The difference between laminate and dental veneers

شاید اسم لمینت و روکش دندان بارها به گوش شما خورده باشد. در این مقاله به بحث درباره هر یک از آن‌ها و تفاوت میان آن‌ها می‌پردازیم. و در آخر متوجه می‌شویم که دقیقاً کدام یک از این دو روش برای دندان شما مناسب است.

در این مقاله به سؤالاتی نظیر: لمینت چیست؟ روکش دندان چیست؟ چه زمان باید از لمینت و چه زمان باید از روکش دندان استفاده کرد؟ تفاوت بین این دو چیست؟ مزایا و معایب هر یک از آن‌ها چیست؟ و دیگر سؤالات پاسخ می‌دهیم. و شما بعد از خواندن آن اطلاعات نسبتاً خوب و کاربردیی را درباره لمینت و روکش دندان خواهید فهمید.

لمینت چیست؟

لمینت در واقع نوعی از روش‌های سفیدی دندان‌ها است که به آن اصلاح طرح لبخند هم گفته می‌شود. حتی می‌توان لمینت جز دسته جراحی‌های زیبایی قرار داد. چرا که علاوه بر سفیدی دندان که به زیبایی دندان‌ها کمک می‌کند، در اصل روکش و لایه‌ای است که روی دندان قرار می‌گیرد. و می‌تواند شکستگی‌ها، نقص‌ها و حتی نامرتب بودن دندان‌ها را هم با آن پوشاند. که همین امر باعث زیبایی دو چندان دندان‌های شما می‌شود.

لمینت در چه مواقعی کاربرد دارد؟

شاید یکی از مهم‌ترین سؤالات این باشد که لمینت در چه مواقعی برای ما کاربرد دارد. درواقع منظور این است که در چه صورت و در چه زمانی می‌توان به سراغ لمینت دندان رفت؟

باید گفت که این موضوع صد البته که به نظر پزشکی متخصص و کاربلد بستگی دارد. اما به‌طورکلی اگر دندانی پوسیدگی داشت بهتر است که اول مشکل پوسیدگی آن حل شود. بعد به سراغ مرحله زیبایی سازی آن رفت.

درواقع بعضی از افراد فکر می‌کنند که ایرادی ندارد روی دندان پوسیده را لمینت کرد. این در حالی است که لمینت دندان پوسیده و خراب تنها روی کار را می‌پوشاند. و به‌قول‌معروف صورت‌مسئله را پاک می‌کند. این در حالی است که باید در ابتدا مشکل را ریشه‌کن کرد سپس به بحث زیبایی آن پرداخت.

به‌طورکلی منظور این است که لمینت بیشتر تحت عنوان یک عمل زیبایی به کار می‌رود تا درمانی. پس بهتر است که به‌عنوان راه‌حل درمانی به آن نگاه نکنید و نظر پزشک را جویا شوید.

لمینت به چه صورت روی دندان قرار می‌گیرد؟

در بحث لمینت ابتدا باید گفت که لمینت به دو صورت است: لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیتی.

گاهی اوقات در برخی از مراجعه‌کنندگان نیاز به تراشیدن دندان نیست. ولی در برخی دیگر نیاز هست که دندان مقداری تراشیده شود. که این تراشیدگی حداکثر تا 1 میلی متر می‌باشد و در نهایت بعد از این مرحله لمینت قرار می‌گیرد. و باید این نکته را در نظر گرفت که در لمینت تنها روی دندان پوشیده می‌شود نه کل دندان. که در ادامه بیشتر درمورد این موضوع صحبت می‌کنیم.


به این دلیل که درمورد لمینت در مقاله (بلیچینگ یا لمینت؟) صحبت کرده‌ایم، این بحث را به پایان می‌رسانیم تا بتوانیم در مورد روکش دندان بیشتر صحبت کنیم.

روکش دندان چیست؟

حال بهتر است به بحث درباره روکش دندان بپردازیم که به آن تاج دندان هم گفته می‌شود. باید گفت که در حقیقت روکش دندان جزء عمل‌ها و جراحی‌های زیبایی به حساب نمی‌آید. چرا که معمولاً وقتی پای پوسیدگی‌های سطحی در میان است، دندان‌پزشکان روش روکش دندان را پیشنهاد می‌کنند. و انجام می‌دهند و باید این نکته را خاطرنشان کرد که روکش دندان لزوماً تنها با هدف سفیدی دندان زرد انجام نمی‌شود.

روکش دندان در چه مواقعی استفاده می‌شود؟

همان‌طور که گفتیم روکش دندان نمی‌تواند به تنهایی فقط برای زیبایی کاربرد داشته باشد. در حقیقت هنگامی که دندان به دلایل مختلف شروع به پوسیدگی می‌کند ممکن است تشخیص دندان‌پزشک این باشد که بهتر است از روکش دندان استفاده شود. البته شما باید بدانید چه کسانی نمی‌توانند از روکش دندان استفاده کنند. در این صورت بهتر است که به حرف دندان‌پزشک عمل کنید تا بعداً دچار مشکلات بیشتر و یا پشیمانی‌های احتمالی نشویم.

روند کلی روکش دندان

در پاسخ به این سؤال که روند کلی روکش دندان به چه صورت است باید مرحله‌به‌مرحله پیش رفت. که در اینجا هر مرحله را به‌صورت خیلی خلاصه توضیح می‌دهیم.

معاینه

ابتدا که باید مورد معاینه دندان‌پزشک قرار بگیرید تا بفهمید دقیقاً کدام یک از روش‌های کلی مانند روکش دندان، عصب‌کشی و… برای شما مناسب است. پس از انتخاب روش روکش دندان به‌عنوان راه‌حل باید در مورد انواع روش‌های روکش دندان که در ادامه به بیان آن‌ها می‌پردازیم، صحبت کرد. و بهترین نوع را باتوجه‌به هزینه و کارایی آن، انتخاب کرد.

نکته قابل‌توجه در این بخش این است که سعی کنید در مرحله انتخاب انواع روکش به نظر پزشک عمل کنید. چرا که قطعاً آن‌ها بهترین نحوه و نوع را به شما معرفی خواهند کرد.

بی‌حسی و تراش

سپس مرحله بی‌حسی و تراشیدن دورتادور دندان تا 2 میلی متر می‌رسد. بعد از این مرحله نوبت مرحله قالب گیری می‌شود. که قالب گیری یا به صورت قدیمی‌تر که باید مواد خاصی که درون دندان قرار بگیرد و سپس قالب‌گیری انجام شود، می‌باشد. و یا از طریق روش جدیدتری که با اسکن کردن دندان می‌توان شکل مورد نیاز روکش دندان را به وجود آورد و استفاده کرد.

نصب

در آخر بعد از تولید روکش موردنظر، پزشک آن روکش را روی دندان نصب می‌کند. روکش اولیه در واقع روکشی موقت است و بعد از حدود 30 الی 40 روز بعد در صورتی که هیچ مشکلی بروز نکند می‌توان برای به دندان پزشکی برای دریافت روکش دائم مراجعه کرد.

انواع روکش دندان

همان‌طور که لمینت به دو نوع سرامیکی و کامپوزیتی تقسیم می‌شود، روکش دندان هم انواعی دارد. در حقیقت روکش دندان در کشورهای مختلف انواع متفاوتی دارد. و از مواد مختلفی در ساخت آن‌ها استفاده می‌شود. ولی در حالت کلی روکش‌ها به سه دسته تقسیم می‌شوند: روکش سرامیکی یا زیرکونیا، روکش تمام فلزی و در نهایت روکش‌های فلز و سرامیکی. که در ادامه به توضیح هر یک از آن‌ها می‌پردازیم.

روکش‌های سرامیکی

روکش‌های سرامیکی درواقع جدیدترین نوع روکش‌ها هستند که در آن‌ها هیچ فلزی به کار نرفته است. اسم دیگر این روکش‌ها ایمکس (E-Max ) و نام دیگر آن‌ها زیر کونیا می‌باشد. این روکش‌ها نسبت به دیگر نوع از روکش‌ها که در آن‌ها فلز به کار رفته دوام و ماندگاری بالاتری دارند. و البته که در نقطه مقابل هزینه بالاتری را هم خواهند داشت.

روکش‌های تمام فلزی

در گذشته این نوع از روکش بسیار مورد استفاده بود. روکش‌های تمام فلزی همان‌طور که از نام آن‌ها پیدا است تماماً از فلز درست شده‌اند. این نوع از روکش‌ها معمولاً از آلیاژهای فلزی، استیل و … تشکیل شده‌اند. روکش‌های تمام طلا که در دوره‌ای از زمان بسیار مد شده بود جزء روکش‌های تمام فلزی می‌باشند.

روکش‌های فلز و سرامیک

نوع دیگری از روکش‌ها، روکش‌های فلز و سرامیک هستند. که در آن‌ها هم از فلز و هم از سرامیک استفاده می‌شود.، به این صورت که بخش داخلی کار فلزی بودی و روکش کار از جنس سرامیک است. تا با رنگ دندان هماهنگی داشته باشد. اگر در جایی اسم روکش‌های پی‌اف‌ام (PFM) را شنیدید بدانید منظور همان روکش‌های فلز و سرامیک می‌باشد.

در هر کدام از دندان‌ها بهتر است از کدام نوع روکش استفاده کنیم؟

معمولاً برای دندان‌های جلویی به این دلیل که دندان‌های لبخند به‌حساب می‌آیند، از دو نوع روکش‌های سرامیکی و فلزی – سرامیکی استفاده می‌شود که با رنگ دندان هماهنگی دارد. و مانند دندان‌های تمام‌فلزی توی چشم نیستند. البته بعضاً برخی از خوانندگان و یا افراد از روکش‌های تمام فلز برای کل دندان‌های جلویی خود استفاده می‌کنند که جلوه زیبایی ندارد.

کدام نوع روکش بهتر است؟

در بحث زیبایی به این دلیل که روکش‌های سرامیکی و فلزی – سرامیکی امکان هماهنگی با رنگ دندان را دارند پس می‌توانند نسبت به نوع دیگر روکش‌ها بهتر عمل کنند. در مورد روکش‌های فلزی و فلزی – سرامیکی باید گفت به دلیل برخورد فلز با لثه در هر دو حالت امکان سیاهی لثه و همچنین تحلیل رفتن لثه به مرور زمان وجود دارد. پس چه بهتر که با استفاده از روکش‌های تمام سرامیک از این اثرات و عوارض جلوگیری کنیم.

میزان تراشیدگی دندان در هر یک از انواع روکش‌ها

در حالت روکش فلزی – سرامیکی به دلیل دولایه بودن روکش میزان تراشیدگی دندان هم برای جای‌گیری بهتر روکش، بیشتر خواهد بود. ولی در دو حالت دیگر بدیهی است که میزان تراشیدگی به حداقل ممکن می‌رسد تا کمترین میزان آسیب‌دیدگی و حساسیت دندان به دندان وارد شود.

تفاوت قیمت بین هر یک از انواع روکش‌ها

در مورد تفاوت میزان قیمت بین روکش‌ها باید گفت که روکش سرامیکی جدیدترین و ماندگارترین روش نسبت به دیگر روش‌هاست پس قطعاً قیمت بالاتری هم خواهد داشت.


ولی در حالت کلی نسبت به لمینت هر یک از انواع روش‌ها قیمت پایین‌تری دارند. و لمینت یکی از پرهزینه‌ترین کارهای دندان‌پزشکی به شمار می‌رود.

زمان استفاده از لمینت و روکش دندان

همان‌طور که گفتیم هنگامی که دندان آسیب‌دیده باشد، عصب‌کشی شده باشد، دندان پوسیده باشد و یا مینای دندان نازک شده باشد باید نواحی که درگیر این آسیب و پوسیدگی هستند را تراش داد و از روکش دندان استفاده کرد. ولی هنگامی که نقص دندان لزوماً ظاهری است یعنی شکستی و دیگر نقص‌ها، بهتر است که از لمینت یا کامپوزیت استفاده شود.

تفاوت تراش خوردگی در لمینت و روکش دندان

در لمینت لایه جلویی دندان به‌اندازه 1 میلی متر تراش می‌خورد. ولی در روکش میزان تراش خوردگی به 2 میلی متر افزایش پیدا می‌کند. و نه تنها جلوی دندان بلکه دور تا دور دندان تراشیده می‌شود.

باتوجه‌به این جمله بهتر است که تنها در صورت لزوم از روکش استفاده کرد تا اینکه بدون هیچ دلیلی نیمی از دندان سالم ما تراشیده شود.

تفاوت قیمت بین لمینت و روکش دندان

در بحث قیمت همان‌طور که زیاد به این نکته اشاره شد، لمینت در واقع یکی از پرهزینه‌ترین کارها در امر دندان‌پزشکی است. پس قیمت لمینت نسبت به روکش دندان بیشتر است.

 

مزایا و معایب لمینت و روکش دندان

 

مزایا و معایب روکش دندان

در مورد بحث معایب روکش دندان باید گفت که حتماً میزان زیادی از دندان باید تراشیده شود تا روکش قرار گیرد. به دلیل تراشیدن دندان امکان بروز حساسیت دندانی در صورت عدم تخصص و تجربه کافی در پزشک برای بیمار وجود دارد.

در حالت فلزی و فلزی – سرامیکی به دلیل عدم تطابق فلز و جنس لثه دندان، با هم سازگاری ندارند و به‌تدریج لثه شروع به تیره‌شدن و تحلیل‌رفتن می‌کند. در حالت سرامیکی – فلزی درست است که تطابق رنگی شکل می‌گیرد. ولی در گذر زمان در اثر فشار جویدن باعث ازبین‌رفتن روکش و نمایان‌شدن فلز زیر آن می‌شود که جلوه خوبی نخواهد داشت.

در مورد مزایا آن باید گفت که قیمت نسبتاً مناسبی دارد، دوام بالایی دارد و حدوداً 5 تا 15 سال ماندگاری دارد، روکش‌ها استحکام بسیار بالایی دارند.

مزایا و معایب لمینت دندان

در مورد معایب آن باید گفت که لمینت هزینه بسیار بالایی دارد. نسبت به روکش دندان مقاومت و استحکام کمتری دارد. میزان ماندگاری آن نسبت به روکش دندان پایین‌تر است. و در نهایت تنها یک طرف دندان یعنی جلوی دندان پوشیده می‌شود. و طرف دیگر همچنان در معرض پوسیدگی و دیگر بیماری‌ها قرار می‌گیرد.

در مورد مزایا لمینت هم باید به این نکته اشاره کرد که نقص‌های دندان مانند شکستگی و دیگر نقص‌هایی ازاین‌دست را می‌پوشاند. و در نهایت دندان‌هایی سفید و یکدست به ما تحویل می‌دهد. که در بحث زیبایی اهمیت زیادی دارد. میزان تراشیدگی دندان به حداقل می‌رسد و حتی در مواقعی نیاز به هیچ تراشیدگی نیست.

لمینت دندان یا روکش دندان؟

اینکه در حال حاضر دندان شما به روکش نیاز دارد یا لمینت بستگی به نظر پزشک دارد. ولی همان‌طور که چندین بار گفتیم لمینت در بحث زیبایی است و بیشتر برای زیبایی دندان‌های جلویی استفاده می‌شود. ولی در روکش چنین نیست با اینکه زیبایی یکی از اهداف آن است؛ ولی تنها هدف نیست.

صحبت پایانی

باتوجه‌به توضیحات بالا می‌توان متوجه شد که مقایسه لمینت و روکش دندان شاید منطقی نباشد. چرا که همان‌طور که گفتیم لمینت زیر مجموعه‌ای از عمل‌های زیبایی به‌حساب می‌آید. ولی در روکش دندان از پوسیدگی بیشتر دندان جلوگیری می‌شود.

زمانی که برای سفیدکردن دندان‌های سالم خود به دندان‌پزشک در کلینیک شبانه روزی ارغوان کرج مراجعه می‌کنید، دندان‌پزشک هیچ‌گاه روکش دندان رو جزء گزینه‌های انتخابی شما قرار نمی‌دهد. چرا که در این صورت بیشتر دندان طبیعی و سالم شما باید بدون هیچ دلیل منطقی و درستی تراشیده شود.

پس در صورت اینکه هدف تنها سفیدکردن و زیبایی دندان‌ها و لبخند باشد از لمینت و دیگر روش‌های مربوط به سفیدکردن دندان و اگر بحث پوسیدگی و نقص در دندان باشد از روکش دندان استفاده می‌شود.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *