه خواهید شد.
فهرست مطالب:
- ایمپلنت چیست؟
- در چه زمانی و برای چه نوع خرابی دندان از ایمپلنت استفاده میشود؟
- مراحل ایمپلنت دندان
اول: انتخاب پزشک مناسب و کاربلد
دوم: مراجعه به مطب برای ارائه مشاوره
سوم: ایمپلنت گذاری
چهارم: جایگذاری اباتمنت
پنجم: قالبگیری برای ساخت پروتز اصلی
ششم: جایگذاری تاج اصلی دندان
هفتم: دریافت مشاوره بعد از جراحی
- شکست در نتیجه
- آیا میتوان ایمپلنت را تعویض کرد؟
- طول عمر مفید ایمپلنت چند سال است؟
- توصیههای بعد از ایمپلنت دندان
- آیا ایمپلنت هم مثل دندان عادی دچار بیماریهای مربوط به دندان میشود؟
- کلینیک دندانپزشکی ارغوان
- سخن پایانی
ایمپلنت دندان چیست؟
در ابتدای هر بحث بهتر است که راجع به چیستی موضوع اصلی صحبت کنیم تا درک بهتری از مبحث داشته باشیم. در مورد ایمپلنت باید گفت که در واقع هر جسم خارجی و مصنوعی که در بدن قرار گیرد نوعی از ایمپلنت است. ولی موضوع اصلی این مقاله ایمپلنت دندان است که ایمپلنت دندان بهترین روش جایگزینی دندان افتاده انسان به شمار میرود.
در چه زمانی و برای چه نوع خرابی دندان از ایمپلنت استفاده میشود؟
دندانی که به دلایل مختلف نیاز به کشیدگی دارد و در کل وقتی دندانی از ریشه ایراد داشت، از ریشه نابود میشود. دیگر روش کامپوزیت که برای رفع شکستی به کار میرود، برای این دندان کافی نیست و نیاز است که دندان از ریشه جایگزین شود. پس در این حالت روش ایمپلنت بهترین روش ممکن است.
مراحل ایمپلنت دندان
بهتر است که در بحث مراحل هر یک از آنها را بهصورت جداگانه توضیح دهیم تا بتوانیم نکات بیشتری را بگوییم. هم اینکه در تمام زمینهها بهتر است بعد از فهم چیستی موضوع اصلی، درباره مراحل آن تحقیق کرد. تا یک حالت کلی از روند آن در ذهن شکل گیرد.
مرحله اول ایمپلنت دندان: انتخاب پزشک مناسب و کاربلد
بارها در مقالات قبلی راجع به این مرحله صحبت کردیم. پسنیاز به توضیح اضافهای نخواهد بود. شما با یک جستجوی ساده به لیست پزشکان متخصص و مجرب در سراسر دنیا دسترسی پیدا خواهید کرد. در مورد شهر کرج هم باید گفت که کلینیک ارغوان یکی از بهترین کلینیکهای دندانپزشکی کرج است و این اطمینان را به شما میدهیم که اعتماد کردن به این کلینیک به نفع خود شما خواهد بود.
مرحله دوم: مراجعه به مطب برای ارائه مشاوره
در تمام زمینهها مخصوصاً موارد مربوط به زیرشاخههای پزشکی بهتر است که قبل از انجام عمل خواه زیبایی باشد و خواه درمانی، یک جلسه تحت عنوان جلسه مشاوره بین بیمار یا مراجعهکننده و پزشک مربوطه شکل گیرد.
در این جلسه، معاینه انجام میشود و در مورد درمان موردنظر توسط پزشک برای بیمار توضیحاتی ارائه میشود. و همچنین عکسبرداریهای مدنظر هم گرفته میشود تا پزشک بهترین راهحل ممکن را پیشنهاد دهد. سپس در مورد نحوه جراحی و مزایا و معایب پیوند استخوان ایمپلنت دندان، روند کار و درمان، چند جلسهای بودن درمان، قیمت و سایر نکات توضیح داده خواهد شد.
جلسات مشاوره میتوانند بهصورت مجازی و یا حضوری صورت گیرند و در نهایت باید گفت که جلسه مشاوره بسیار مهم است. بهتر است که بادقت به حرفهای پزشک گوش دهید تا جای ابهامی باقی نماند و در نهایت بهترین نتیجه را از درمان خود دریافت کنید.
مرحله سوم: ایمپلنت گذاری
یک جلسه حدوداً یک تا یک و نیمساعته برای جاگذاری ایمپلنت که اولین مرحله جراحی بهحساب میآید، نیاز است. این مرحله به این صورت است که یک پیچ از جنس تیتانیوم در فک قرار میگیرد و نقش ریشه دندان را بازی میکند.
البته باید گفت که اگر ایمپلنت از نوع ایمپلنت فوری باشد قبل از این مرحله چند مرحله دیگر وجود دارد و آن هم موارد مربوط به کشیدن دندان، ترمیم بافت و… است.
مرحله چهارم ایمپلنت دندان: جایگذاری اباتمنت
اباتمنت درواقع جایگزین موقتی برای تاج اصلی دندان است. ساخت پروتز و در واقع تاج اصلی دندان تا چند ماه طول خواهد کشید. در این مدت برای اینکه قسمت دندان مورد نظر تو خالی نباشد و همچنین بحث مربوط به ترمیم لثه، از اباتمنت استفاده میکنند.
مرحله پنجم: قالبگیری برای ساخت پروتز اصلی
همانطور که گفتیم اباتمنت تنها یک تاج موقت است و برای ساخت تاج اصلی نیاز به قالبگیری است. بعد از انجام قالبگیری، قالبها به لابراتوارها فرستاده میشوند و ساخت پروتز اصلی شروع میشود. که احتمالاً 3 یا 4 ماه طول خواهد کشید.
مرحله ششم ایمپلنت دندان: جایگذاری تاج اصلی دندان
بعد از گذشت 3 یا 4 ماه چند جلسه برای دریافت تاج اصلی انجام میگیرد. تا علاوه بر جایگذاری، اگر مشکل و ناراحتی در تاج جدید وجود داشت برطرف شود.
مرحله هفتم: دریافت مشاوره بعد از جراحی
پس از جراحی و تکمیل مراحل ایمپلنت تمام نکات و توصیههای کوتاه و یا بلندمدت لازم به شما داده خواهد شد. و داروهای موردنیاز هم تجویز خواهند شد. نکته مهم این است که رعایت این نکات و توصیهها در دوام ایمپلنت تأثیرگذار خواهد بود پس بهتر است که تمام توصیهها را بهدرستی انجام دهیم.
شکست در نتیجه ایمپلنت دندان
با اینکه ایمپلنت در تقریباً 90 درصد موارد با موفقیت همراه است. در برخی موارد به دلیل عدم تخصص پزشک، عدم استفاده از برند خوب و مناسب برای ایمپلنت، عدم رعایت بهداشت دندان و لثه و در حالت کلی عدم رعایت بهداشت دهان، عفونت لثهای، عدم انجام چکاپهای 6 ماهه برای چک ایمپلنت دندان، حساسیت به مواد تشکیل دهنده ایمپلنت، استعمال دخانیات، برخی بیماریها مانند دیابت و … ممکن است نتیجه مطلوب صورت نگیرد و حتیالامکان پس زدن ایمپلنت هم وجود دارد.
تمام موارد مذکور در بالا بر میزان طول عمر ایمپلنت تأثیرگذار هستند. در نتیجه بر میزان موفقیت نهایی ایمپلنت هم تأثیر میگذارند. به همین دلیل توجه به این موارد اهمیت بسیار بالایی دارد.
آیا میتوان ایمپلنت دندان را تعویض کرد؟
پاسخ این سؤال مثبت است. باید گفت که اگر به خاطر دلایلی که در تیتر قبلی گفتیم مشکلاتی برای ایمپلنت ایجاد شود مثل عفونت و… بدیهی است که باید یک راهحلی برای رفع این مشکل وجود داشته باشد. که آن هم تعویض ایمپلنت است.
چه زمانی به تعویض ایمپلنت دندان نیاز هست؟
در چکاپهای بعد از انجام ایمپلنت، دندانپزشک اگر نیاز باشد درباره این موضوع صحبت خواهد کرد؛ اما در حالت کلی عفونت لثهای و همچنین پس زدگی ایمپلنت دو مورد از مهمترین دلایلی هستند که ممکن است نیاز به تعویض و یا حتی کلاً خارج کردن ایمپلنت در این مواردباشد. مواردی هم که عمر مفید ایمپلنت به پایان میرسد باید برای تعویض آن به دندانپزشکی مراجعه کرد. در کل این که دقیقاً در چه زمانی نیاز به تعویض ایمپلنت هست بستگی به نظر پزشک دارد.
طول عمر مفید ایمپلنت چند سال است؟
بر فرض اینکه تمام توصیههای دندانپزشک رعایت شود و همچنین خود جراحی ایمپلنت در بهترین حالت خود انجام گیرد، طول عمر ایمپلنت دندان به طور میانگین 20 سال است. که بعد از گذشت این مدت زمان، ایمپلنت نیاز به جایگزینی دارد.
توصیههای بعد از ایمپلنت دندان
- بعد از جراحی یک عدد گاز روی زخم قرار میگیرد که برای جلوگیری از خونریزی به کار میرود. که باید روی آن بهآرامی فشار وارد کنیم و بعد از خونی شدن گاز میتوان آن را تعویض کرد.
- پس از بندآمدن خونریزی با آب سرد میتوانید دهان خود را شستشو دهید. ولی نه در حدی که به ایمپلنت خود فشار وارد کنید.
- از مدام تف کردن و فشارآوردن به محل زخم خودداری کنید.
- مسکنها و داروهای تجویزی پزشک را سر ساعت مصرف کنید. و از قطع مصرف آنها بهصورت خودمختار بپرهیزید.
- آب زیاد بنوشید. البته باید این نکته را بگوئیم که تا چند روز اول بعد از جراحی در مصرف مایعات بههیچعنوان از نی استفاده نکنید. چرا که حالت مکش ایجاد میکند و باعث خونریزی و آسیب به محل جراحی میشود.
ادامه نکات
- تا یک هفته سیگار نکشید. مصرف سیگار اگر قطع شود که خیلی بهتر است. ولی اگر هم نشد بهتر است که مصرف آن به حداقل ممکن برسد. چرا که سیگارکشیدن و مصرف دخانیات علاوه بر آسیبزدن به ایمپلنت دندان به دندانهای اصلی خودمان هم آسیب میزند. و باعث پوسیدگی آنها میشود.
- تورم، درد، خونریزی و تب از عوارض کوتاهمدت ایمپلنت هستند. که بهصورت خودبهخود و بهتدریج از بین میروند. ولی در کل علاوه بر تأثیر داروهای تجویزی بر کاهش این عوارض، برای رفع تورم میتوان از کمپرس یخ هم استفاده کرد.
- بهتر است تا چند روز اول برای خوابیدن از چند بالش استفاده کنید. تا هنگام خواب سر شما بالاتر از بدنتان باشد. این کار برای رفع تورم و جلوگیری از خونریزی و کاهش درد مؤثر است.
- بهتر است 7 تا 10 روز تنها غذاهای نرم بخورید و از خوردن غذاهایی که به جویدن زیاد نیاز دارند بپرهیزید.
- از هر کاری که احساس میکنید باعث باز شدن بخیهها میشود اجتناب کنید. بعد از تقریباً دو هفته میتوانید بخیهها را بکشید.
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- و..
آیا ایمپلنت هم مثل دندان عادی دچار بیماریهای مربوط به دندان میشود؟
برخی از بیماریها در هر دو مدل میتوانند رخ دهند مانند تحلیل لثه، تجمع پلاک و جرم، التهاب و … . پس میتوان گفت که تقریباً کارایی ایمپلنت و دندان عادی یکسان است و باید از هر دو مورد مراقبتهای لازم را انجام داد. حتی ممکن است ایمپلنت به بهداشت و مراقبت بیشتری هم نیاز داشته باشد. که در ادامه به این سؤال پاسخ میدهیم.
آیا بهداشت دندان عادی با ایمپلنت دندان متفاوت است؟
تقریباً مراحل یکسانی دارند. ولی در ایمپلنت مقداری این کار وقتگیرتر خواهد بود. در مرحله اول که مانند دندان عادی از مسواک، نخ دندان و دهان شویی که با مشورت دندانپزشک خریداری کردهایم را استفاده میکنیم.
پس از آن برای ایمپلنت از مسواکهای بیندندانی مخصوص ایمپلنت استفاده میکنیم. به طول کامل فضای اطراف آن را تمیز میکنیم. دستگاه دیگری به نام واترجت وجود دارد که با فشار آب نواحی غیرقابلدسترس را به طور کامل تمیز میکند.
کلینیک دندانپزشکی ارغوان
شاید در بیشتر مواردی که ما درمان دندان خود را به تأخیر میاندازیم به این دلیل است که هیچ ایدهای راجع به اینکه به کدام دندانپزشک مراجعه کنیم نداریم. ولی در مورد کلینیک دندانپزشکی ارغوان هنگامی که این میزان از رضایت وجود دارد جای هیچ شکی باقی نمیگذارد.
سخن پایانی
شاید با خود فکر کنید که پیداکردن پزشک مناسب و یا بهترین روش درمان و… مهمترین مسائل مربوط به دندان و دهان باشند. ولی باید این نکته را خاطرنشان کرد که در وهله اول مراقبت از دندان و دهان نکته بسیار مهمی است که متأسفانه عدم توجه به آن باعث ایجاد بیماریها میشود.
در این مقاله بهطورکلی درباره ایمپلنت صحبت کردیم. اینکه ایمپلنت دندان، جایگزینی برای دندانهای اصلی هستند که از ریشه آسیب دیدهاند و یا نابود شدهاند. همچنین اینکه پاسخ سؤال اصلی ما که امکان تعویض ایمپلنت وجود دارد یا خیر هم مثبت بود و حتی در مواردی واجب است که این تعویض انجام شود.
بدون نظر